Studiu: Grăsimile saturate din produsele lactate sunt benefice sănătăţii

Consumul de grăsimi saturate din produse lactate, cum ar fi untul şi smântâna, este benefic pentru sănătate, potrivit unor studii noi care au arătat că limitarea impusă consumului de produse din lapte integral în ultimele decenii de către medici a fost greşită.

Limitarea consumului de lapte integral şi înlocuirea lui cu produsele degresate a influenţat foarte puţin creşterea numărului de cazuri de obezitate şi diabet de tip II, iar o serie de studii au scos grăsimile saturate de pe lista factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare, informează cotidianul britanic Daily Mail, citat de Mediafax.

Un studiu al experţilor suedezi, dat publicităţii săptămâna trecută, a arătat că o dietă care conţine produse din lapte integral duce la o scădere a riscului de îmbolnăvire de diabet de tip II.

Cercetarea, efectuată pe mai mult de 2.500 de persoane, a arătat că voluntarii care consumau opt sau mai multe porţii de produse lactate bogate în grăsimi pe zi avea un risc cu 23% mai mic de a se îmbolnăvi de diabet de tip II, comparativ cu persoanele care mâncau o porţie sau deloc.

Cercetări anterioare au sugerat că grăsimile înfluenţează procesul de descompunere a zahărului de organism.

Un alt studiu, efectuat de cercetători canadieni şi publicat în Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, a descoperit că o dietă bogată în alimente precum brânzeturile şi smântâna este asociată unei tensiuni arteriale mici şi unui nivel scăzut al glicemiei (nivelul de zahăr din sânge, n.r.), ambii factori legaţi de riscul scăzut de a suferi de obezitate şi diabet de tip II.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod