Stresul si alimentatia excesiva

Am si eu o problema, legata de stres si alimentatie. Cand sunt mai stresata, obosita, cu sau fara motiv, mananc mult, orice, parca nu ma mai satur si nu-mi vine sa ma opresc. Am avut in trecut prea multe kilograme din acest motiv, in liceu.

Apoi am slabit si de cam 4 ani ma mentin, cu oarecare eforturi. Ciudat este ca in sesiune cand mi-e frica de examene sau anumite stresuri slabesc. Insa exista si reactia adversa de a manca foarte mult si fara oprire.
Multumesc mult, Vio


Lygia Alexandrescu, Lector univ. Drd. - Facultatea de Educatie Fizica si Sport, USH, consultant nutritie - centrul de slabire si consultanta nutritionala "Natural Silhouette" (021.650.46.50; 0721.091.762), raspunde:

Stresul este fara indoiala factor ce declanseaza dorinta de a manca in exces insa inainte de a gasi un "vinovat" extern trebuie vazut daca nu exista o deficienta interna.
Uneori adictiile alimentare emotionale sunt greu de controlat. Insa ciocolata si alte alimente nu reprezinta adictii similare cu alcoolul sau nicotina. Totusi aceste "dorinte" alimentare pot fi periculoase pentru persoanele care incearca sa piarde in greutate sau sa controleze diabetul.

Majoritatea poftelor au o baza biologica. Asta inseamna ca organismul ii spune creierului ca are o anumita nevoie. De exemplu, fluctuatiile hormonale ale insulinei si estrogenului pot cauza nevoia de a manca in exces. Multe femei manifesta aceste nevoi inainte de menstruatie datorita nivelului hormonal crescut, adica datorita schimbarilor chimice din aceasta perioada.
De asemenea, este stiut faptul persoanele deprimate consuma mai multe dulciuri deoarece zaharul si carbohidratii complecsi determina eliberarea de serotonina, hormonul "senzatiei de bine".

Cele mai bune metode de combatere a consumului alimentar excesiv sunt masura (sau scuzati, bunul simt) si timpul. De cele mai multe ori daca nu se reactioneaza imediat la o anumita pofta, aceasta poate sa treaca de la sine. Aceste pofte nu sunt intotdeauna dulciuri, ele pot fi si paste, paine, cartofi sau alti carbohidrati care creeaza fluctuatii in nivelul insulinei. Uneori dorinta de a consuma aceste alimente poate fi un semnal de alarma ca exista o deficienta de vitamine B in organism.


Insa daca totul e in regula si nu exista nici un dezechilibru organic, este necesara eliminarea sau macar reducerea consumului de dulciuri si fainoase. Acest lucru se poate realiza printr-un consum regulat si echilibrat de proteine, fructe si legume si daca e necesar si un supliment de multivitamine. Si in plus e bine sa nu avem in casa alimentele pe care incercam sa le scoatem din dieta. Daca totusi poftele persista, intocmirea unui "jurnal alimentar" este foarte utila pentru ca se pot monitoriza exact alimentele consumate si astfel pot fi descoperite cele care declanseaza poftele cu pricina. Trebuie notate de asemenea activitatile atipice si neobisnuite care sunt intreprinse.
Si astfel, pe masura ce ne cunoastem mai bine si ne putem explica de unde provin dezechilibrele e mai usor sa facem schimbari. Si in plus, schimbarile sunt bune. Sa nu lasam stresul sa ne controleze ci sa-l controlam noi pe el.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod