Stii cum este produsa cafeaua solubila?

Exista diferente foarte mici in procesul de productie a cafelei sub forma solubila si macinata, ambele pastrand calitatea boabelor intacta. Afla cum este produsa cafeaua solubila si in ce cantitate se consuma!

Exista diferente foarte mici in procesul de productie a cafelei sub forma solubila si macinata, ambele pastrand calitatea boabelor intacta. Afla cum este produsa cafeaua solubila si in ce cantitate se consuma!

 

Este usor sa ne inchipuim etapele prin care se ajunge la produsul final de cafea macinata, insa ce se schimba in procesul de productie pentru a obtine cafeaua solubila? In primul rand, specialistii sustin ca tehnologia utilizata in producerea cafelei macinate si solubile nu afecteaza calitatea boabelor si pastreaza intacte proprietatile lor.

Daca este sa vorbim despre diferentele in producerea celor doua produse finale, singura etapa care se adauga in cazul cafelei solubile consta in filtrarea apei prin una dintre cele doua tehnologii: spray-drying sau freeze-drying.

Iar in final, cafeaua solubila contine doar boabe de cafea si apa, fara sa fie adaugate si alte ingrediente.

 

 

Cele 5 etape ale procesului de productie


Elena Casapu, specialist Nescafe in nutritie ne explica toate etapele esentiale prin care trec boabele de cafea pana sa ajunga la produsul final:

1. Recoltarea
Fructele plantei de cafea (numite cirese) se culeg manual, intrucat acestea se coc in diferite perioade ale anului;

2. Uscarea si selectarea
Fiecare fruct contine doua boabe verzi, care se extrag prin uscarea sau decorticarea fructului. Selectarea si amestecarea boabelor de cafea se face pe categorii de calitate si in functie de culoare si marime;

3.

Prajirea
Prajirea determina toate modificarile fizice si chimice ale boabelor verzi: greutatea boabelor este redusa cu 16%, se dubleaza in volum, culoarea trece de la verde pal la maro intens si capata gustul si aroma specifica. O conditie esentiala a prajirii este de a raspandi caldura, astfel incat toate boabele sa fie prajite pe toate partile in mod egal si in acelasi timp. Temperatura si durata procesului de prajire sunt controlate cu grija pentru a nu pierde aroma cafelei. In general, prajirea usoara confera boabelor o aroma mai blanda, prajirea medie produce o aroma bine definita si bogata, iar prajirea puternica da o aroma tare si distincta;

4.
Macinarea
Boabele de cafea prajite, sunt apoi macinate pana capata aspectul unei pulberi aspre;

5. Spray drying si freeze-drying, doua metode folosite pentru cafeaua solubila

  • In cazul metodei de spray drying, solutia de cafea este trecuta printr-un jet continuu de aer fierbinte la capatul unui cilindru inalt, iar pe masura ce picaturile cad, ele se usuca si se depun pe fundul cilindrului sub forma unei pulberi fine;
  • In cazul freeze-drying, solutia de cafea este inghetata la -40°C, astfel incat se formeaza o pojghita subtire, care va fi apoi sparta in bucatele mici. Granulele formate sunt apoi puse in camere de vacuum.
    Vacuumul scade temperatura de fierbere a apei si aceasta se evapora chiar si la temperaturi atat de scazute, mentinand aroma cafelei si lasand in urma granule de cafea solubila.

 

Comentarii (19)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Elena pe 28 Nov 2010, 22:45
    Dar poti folosi una sanatoasa

    Dacă nu doriţi să renunţaţi la plăcerea unei cafele, însă doriţi să aveţi grijă de sănătatea dumneavoastră: aici găsiţi soluţia. Beţi cafea ganoderma, cu efecte benefice, încercaţi produsele DXN şi bucuraţi-vă de sănătate! La cafeaua Arabică din Brazilia de o calitate deosebită se adaugă extract de Ganoderma (de aceea se prezintă numai în formă instantă), astfel se obţine un produs de lux, care este unic nu numai datorită efectului benefic a ciupercii ganoderma, ci şi datorită efectelor pozitive asupra organismului .http://cafeasanatoasa.dxneurope.eu/products

    0
    0

  • aura40tm pe 19 Apr 2010, 21:12
    Aura

    Am descoperit acum 4 anit cafeaua de la nescaffe strong.Am incercat si alte game de cafele ce se fac repede si am revenit cu drah tot la strong . Acum nu imi lipseste niciodata din casa .Este exact pe gustul meu ... nici prea dulce nici prea amara ....eu o consider perfecta ....

    0
    0

  • g.nicoleta33 pe 30 Mar 2010, 11:20
    gabriela

    cafeaua e buna pentru oricine

    0
    0

  • calinlenuta pe 30 Mar 2010, 00:09
    CAFELUTA

    NICI O DIMINEATA FARA O CAFEA,SINGURUL LUCRU PE CARE IL FAC DIMINEATA CIND DESCHID OCHII DAU DRUMUL LA EXPRESO !!!!!!!

    1
    0

  • rodicarody pe 29 Mar 2010, 12:34
    gluma antre 2 prietene

    draga eu canb beau cafeaua nu pot sa dorm,..alta. :draga la mine e invers .. :eu ...cand dorm nu pot sa beau cafeaua !!!

    0
    0

  • g.nicoleta33 pe 29 Mar 2010, 11:06
    gabriela

    CIT DE MULTA CAFEA VREAU

    1
    0

  • manuold pe 27 Mar 2010, 08:52
    CAFEAUA!?

    NU POT INCEPE NIMIC FARA EA, MAI ALES O NOUA ZI !!!!!!!!

    0
    0

  • mihalex2010 pe 27 Mar 2010, 01:12
    .....

    ma trezejte si ma revigoreaza

    0
    0

  • je_10 pe 26 Mar 2010, 20:16
    viata!!!

    dimineti fara cafea nu exixta in viata mea

    0
    0

  • MARYAMURG pe 26 Mar 2010, 18:31
    Ce imseamna cafeaua pt mine

    Este licoarea care imi trezeste simturile ,pe care o savurez cu mare placere de cum deschid ochii dimineata ,care ma trezeste ,ma invioreaza si imi da putere .

    1
    0

  • masina71 pe 26 Mar 2010, 15:54
    Anca Liana

    Cand ma scol dimineata din pat primul gand imi este cum sa imi fac mai repede cafeaua

    0
    0

  • masina71 pe 26 Mar 2010, 15:52
    Liana Anca

    cand ma scol dimineata imi trebuie urgent o cafea doarece dorm in picioare si nu ma pot trezii

    0
    0

  • g.nicoleta33 pe 26 Mar 2010, 14:49
    gabriela

    fara cafea nu pot trai mai ales dimineata daca nu o servesc ma doare capu toata ziua

    1
    0

  • olguta64 pe 26 Mar 2010, 12:04
    buna

    Bunaaaaaaaaaaaaa...cafeaua de dimineta in special.Fara ea nu as mai fi eu.

    0
    0

  • Donamishi pe 25 Mar 2010, 10:55
    Cafea solubila

    Cred ca s-a sarit un pas...s-a trecut de la cafea in pulbere fina la solutia de cafea.

    0
    0

  • roxanaser pe 24 Mar 2010, 17:30
    fara cafea nu pot pleca de acasa!

    am devenit dependenta de ea!

    1
    0

  • g.nicoleta33 pe 24 Mar 2010, 11:51
    buna

    la prima prima cafeau

    0
    0

  • stancu_anca pe 24 Mar 2010, 09:46
    Despre cafea

    Ce pot sa spun ca fara cafea nu as putea traii.Dimineata primul lucru care i-l fac este cafeaua apoi alte treburi.I-mi da putere.

    0
    0

  • saxsand pe 23 Mar 2010, 21:03
    Imi da putere!

    Ce poate fi mai de pret dimineata ,dupa un somn odihnitor de seara,cand te trezesti in zori de zi ,cu un abur imbietor ce se tot flutura pe langa nasucul nostru si ne creeaza o pofta nebuna de cafea ,mai ales daca e si capucino, vai mie ,nu pot rezista tentatiei de a nu o gusta .Asta da dimineata buna si bineainteles ,de-abia acum dupa ce am savurat tot din ceasca de cafea ,sunt pregatit cu forte noi pentru a incepe ziua de munca si dispozitia necesara pentru tot ce am de facut astazi..Deci cafeaua o noua viata in fiecare dimineata!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod