Stabilirea unei diete de antrenament

Ti se intampla si tie la inceputul fiecarei veri sa iti propui sa pierzi niste kilograme bune? In prima faza, totul pare sa mearga bine. In primele saptamani, reusesti sa scapi de o parte din greutatea nedorita. Te simti mai bine si arati super. In sfarsit, te gandesti ca acesta este anul in care vei reusi sa slabesti.

Dintr-o data, insa, atingi o faza de platou in care nu mai poti slabi deloc. Dimpotriva chiar, incepi sa recapeti din kilogramele pierdute in saptamanile anterioare. Cu totii ne-am aflat in acest punct cel putin o data in viata. Daca esti ca majoritatea oamenilor, inseamna ca nu obtii rezultatele pe care le doresti in mod regulat. Noi iti propunem o dieta (inca una?!? - te vei intreba - dar aceasta este complet diferita fata de tot ce ai incercat pana acum).

In principiu, ar trebui sa iti stabilesti o dieta impreuna cu un nutritionist, in functie de caracteristicile corpului tau si de modul in care acesta raspunde la programul alimentar. Totusi, strategia pe care ti-o propunem noi ar trebui sa fie de ajuns pentru a vedea rezultate multumitoare.

Va trebui sa faci cateva schimbari in regimul alimentar, axandu-te pe doua paliere:

  • aportul caloric zilnic
  • aportul caloric al fiecarei mese


Apoi imparte-ti programul de antrenament in Zile Grele, Zile Moderate si Zile Usoare. O modalitate simpla de a face acest lucru este sa te antrenezi pe baza programului "antagonist" - sa antrenezi in asceeasi zi muschi opusi.

De exemplu: ziua pentru picioare/abdomen se incadreaza in categoria Zile Grele, cea pentru piept/spate este o Zi Moderata, iar cea pentru brate/umeri este o Zi Usoara.

In Zilele Grele vei consuma cea mai mare cantitate de calorii peste limita necesara obligatoriu (ceea ce inseamna 60 de calorii in plus).
In Zilele Moderate vei consuma o cantitate medie de calorii (400) peste limita necesara, iar in cele Usoare aportul de calorii va fi minim (numai 200).  
Majoritatea consuma aceeasi cantitate de calorii zilnic, indiferent de activitatile desfasurate, ceea ce ingreuneaza pierderea de greutate.

Foloseste o metoda in care sectionezi trei zile si antreneaza-ti aceleasi grupe de muschi la fiecare 6-7 zile (in functie de nivelul de stres sau de abilitatea de recuperare). Atunci cand imparti saptamana de antrenament, ea ar trebui sa arate astfel:

  • Zi Grea - 3000 calorii (2700 + 600) - aproximativ 22% peste necesar
  • Zi Moderata - 3100 calorii (2700 + 400) - aproximativ 15% peste necesar
  • Zi Usoara - 2900 calorii (2700 + 200) - aproximativ 7,5% peste necesar


Iata un exemplu de program(antrenament muscular si aport caloric) pentru un sportiv de 90 de kilograme:

Luni

Ziua 1 Piept/Spate
3100 calorii
Marti
Ziua 2 Liber 2700 calorii
Miercuri

Ziua 3
Picioare/Abdomen
3300 calorii

Joi

Ziua 4
Liber
2700 calorii


Aportul saptamanal (excluzand week-end-ul) este de: 13500 calorii
Aportul mediu pe zi este de: 2700 calorii

De ce este bine sa urmezi aceasta dieta? Dupa cum se stie, corpul este un mecanism extrem de adaptabil.
Astfel, indiferent la ce il expui - fie ca este vorba despre antrenament, dieta, suplimente nutritive etc. - el se va obisnui si nu va mai lucra dupa cateva saptamani. Controlandu-ti aportul caloric in functie de antrenamentul facut intr-o anumita zi, vei juca o festa metabolismului tau.

Daca ai citit cu atentie cifrele de mai sus, ai observat probabil ca in Ziua 5 este introdusa o zi usoara, cu un aport caloric relativ mic. Scopul acesteia este de a te pregati pentru ziua de "12 ore de trisat". Medicii afirma ca este util ca din cand in cand sa trisezi un pic, deoarece poti elibera un pic din stres, consumand alimente pe care un regim nu ti le permite.

Si asta nu este tot! Urmeaza cea de a doua schimbare pe care ti-o propunem. Multe diete propun sa fie consumata aceeasi cantitate de calorii la fiecare masa. De exemplu, daca ai stabilit ca intr-o zi trebuie sa consumi 2400 de calorii, va trebui sa le imparti in 6 mese a cate 400 de calorii fiecare. Iata recomandarile facute de dr. Fred Hatfield, specialistul care a scris lucrarea "Fitness - The Complete Guide": "Atunci cand te asezi la masa, intreaba-te mai intai ce urmeaza sa faci in urmatoarele trei ore ale vietii tale.
Apoi, daca vrei sa te odihnesti, mananca mai putin; daca planuiesti o sesiune de antrenamente, mananca ceva mai mult. Si asa mai departe". 



Iata un tabel care te va ajuta sa iti dozezi alimentatia corespunzator: 


Calorii inainte de un antrenament in forta -  Adauga 300 calorii la o masa obisnuita

Calorii inainte de un antrenament moderat -  Adauga 200 calorii la o masa obisnuita

Calorii inainte de activitati solicitante -  Adauga 100 calorii la o masa obisnuita

Calorii inainte de activitati ce necesita resurse moderate -  Scade 100 calori dintr-o masa obisnuita

Calorii inainte de activitati usoare - Scade 200 calorii dintr-o masa obisnuita

Calorii inainte de o perioada relaxanta - Scade 300 calorii dintr-o masa obisnuita
        

 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Petronela pe 10 Apr 2007, 14:40
    in legatura cu aportul de calorii..

    .Totalul caloriilor e prea mare !nu vei reusi sa scazi in greutate niciodata daca mananci zinic echivalentul a 2500 de cal !eu incerc sa slabesc de vreo 2 luni si cu exercitii fizice si nemancand mai mult de 1500 de cal pe zi..si nu e usor dar cu 2500 ???

    0
    0

  • Dana pe 8 Apr 2007, 15:54

    prea multe cifre...si cand sa am timp pt socotit caloriile...poate ca e bun, dar ce facem noi cei care nu avem timp de socoteli?

    0
    0

  • marizzita pe 30 Iun 2006, 13:42
    sper sa fie bun

    sper sa dea roade!eu chiar asta mi-am propus,inainte sa intru in vacanta si acum aceata "reteata" a picat din cer........sper sa fie buna

    0
    0

  • nana pe 29 Iun 2006, 14:29
    este extraordinar

    parerea mea? este una foarte buan pt ca vreau sa slabesc si nujtiu qm pt k toate dietele sunt grele si nu reusesc sa le tin

    0
    0

  • iuliana pe 26 Mai 2006, 15:11
    un site foarte util

    Datorita articolelor din acest site am reusit sa imi formez un stil de viata sanatos combinand execitiile fizice cu o alimentatie adecvata

    0
    0

  • bucaloiu mirela pe 28 Feb 2006, 10:43
    sportul -cel mai important

    am o parere foarte buna despre tot ce-am citit in acest articol.Ma bucur ca exista si astfel de articole.Va multumesc!

    0
    0

  • Claudia pe 19 Ian 2006, 17:48

    Ar fi foarte indicat sa faceti un articol despre grupele de muschi, care sunt, unde sunt , si cum trebuie lucrati...nu toata lumea stie...

    0
    0

  • lucica pe 19 Ian 2006, 17:48
    ce face o persoana bolnava de ulcer

    eu sufar de ulcer de mai multi ani si nu pot sa tin regim alimentar prea strict deoarece ma doARE TOT ABDOMENUL dar trebuie sa slabesc neaparat vreo 15 kg ce pot face?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod