Sparanghelul - Ce beneficii are pentru sănătate

Când te gândești că trebuie să consumi mai multe fibre și vitamine sparanghelul nu apare în topul preferințelor tale? Descoperă de ce este important să-l incluzi în dieta zilnică.
Sparanghelul este una dintre cele mai sănătoase legume, însă nu este consumat foarte des atât din cauza prețului destul de ridicat, cât și pentru că unele persoane sunt intimidate de tijele cu aspect neobișnuit. Dar dacă te gândești că o singură tijă de sparanghel are aproximativ 5 calorii, cu siguranță vei realiza că este ideal mai ales atunci când vrei să slăbești.
În afară de numărul redus de calorii, sparanghelul este o sursă foarte bună de vitamina A, acid folic, fosfor, vitamina C, antioxidanți și vitamina K. În general, sparanghelul este verde, dar există și sortimente de culoare albă sau violet. La început aspectul ar putea să nu fie prea atractiv, în special pentru copii, însă dacă folosești rețeta potrivită, sparanghelul se va transforma rapid într-un aliat important pentru o siluetă remodelată în timp record.

 
Iată ce beneficii vei obține dacă incluzi sparanghelul în meniul tău zilnic:

 
1. Protejează ochii

Datorită conținutului de vitamina A, sparanghelul contribuie la menținerea unei priviri odihnite și reduce riscul de cataractă. Dacă lucrezi mult timp în fața calculatorului această legumă te va ajuta să eviți uscarea ochilor și durerea de cap care pot să apară după câteva ore.
De asemenea, previne înroșirea ochilor și te ajută să ai un aspect odihnit în fiecare moment al zilei.

 
2. Stimulează imunitatea

Cantitatea importantă de vitamina C, vitamina A și antioxidanți fortifică organismul, astfel încât nu vei fi mereu vulnerabil în fața atacului virușilor sau microbilor. În sezonul rece, când trebuie să mergi cu autobuzul sau metroul și multe persoane strănută lângă tine, îmbogățirea meniului cu sparanghel te va ajuta să nu răcești la fel de des. Chiar dacă deja ai gripă, este recomandat să incluzi sparanghelul în meniul tău pentru a te vindeca mai repede și a reduce durerile de cap cauzate de nasul înfundat.

 
3. Reduce gravitatea acneei

Dacă ai probleme cu acneea și te-ai săturat să o acoperi mereu cu un strat de machiaj, modificarea dietei te-ar putea ajuta mai mult decât crezi. Consumă sparanghel la masa de prânz sau seara, de cel puțin 4 ori pe săptămână, și vei observa că leziunile acneice se vindecă mai repede, fără să lase semne.
De asemenea, vor apărea mai rar și nu îți vei face mereu griji pentru aspectul tenului, chiar și atunci când nu ai timp să te machiezi.

 
4. Previne ridurile

Sparanghelul conține antioxidanți și vitamina C, combinația ideală pentru o piele netedă și hidratată. Susține formarea colagenului și menține elasticitatea pielii. De asemenea, protejează tenul împotriva schimbărilor de temperatură și previne uscarea excesivă sau crăparea pielii. Antioxidanții reduc efectele negative ale poluării asupra tenului, asigurând un aspect întinerit și un tonus excelent.

 
5. Previne diabetul

Datorită conținutului de vitamina K sparanghelul reduce riscul declanșării diabetului de tip 2. Consumul de sparanghel este foarte util pentru a ține sub control nivelul glicemiei, precum și pentru a preveni stările de epuizare sau de  amețeală.

 
6. Are un efect antiinflamator

Această legumă trebuie să facă parte cât mai des din meniul persoanelor care suferă de artrită sau reumatism. Dacă ai probleme cu durerile articulare și nu ai libertate de mișcare din cauza încheieturilor amorțite, o porție de sparanghel te va ajuta să te simți mai bine, fără efecte secundare.  

 
7. Protejează ficatul

Potrivit studiilor realizate, sparanghelul are un rol protector pentru ficat, fiind extrem de util mai ales în cazul în care acest organ este afectat negativ de consumul excesiv de alcool.

 
8. Previne calculii renali

Sparanghelul are proprietăți diuretice și stimulează eliminarea toxinelor din organism. Astfel, favorizează eliminarea nisipului și a calculilor renali.
Dacă îl consumi des vei putea preveni formarea calculilor, fără să fie nevoie să iei medicamente. 

 
9. Asigură dezvoltarea normală a fătului, în timpul sarcinii

Dacă vrei să-ți întemeiezi o familie este foarte important să ai un meniu sănătos, în cadrul căruia sparanghelul are un rol esențial. Potrivit specialiștilor, femeile care își doresc să rămână însărcinate ar trebui să consume sparanghel de 4-5 ori pe săptămână deoarece acidul folic este necesar și în perioada de dinaintea apariției sarcinii. De asemenea, viitoarele mămici ar trebui să includă sparanghelul în cadrul preparatelor consumate pentru a asigura o dezvoltare normală a fătului, în timp ce se pregătesc cu bucurie să-l întâmpine pe cel mai mic membru al familiei.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod