Scapa de obiceiurile alimentare nesanatoase

Obiceiul este ceva ce faci in mod repetat, la nesfarsit. Nu trebuie sa repetati ceva de un anumit numar de ori pentru a deveni un obicei. Se transforma in obicei atunci cand faceti acel lucru in mod automat (fara sa va ganditi) si cand observati ca va este greu sa faceti altfel, daca ati dori chiar s-ar putea sa adoptati o pozitie defensiva.
Sunteti ceea ce alegeti

Alegerea va da capacitatea de a invinge obiceiurile proaste. Aveti intotdeauna de ales. Puteti manca prost, simtindu-va oribil ca rezultat al alegerilor nefericite, sau puteti opta pentru alimentele cele mai bune, atingandu-va intregul potential de sanatate.


Talismane

Va puteti crea propriul talisman al schimbarii urmand pasii descrisi in paginile urmatoare.

Pasul 1: Depistati-va obiceiurile proaste

Pentru a va invinge obiceiurile proaste, trebuie mai intai sa deveniti constient de ele. In acest fel nu veti mai recurge la ele fara a va da seama, ceea ce va va ajuta in recapatarea capacitatii de a alege.

Luati un pix si o foaie de hartie si faceti o lista a tuturor lucrurilor despre care stiti ca nu va fac bine, chiar daca va place sa le faceti. De exemplu, faptul ca nu faceti destule exercitii fizice, fumatul si asa mai departe.

Pasul 2: Ce aveti de castigat?

Care este motivatia pentru a face ceva ce nu va face bine? De ce o faceti? Intrebati-va de ce vi se pare ca nu va puteti dezbara de un obicei anume.
Cu alte cuvinte, care-i rasplata pentru ceva ce nu va face bine? Exista intotdeauna o rasplata. Dar oare chiar merita?

Sa luam, de exemplu, obiceiul prost de a consuma cateva batoane de ciocolata pe zi. Sigur, va face foarte bine in momentul in care le mancati. Dar cat dureaza senzatia de bine? In loc sa faceti exercitii fizice, va tolaniti in fata televizorului. Rasplata este, probabil, detasarea si relaxarea. Dar exista si alte metode pentru aceasta.

Pasul 3: Ce aveti de pierdut?

Ganditi-va la dezavantaje. Ce pierdeti daca va lasati prada obiceiului? Acest pas ar trebui sa fie usor. De ce considerati, in primul rand, ca este un obicei prost? Consumul excesiv de ciocolata este un obicei prost deoarece influenteaza glicemia si declanseaza oscilatii ale dispozitiei, incurajand si cresterea in greutate. Lipsa exercitiilor fizice este un obicei prost pentru ca va face sa va simtiti greoi.

In ambele cazuri cedati sanatatea, greutatea optime si forma fizica pe termen lung pentru o placere pe termen scurt.
Daca priviti din acest unghi, se pare ca nu faceti intelegeri prea intelepte, nu-i asa? Trebuie sa existe o cale mai buna.

Pasul 4: Castig sau pierdere - Aceasta-i intrebarea

Acum, ca priviti din ambele perspective - ce aveti de castigat si ce aveti de pierdut - tolerarea unui obicei prost nu mai este un act involuntar. Stiti ca faceti o alegere de cate ori indepliniti aceasta actiune. De aceea, de fiecare data cand va simtiti tentat sa va lasati in voia unui obicei prost, amintiti-va ca aveti de ales. Ce pretuiti mai mult? Este mai de pret placerea de moment oferita de o gustare nesanatoasa sau de tolanirea in fata televizorului ori sanatatea si bunastarea dvs generala? Vreau sa deveniti mai constient. Nu treceti prin viata lipsit de orice angajament fata de sine, indopandu-va in mod nesabuit cu tot felul de prostii. Daca alegeri constiente, foarte probabilvor fi cele corecte.

Pasul 5: Inlocuirea cu obiceiuri mai bune

Motivul pentru care v-ati format obiceiurile este faptul ca ele au raspuns unei necesitati.
Unii spun ca simteau nevoia unei mici placeri si, astfel, au ajuns sa recurga la hrana nesanatoasa. Poate ca va simtiti obosit si va asezati in fata televizorului, ramanand acolo toata seara. Trebuie sa incepeti sa optati in mod activ pentru invingerea acestor obiceiuri si sa nu mai reveniti la ele. Veti alege sa realizati actiuni alternative mai bune, in locul lor.

In loc sa intindeti mana spre un baton de ciocolata atunci cand va simtiti prost dispus, mancati un mar sau dati un telefon unui prieten; scrieti o scrisoare sau faceti o baie calda daca va simtiti incordat. In loc sa dati drumul la televizor de cum v-ati terminat treaba si ati ajuns acasa, mergeti la o plimbare. Nu conteaza care este obiceiul nou. Important este sa va simtiti bine in legatura cu optiunea facuta. La urma urmei, gaseati ca obiceiul anterior era rau tocmai din cauza ca va facea sa va simtiti prost fata de sine.

Pasul 6: Depinde de dumneavoastra

Nu puteti pune capat obiceiurilor proaste decat respingand hotarat motivele pentru care vi le-ati creat de la bun inceput.
De fiecare data cand tindeti sa va reluati vechiul obicei, va va veni in minte gandul ca schimbati un lucru pentru altul si veti fi silit sa faceti o alegere. Ce veti alege? Sa continuati sa va simtiti dezamagit de sine sau sa capatati un sentiment bun fata de propria persoana? Depinde de dvs. Luati alegerile pe care vi le dicteaza intuitia.
 
Informatiile au fost preluate din cartea "Planul sanatatii perfecte: Programul alimentar care va va mentine suplu toata viata" de Dr. Gillian McKeith, trad: Adriana Ciorbaru, Bucuresti: Curtea Veche Publishing, 2007, www.curteaveche.ro
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod