Sase greseli intr-un regim alimentar

Paradoxal (si, pe de alta parte, deloc incurajator), expertii americani in probleme de nutritie sunt de parere ca, pe parcursul unui regim alimentar, avem tendinta sa consumam mult mai multe calorii decat in mod obisnuit. Cateodata, exista o neconcordanta destul de mare intre ceea ce ar trebui sa facem si felul in care procedam. Oare de ce se intampla astfel? Cel mai suparator lucru este ca nu intotdeauna constientizam greselile pe care le facem... decat, poate, atunci cand ne urcam pe cantar.

De cele mai multe ori, nici nu realizam cat de repede se acumuleaza caloriile. Ciugulesti in timp ce gatesti, iti incepi ziua cu o cafea cu lapte, frisca si zahar, rontai batoane de ciocolata la birou... Iata numai cateva situatii care pot compromite sansele unui regim alimentar.

Daca stii ca, in general, nu ai vointa prea puternica sau ai inceput mai multe diete care au esuat, incearca sa lucrezi putin la aspectul psihologic al problemei. De exemplu, ce-ar fi sa nu mai consideri ca ai inceput un regim? Gandul la viitoarele restrictii alimentare ar putea sa te demotiveze si sa te determine sa faci greseli.


Dar, daca vei deveni constienta de erorile cele mai frecvente, iti vei face un serviciu considerabil - atat tie insati, cat si (mai ales) siluetei tale. Care dintre urmatoarele situatii iti pare cunoscuta?

Mananci prea repede

Exceptand situatia in care esti la un concurs cu tema "Cine mananca mai repede un hamburger", nu ai de ce sa te grabesti la masa. Este un obicei nesanatos, care nu numai ca perturba serios procesul de digestie, dar conduce si la o asimilare mai rapida a caloriilor. Pe langa aceasta, daca mananci mai incet, mestecand alimentele pe indelete, vei ajunge mai repede la senzatia de satietate si, deloc in ultimul rand, vei savura cu adevarat gustul bun al mancarii.

"Sari" peste mese

In cazul in care mai aveai vreo umbra de indoiala, cercetarile vin sa ti-o spulbere: s-a demonstrat faptul ca persoanele care "sar" peste micul dejun tind sa se ingrase mult mai repede in comparatie cu cele care nu neglijeaza cea dintai masa a zilei.
Iar argumentul este valabil indiferent despre care dintre cele trei mese principale este vorba.

Explicatia este simpla: daca mananci mai rar, ai tendinta (fireasca, de altfel) de a manca mai mult, iar senzatia de foame dintre mese o vei combate (probabil) cu batoane de ciocolata sau snacks-uri. Nu cred ca mai este nevoie sa-ti vorbesc despre consecinte...

De aceea, nu renunta la nici una dintre mese, dar ai grija pentru ce fel de alimente optezi. De exemplu, o briosa contine aproximativ 400 de calorii. Un mic dejun sanatos ar trebui sa fie bogat in proteine si fibre; un ou fiert, paine integrala (prajita sau ca atare) si o jumatate de grepfrut constituie meniul ideal pentru inceputul de zi.

Prea multe bauturi bogate in calorii

Sucurile (acidulate sau nu), cocktail-urile (in special cele non alcoolice), cafeaua si ceaiul indulcite reprezinta tot atat de multe "capcane calorice". Nu te amagi considerand ca vei compensa, mancand mai putin; dimpotriva, bauturile dulci accentueaza senzatia de sete si nu potolesc deloc foamea...
Prin urmare, este bine sa te limitezi la apa plata, lapte degresat si sucuri naturale.

Portii prea mari

Aceasta este o greseala pe care tinzi sa o faci mai ales atunci cand iti este foarte foame. Ai putea incerca sa te pacalesti putin pe tine insati: serveste si un aperitiv (e compus, de regula, din alimente mai "usoare" si mai reduce foamea), foloseste farfurii mai mici si mesteca incet.

Atentie la compozitia produselor alimentare

Nu numai dimensiunea portiilor reprezinta o amenintare la adresa siluetei tale, ci si toate acele delicioase produse din compozitie: sunca, bucatele de piept de pui prajit, branza, crutoane, sosuri, maioneze... nu-i asa ca o asemenea salata suna mai mult decat imbietor? De acord cu tine, dar cantarul te-ar putea face sa-ti schimbi parerea. Asadar, nu intotdeauna salata reprezinta optiunea ideala; depinde ce anume intra in compozitia acesteia.

Mananci fara sa gandesti

Te-ai putea intreba: ce legatura este intre mancare si gandire? La prima vedere, nici una; insa gandeste-te cat de des ti se intampla sa mananci in fata televizorului, rasfoind ziarul sau o carte, ori chiar in fata computerului.
Riscurile de a manca mai mult decat are nevoie, de fapt, organismul tau, sunt considerabile. Astfel incat, ce-ai putea face?

Incearca sa nu mai confunzi un moment de relaxare cu nevoia de a rontai ceva; sau, si mai bine, bea un ceai ori mesteca o guma fara zahar. Un iaurt in care ai pus cateva cubulete de banane, capsuni sau piersica iti va satisface nevoia organica de "ceva dulce". Si, bineinteles, incearca sa mananci numai in bucatarie... si sa nu mai faci nimic altceva in acest interval.
 

Comentarii (15)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dan pe 19 Oct 2011, 17:42
    mananc lult,repede si nu ma indras

    sal.am 2o ani si am o problema.am 1,83h 64kg mananc de rup si nu ma ingras.de cartofi prajiti nu mai zic.cred ca mananc 1-1,5kg prajit.de ce nu ma ingras?

    0
    0

  • daniela38 pe 17 Dec 2010, 21:46
    buna

    am 39,de ani 1,70,si 53 de kg,am un baietel de 18 ani,toata lumea ,cind, ma vede nu crede cati ani am,nu ma laud dar asa este,insa am o mare problema,,,am burtica,nu reusesc sa o da u jos cu nimic ,nici sport,,nici masaje,absolut orice,am incercat,ma ingras numai in burta,,daca cunoateti ceva,va rog ajutati ma sa scap de burtica,astept sfaturi,pe id,pisicutza_ miau27 pupici

    0
    0

  • daniela38 pe 17 Dec 2010, 21:45
    buna

    am 39,de ani 1,70,si 53 de kg,am un baietel de 18 ani,toata lumea ,cind, ma vede nu crede cati ani am,nu ma laud dar asa este,insa am o mare problema,,,am burtica,nu reusesc sa o da u jos cu nimic ,nici sport,,nici masaje,absolut orice,am incercat,ma ingras numai in burta,,daca cunoateti ceva,va rog ajutati ma sa scap de burtica,astept sfaturi,pe id,pisicutza_ miau27 pupici

    0
    0

  • andreea pe 23 Feb 2010, 20:14
    slabire

    buna.am 24 de ani.stau cu prietenul meu de aproape 5 ani,iar la anul care vine vrem sa ne casatorim.eu am luat foarte mult in greutate decand sunt cu el.am ajuns la 85kg la 1,72m.am devenit obsedata pe tema asta si nu reusesc sa slabesc decat 4-5kg.am tendinta de a ciugulii mereu iar mancarurile nu stiu cum sa le combin.va rog sa imi dati un sfat.multumesc

    0
    0

  • Gabi pe 11 Apr 2008, 16:19
    salate

    oameni buni, n-ati citit postul madalinei? mancati cate o salata la pranz si seara, iar dimineata mancati ce scrie in articol. dupa salata (care sa fie mare, mai ales daca va e foame, dar FARA SOSURI) puteti manca ce va taie pe voi capul, dar fiti sinceri cu voi si asteptati 5 minute sa va treaca foamea (intre salata si felul 2).

    0
    0

  • gothic_lolyta pe 20 Mar 2008, 19:03
    a little help

    am 15 ani si as dori sa slebesc.......am 58 de kg si as dori sa ajung cam pe la 50 sau chiar mai putin......as dori sa slabesc 8kg sau chiar mai mult in mai putin de o luna -maxim 2 luni......caum ar trebui sa procedez??? va rog mult sa ma ajutati!

    0
    0

  • Alexandra353 pe 13 Mar 2008, 12:55
    slabire

    am brtica foarte mare si solduri...cum as putea sa scap de ele? mananc de 2 ori pe zi..multi cartofi prajiti cu carnita si cu oua si multa paine..

    0
    0

  • nicol_ifrim pe 5 Mar 2008, 20:22
    electrostimulare

    mi-am facut programare la un salon pt electrostimulare.as vrea sa slabesc cam 7 kg mai ales de pe abdomen.stie cineva daca e posibil cu electrostimulare si cu evitarea mancarurilor "periculoase"??

    0
    0

  • hartia pe 4 Mar 2008, 17:31
    regim disociat

    imi explici te rog si mie cum e cu acest regim?

    0
    0

  • baby pe 4 Mar 2008, 17:17
    regim disociat

    eu am reusit sa slabesc 5kg in 2 saptamani,cu ajutorul regimului disociat.

    0
    0

  • hartia pe 4 Mar 2008, 16:37
    ajutor

    ce ar trebui sa mananc la pranz si la cina? dar intre mese? sunt bulimica, dar a aflat mama si acum ma tine sub atenta observatie. vreau neaparat sa slabesc. am 17 ani si 53 kg. vreau sa ajung la 48, sau daca se poate,chiar la 45. va rog mult sa ma ajutati si pe mine.

    1
    1

  • madalina pe 2 Mar 2008, 17:48
    cea mai sigura dieta

    salate,salate si iar salate...aceasta dieta nu va da gres,va asigur,eu am slabit in acest stil in jur de 18 kg,nu exista numar strict de portii,puteti consuma in orice cantitate.pupici

    0
    0

  • radu pe 1 Mar 2008, 23:03
    ciugulit

    draga lisa, nu ciuguli k imi faci pofta shi sotzia mea sa iingrashat cu 80 kg d cand mananka cereala :((:((:((:((:=)))=))=)) shi in plus nu ai respect fatza d cereale

    0
    0

  • adinamo pe 29 Feb 2008, 21:27
    ciugulit

    mai bine morcovi

    0
    0

  • Lisa pe 29 Feb 2008, 00:23
    ciugulit

    Pot sa ciugulesc cereale fitness? sunt foarte bune, acum chiar asta fac ciugulesc...

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod