"Sanatatea nu este un moft, ci o necesitate" - Cori Gramescu - coach de lifestyle si nutritie

Vorbim deoseri despre sanatate si miscare. Insa, nu multi dintre noi reusim sa ducem un stil de viata armonios pentru o perioada lunga de timp. Stresul de la birou sau tentatiile alimentare de la orice pas sunt, de cele mai multe ori, principalele motive ce stau in calea acestui vis frumos.

Cori Gramescu este unul dintre acei oameni pentru care sportul este o placere si un adevarat stil de viata. Nu o face de nevoie, desi a slabit multe kilograme multimita unui stil de viata activ. Este antrenor de fitness, coach de lifestyle si nutritie, trainer de Pilates si o adevarata promotoare a unei vieti traite cat mai sanatos si mai armonios.

Afla ce o face pe Cori sa atinga acest echilibru in viata intr-un interviu acordat eva.ro.

Ce inseamna pentru tine sa duci o viata sanatoasa si echilibrata? Cat de mult te-a ajutat sportul pentru o avea o asemenea disciplina?

Pentru mine, a avea o viata echilibrata inseamna sa reusesc sa imi adaptez programul de munca, pasiunile, alimentatia si perioadele de relaxare in asa fel incat sa ma simt bine, sa simt ca am energie si ca imi pot desfasuta activitatea zilnica in mod firesc, cu spor si elan. Mi-am propus sa ajung la un echilibru finctional pentru mine in privinta balantei dintre munca si relaxare, in asa fel incat sa ma bucur de toate aspectele vietii mele in mod egal.

Asa se face ca incerc in mod activ sa imi controlez tendintele “workaholice”, imi aloc timp in agenda pentru pasiunile si hobbyurile mele, fac in mod constant sport cat mai variat si incerc sa imi gestionez meniul zilnic in asa fel incat sa fie cat mai sanatos si bogat in nutrienti, dar sa fie si gustos. Nu este usor, dar cred ca pentru femeile de orice varsta, o alimentatie sanatoasa inseamna un sa fie si un exemplu pentru familie, prieteni. Viata sanatoasa inseamna obiceiuri sanatoase, o rutina ce trebuie respectata.

Se spune ca este 80% dieta si 20% sport. Este adevarat? Cum gasesti un echilibru intre cele doua?

Echilibrul meu a venit din alegerea unor alimente sanatoase, dar fara sa ma preocup de numarul de calorii. Mai corect spus, am grija la ce mananc, nu si la cat. Si fac sport variat, de intensitate moderata in general, dar fac asta in mod constant. Ma antrenez la sala, dar merg si la dans, fac si crossfit, merg si la yoga, ma dau cu motorul prin padure, dar fac si Pilates, merg cu bicileta, inot, fac wakeboarding sau StandUP Paddling. Fac doar antrenamente care imi plac si care ma motiveaza si nu exagerez (prea rau) cu intensitatea exercitiilor, pentru ca motivatia mea e sa ajung o “babuta” sportiva si simpatica, activa pana la varsta 80 de ani si mai mult.

 

Cand esti sala, ce antrenamente preferi de faci si cum iti monitorizezi progresul?

Lucrez variat si intotdeauna diferit. Nu imi place sa repet in aceeasi zi mereu acelasi antrenament. Corpul meu s-a obisnuit sa primeasca un program de sport si o dieta variata. Iar aceasta varietate ma ajuta sa nu ma plictisesc.

Insa, indiferent de ce sport fac imi place sa imi masor rezultatele. Iar aici tehnologia este de mare ajutor. Folosesc zilnic ceasul inteligent Fitbit Ionic pentru ca ma ajuta sa monitorizez activitatea de peste zi. Dorm cu el la mana, in fiecare seara, pentru ca avand o segmentare foarte buna a ciclurilor de somn, inteleg cat de bine m-am odihnit. Imi place sa stiu si cata miscare am facut in timpul zilei, de la numarul de pasi si de minute active, la calorii consumate, dar si care este nivelul meu de energie din timpul antrenamentelor. Cred ca un astfel de produs este extrem de util pentu cei ce fac miscare constant pentru ca are multe tipuri de activitati fizice monitorizate direct pe ceas, dar si pentru cei ce vor sa devina mai activi si sa adopte un stil de viata mai sanatos.

Tehnologia a evoluat mult si este un partener de incredere atunci cand vorbim de miscare, sanatate, si mai ales atunci cand ne gandim la preventie.

Suntem obisnuiti sa mergem la doctor doar cand ne doare ceva. Dar cum ar fi daca, masurand constant anumite aspecte precum ritmul cardiac, somnul, planul alimentar si hidratarea zilnica, ajungem sa prevenim anumite boli? Este important sa fim constienti ca suntem principalii responsabili de sanatatea si vitalitatea noastra si ca tine doar de noi cat de bine ne tratam corpul.

Cat de activa esti si in timpul liber?

Sunt mereu activa pentru am tot felul de pasiuni ce tin de sport. In medie, am peste 150 de minute active peste zi si incerc sa imi tin consumul caloric la un nivel destul de ridicat. Imi place ceea ce fac, prin urmare imi place miscarea. Cred ca asta este si solutia pentru a avea o viata activa, sa gasim acele tipuri de activitati sportive care ne plac si care ne relaxeaza. Sala de fitness e departe de a fi singurul loc in care poti face miscare si indraznesc sa spun ca aparatele de fitness nu sunt intotdeauna cea mai atractiva sau potrivita alegere pentru doamne si domnisoare. Propuneti-va sa faceti cel putin 10.000 de pasi in fiecare zi, alegeti sa urcati scarile si sa nu luati liftul, iar daca timpul va permite, faceti miscare in fiecare ora. Toate aceste elemente sunt un cardio excelent pentru doamnele si domnisoarele de orice varsta si primul pas in lupta cu sedentarsimul.   

In tot acest program spartan de miscare si mancare sanatoasa, ai macar vreo placere vinovata?

Sunt un om absolut normal, cu bune si cu rele si nu mai incerc de multa vreme sa fiu "Miss perfectiune", asa ca ma bucur de mancare buna, de cate un vin bun si de cate o traznaie amuzanta cu tot sufletul.

Imi plac alimentele grase si sarate, asa ca in meniul meu se gaseste in mod constant cate o portie obscena de branzeturi grase cu vin si painea aferenta, ca sa nu mai zic ca as putea trai doar cu asta. Cad si eu prada tentatiilor si sa nu credeti ca acum, cu venirea sarbatorilor de Paste, o sa spun “NU” unei felii de cozonac cu nuci si cacao. Dar, de fiecare data cand ma bucur de aceste mici placeri atat de vinovate, am grija ca a doua zi sa fac mai multa miscare, sa am un antrenament mai intens si sa nu includ aceste alimente in dieta de fiecare zi.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod