Sănătate. Te balonezi de la fructe? 6 simptome ale intoleranţei la fructoză

Ce este fructoza şi în ce alimente o găsim?


Este zahărul care se regăseşte în mod natural în toate fructele. Atunci când sistemul digestiv nu-l poate digera, se declanşează procesul de fermentare care generează toate aceste simptome supărătoare.

Mare atenţie, deoarece fructoza se regăseşte şi în unele legume, precum dovleacul şi fasolea verde. De asemenea, orice produs din comerţ care are zahăr adăugat conţine şi fructoză, prin urmare simptomele se pot declanşa chiar dacă nu ai consumat fructe proaspete.


Un alt produs la care trebuie să fii atentă este mierea de albine, care are un conţinut ridicat de fructoză, susţin specialiştii.

Această intoleranţă se manifestă foarte asemănător cu cele generate de lactoză şi gluten. Poate să apară atât la adulţi, cât şi la copii. Potrivit specialiştilor, corpul nostru nu este conceput pentru a procesa aceste cantităţi mari dintr-un anumit tip de zahăr. Principalul zahăr pe care corpul îl foloseşte pentru energie este glucoza, însă pentru acesta există substanţe care favorizează o absorbţie eficientă.
În schimb, fructoza nu beneficiază de acest ajutor, astfel că în unele cazuri organismul nu reuşeşte să o absoarbă eficient. Drept urmare, fructoza ajunge în intestinul gros într-o formă nedigerată. "Acolo fermentează şi alimentează bacteriile rele, favorizând formarea gazelor intestinale, a balonării şi apariţia diareei la unele persoane", explică Peter Whorwell, profesor de medicină şi gastroenterologie la Universitatea Manchester.

De exemplu, merele şi perele au un conţinut mai mare de fructoză decât glucoză, în vreme ce kiwi şi fructele de pădure sunt sunt mai sărace în fructoză, având un nivel mai ridicat de glucoză.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod