Sănătate. Cum să alegi cel mai bun ulei din ficat de cod?



De ce se întâmplă acest lucru? Nu toate sursele naturale conțin o cantitate mare de DHA si EPA (de exemplu, uleiul de rechin, uleiul de krill, uleiul de pește în general), întrucât produsul de producție este mai costisitor. În schimb, surse mai concentrate de DHA și EPA sunt peștii grași de apă sărată: de exemplu, uleiul de ficat de cod are unul dintre cele mai ridicate niveluri de DHA si EPA. Medicii și oamenii de știință recomandă consumul unui gram de acizi grași Omega-3 (DHA + EPA) în fiecare zi, pentru toată familia, începând de la copii (de la 4 săptămâni de viață), până la bunici.
O linguriță de ulei de ficat de cod conține doza optimă de acizi grași esențiali Omega-3 (1g) și vitaminele A, D și E.

Pe piață, există foarte multe variante de suplimente/medicamente pe bază de Omega-3,  însă nu toate au un conținut optim de DHA și EPA – 1g, chiar dacă au 1g de ulei de pește/ acizi grași Omega-3. De aceea, atunci când alegeți acest produs, este important să verificați în primul rând două lucruri: dacă acesta conține doza necesară DHA și EPA și dacă peștele din care acesta este extras provine din apele arctice.
Doza zilnică recomandată de DHA si EPA este de 1 gram pe zi.  

“Acidul docosahexaenoic (DHA) este cel mai abundent acid gras din creierul uman. Nivelul acestuia variază în funcție de vârstă, fiind mai mare pe parcursul dezvoltării cerebrale accelerate din primii ani de viață și scazand semnificativ odată cu înaintarea în vârstă. Aportul de acizi grași esențiali polinesaturați cu catenă lungă, îndeosebi DHA si EPA (Omega-3) este asociat cu o dezvoltare mentală și comportamentală optimă, ameliorarea acuității vizuale, profilaxia bolilor cardiovasculare și a sindromului metabolic, îmbunățatirea evoluției sarcinei și a calității somnului etc.”,
adaugă medicul Victoria Hurduc, medic primar pediatru, Competenţă Gastroenterologie Pediatrică şi Ecografie Generală, şef de secție la Sp.
Clinic de copii „Dr. V. Gomoiu” şi Preşendintele Comisiei Nutriţie – SRGHNP (Societatea Română de Gastroenterologie, Hepatologie şi Nutriţie Pediatrică).

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod