Sampanie vin spumant diferente

Șampanie sau vin spumant: află diferențele direct de la un somelier

Deși precis ai gustat vin spumant în diferite momente ale zilei, fără să sărbătorești neapărat ceva, există și ocazii în care se impune o băutură festivă cum este șampania. Află detaliile care te vor ajuta să alegi între șampanie sau vin spumant și selectează varianta potrivită pentru tine.
Cumpărarea băuturilor poate fi destul de complicată, iar în momentul în care trebuie să optezi între șampanie sau vin spumant pot apărea criterii contradictorii care cauzează confuzie. Pentru a depăși dezbaterea constantă între cele două băuturi mydomaine.com prezintă sfaturile unui somelier, astfel încât să te poți orienta foarte ușor pentru fiecare moment deosebit sau clipele în care simți nevoia să te relaxezi.
„Nu cred că vinul trebuie păstrat pentru ocazii speciale, ci el transformă orice ocazie într-una specială”, a spus Bianca Bosker, somelier, pentru mydomaine.com. Bosker are o abordare accesibilă, considerând vinul util pentru orice masă, inclusiv lângă covrigi, mese de la fast food sau supă de roșii.
Cu ajutorul detaliilor oferite de specialistă vei putea merge plin de încredere la raionul de vinuri pentru a alege băutura ideală.

 
Șampanie sau vin spumant: caracteristici esențiale

 
Vinul spumant se remarcă prin următoarele elemente:

 
1. Origine

Poate proveni dintr-o varietate de zone, aproape din orice colț al lumii. De fapt, „vin spumant” este un termen generic care nu denotă asocierea cu nicio zonă clar definită.

 
2. Tipul de struguri

Majoritatea vinurilor spumante sunt obținute din struguri Chardonnay sau Pinot Noir.

 
3. Metoda de preparare

Există mai multe procedee prin care se poate obține vinul spumant.
Acestea sunt carbonatarea, metoda Charmat sau procedeul tradițional.
Deși este adevărat că vinul spumant se poate obține prin procedeul tradițional, cunoscut și ca metoda Champagne, vinul rezultat nu poate fi denumit oficial șampanie pentru că nu este produs în regiunea Champagne din Franța.
„Vinul spumant rezultă fie prin carbonatarea unui vin fără acid, fie prin adăugarea drojdiei și a zahărului la vin (metoda Charmat) care declanșează fermentația și crește producția de dioxid de carbon. Și metoda tradițională este posibilă pentru vinul spumant”, spune Bosker.

 
4. Gustul

Variază în funcție de metoda de obținere.
„Metoda Charmat este folosită de obicei atunci când se dorește accentuarea gustului proaspăt, ușor fructat. Metoda tradițională va crea un gust care amintește de savoarea nucilor crocante”, spune Bosker.

 
Șampania se remarcă prin următoarele elemente:

 
1. Origine

Șampania provine din regiunea Champagne din Franța.

 
2. Tipul de struguri

Șampania este obținută prin folosirea unei combinații între strugurii Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier.

 
3. Metoda de preparare

Șampania este realizată prin metoda tradițională sau metoda Champagne (méthode champenoise). „Metoda de obținere a șampaniei implică un contact prelungit al vinului cu drojdia, în cadrul unui proces de fermentare secundară, adăugând noi dimensiuni gustului final”, explică Bosker.

 
4.
Gustul

„Când te gândești la șampanie este foarte util să-ți imaginezi combinația dintre o felie de pâine prăjită și nuci rumenite la cuptor. Există și specialiști care aseamănă savoarea șampaniei cu gustul brioșelor”, spune Bosker.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod