Rezolutii sanatoase pentru 2010

In prima parte a noului an, cei mai multi dintre noi isi fac planuri si liste de rezolutii pentru diferite domenii, inclusiv pentru sanatate.
In prima parte a noului an, cei mai multi dintre noi isi fac planuri si liste de rezolutii pentru diferite domenii, inclusiv pentru sanatate.

Dr. Luigi Gratton, Vice President Medical Affairs & Nutrition Education in cadrul Herbalife Ltd. si membru in "Programul de analiza a obezitatii ca factor de risc" derulat de Centrul pentru Nutritie Umana din cadrul Universitatii din Los Angeles (UCLA), ne dezvaluie propriile rezolutii pentru acest an, pe care ne indeamna sa le includem in planurile noastre de viata sanatoasa.

1. Nu te infometa, serveste gustari la fiecare trei – patru ore


Cercetarile arata ca sarind peste mese in timpul zilei ajungi inevitabil sa mananci foarte mult la cina, ceea ce nu este tocmai sanatos pentru organism. Gustari mici, sanatoase, frecvente te ajuta sa te simti plina de energie pe toata durata zilei.
Si fii atenta si la caloriile produselor pe care le alegi pentru aceste gustari. O medie "sanatoasa" ar fi de aproximativ 2000 de calorii pe zi. Poti lua chiar si pana la sapte mese si gustari pe zi, dar alege fructe si legume pentru o parte din acestea.

2. Fa miscare, cel putin 30 de minute pe zi, de trei ori pe saptamana


Multi cred ca sa faci miscare inseamna sa iti formezi o rutina, care la un moment dat poate sa nu mai para la fel de atractiva. Stilul exercitiilor poate fi insa variat de la o zi la alta. Nu trebuie insa sa uitam de exercitiile de rezistenta, care intaresc muschii si oasele. Iar sa ai muschi si oase puternice inseamna sa nu ai probleme de sanatate, mai ales odata cu inaintarea in varsta.
 


3. Somn suficient


Se stie ca atunci cand dormi bine, te simti mai bine si ai mai multa energie. Dar un somn bun reduce totodata si riscul bolilor cardiovasculare. Stii cand ai dormit bine pentru ca se vede pe pielea si in ochii tai. Iar regula unui somn bun inseamna in principiu sa respecti aceleasi ore de culcare si de trezire.

4. Hidratare, fie ca e cald sau frig afara


Bea pana la 6 pahare de apa in fiecare zi, chiar daca incluzi in meniu si alte lichide. Apa hidrateaza cel mai bine, in orice anotimp. Incearca pe cat este posibil sa eviti sucurile bogate in zahar.

5. Omega 3


Toti am auzit de uleiurile Omega 3 care se gasesc in peste si fructe de mare. Acestea sunt grasimi sanatoase, denumite si esentiale pentru ca nu sunt produse de organism.
De aceea trebuie extrase din alimentele consumate. Este recomandat sa mancam peste de cel putin doua ori pe saptamana, in special somon si ton.
Daca esti vegetariana, poti incerca seminte de in care sunt de asemenea bogate in omega 3. Daca dieta ta nu include aceste alimente, o solutie o reprezinta suplimentele nutritive cu Omega 3.

6. Cofeina, cu moderatie


In cafea, ceai sau bauturi energizante si chiar ciocolata, cofeina poate aduce beneficii organismului, cum ar fi cresterea atentiei si imbunatatirea performantelor sportive. Atentie insa la cantitatea de zahar asociata cofeinei din anumite produse si la caloriile nedorite. Trebuie sa fii mereu atenta la cat de mult consumi, iar o cantitate de 300mg pe zi de cofeina este suficienta; prea multa cofeina te face sa te simti agitata si nervoasa.


Aminteste-ti deci sa consumi grasimi sanatoase, sa te hidratezi, sa dormi bine si sa faci miscare in mod regulat.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • cane beatrice elisabeta pe 10 Feb 2010, 11:38
    Alimentele sanatoase

    Este adevarat ce se spune in acest articol cat mai multe fructe,miscare si somn suficient NU CAFEA,NU DULCIURI.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod