Remedii naturiste care scad colesterolul "rau"

Colesterolul este considerat unul dintre ingredientele esentiale ale organismului. Cu toate ca este necesar pentru sanatate, are o reputatie destul de proasta, fiind responsabil pentru bolile de inima.
Fiecare persoana care are colesterolul "rau" ridicat este considerata un potential candidat la atac de inima. Majoritatea colesterolului din organism este produs de ficat, iar 20-30% provine din alimentele de origine animala.


Cauzele hipercolesterolemiei

  • ereditatea;
  • consumul exagerat de alimente grase - produse lactate, unt, faina alba, zahar, prajituri, produse de patiserie, biscuiti, inghetata, carne, peste si oua;
  • tutunul, alcoolul si stresul.


Remedii naturiste care scad colesterolul "rau"

1. Lecitina: este o substanta bogata in fosfolipide si foarte folositoare in cazul in care ai hipercolesterolemie.
Are rolul de a separa colesterolul in particule mici care pot fi usor suportate de catre organism. Un aport corespunzator de lecitina impiedica depunerea colesterolului pe vasele de sange. Surse de lecitina gasesti in: galbenus, ulei vegetal, cereale integrale, boabe de soia si lapte nepasteurizat. Celulele sunt capabile sa o sintetizeze, daca vitaminele din complexul B sunt prezente in organism.

2. Vitaminele: vitamina B6 (piridoxina), B15 (colina) si B3 sunt recunoscute pentru proprietatea de a diminua colesterolul daunator. Aceste vitamine le gasesti in: germenii de grau, drojdie, tarate. De asemenea, vitamina E nu trebuie sa lipseasca din organism, cele mai importante surse gasindu-se in: semintele de floarea soarelui, flori de sofran, ulei de soia.

3.
Semintele de floarea soarelui: contin o cantitate substantiala de acid linoleic, care reduce depozitele de colesterol din peretii arterelor.

4. Semintele de coriandru: consuma regulat un decoct din seminte de coriandru pentru a reduce colesterolul daunator. Este un bun diuretic si stimuleaza actiunea rinichilor. Mod de preparare: se fierb 2 linguri seminte de coriandru si se strecoara dupa racire. Se consuma de 2 ori pe zi din aceast decoct.

5. Fibre: tarate de grau, orez, orz, secara, cartofi, morcovi, sfecla, gulie, mango, guava, varza, laptuca si telina. In special, fulgii de ovaz si de porumb sunt indicati in aceasta situatie.


Alimente de evitat: oua; carne; branza; unt; sunca; lapte nedegresat; uleiul de palmier si cocos.
Toate alimentele de origine animala, precum si uleiul vegetal de palmier si cocos sunt bogate in grasimi saturate si trebuie inlocuite cu grasimile polinesaturate (ulei de porumb, sofran, soia, susan).


Bea cel putin 10 pahare de apa pe zi!

Persoanele care au colesterolul ridicat trebuie sa bea cel putin 8 - 10 pahare cu apa pe zi, aceasta avand proprietatea de a stimula functia excretorie a rinichilor. Acest lucru faciliteaza eliminarea din organism a colesterolului in exces.


Sportul face minuni!

Joaca un rol important in scaderea nivelului de colesterol daunator, stimuland in acelasi timp cresterea colesterolului "bun". De asemenea, stimuleaza circulatia sanguina.
Jogging, inot, plimbarea, ciclism, badminton sunt cateva dintre optiunile pe care le ai la indemana.

Articole utile:
Adevarul despre colesterol
Colesterolul si hipercolesterolemia
Colesterolul: cum imi dau seama daca este ridicat sau normal?
Cacaua creste nivelul colesterolului "bun"
Usturoiul nu scade concentratia colesterolului din sange
Medicamentele antiacneice determina cresterea colesterolului
 

Comentarii (18)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • madalin pe 10 Iun 2009, 11:04
    scaderea colesterolului

    trebuie sa faceti macar 14 ture de ciclism pe zi ca sa scada colesterolul.

    0
    0

  • Natalia pe 27 Mar 2009, 08:12
    Remedii naturiste ptr. reducerea colesterolului

    Ptr. reducerea colesterolului recomandarea mea ar fi ulei de canepa ,consumat in fiecare zi 14g de ulei in 2 luni se vede garantat rezultate.Incercati cu incredere este un ulei bogat in aczi grasi esentiali omega 3 si omega 9.Multa sanatate tuturor. ptr. achizitionare acestui ulei de canepa cautati-l in magazinele naturiste sau pe internet la adresa www.canah.com.Sper ca v-am fost de ajutor.

    0
    0

  • Gina pe 26 Feb 2009, 13:19
    Colesterol un pericol?

    Mi am facut de curnad analizele,am colesterolul 248,am avut grija de alimentatie,insa am prob cu ficatul....momentan iau fitolip si incerc pe cat posibil sa tin regim ce parere aveti? ce ma sfatuiti sa fac?

    0
    0

  • Donamishi pe 19 Feb 2009, 14:26
    Colesterolul si eticheta produselor

    Cand alegem produsele pe care le mancam , trebuie sa urmarim pe eticheta produsului "Lipidele" dar care nu totdeauna sunt aceleasi cu continutul de colesterol.Unele siunt detaliate pe Grasimi saturate sau nesaturate monosaturate,polisaturate sau esentiale si trans.Aici treaba se incurca .Ar fi buna o lucrare care sa ne invete cum alegem produsele BUNE de consumat dupa eticheta.

    0
    0

  • marian cristina pe 15 Ian 2009, 22:22
    colesterol mare

    Nu am avut niciodata colesterol

    0
    0

  • vasiliu florin pe 28 Feb 2008, 18:50
    Colesterol

    Eu cred ca ar trebui sa bagati cum se administreaza boabele de mustar pentru colesterol.

    1
    0

  • domunco elena pe 2 Feb 2008, 19:05
    Colesterol

    Dintre toate stresul si oboseala ne cresc colesterolul.

    0
    0

  • otilia pe 5 Ian 2008, 21:58
    Colesterol

    Sotului meu i-a gasit medicul colesterol in sange 259 iar celalat 182. Pana acum nu a avut probleme. As dori o reteta naturista pentru scadera colesterolului.

    0
    0

  • nicola daniel pe 28 Dec 2007, 13:07
    Colesterol rau

    De 1 an iau crestor si tin regim cat de cat si mi-am facut analiza acum si am colesterolul 420. Ce-mi recomandati ca nu mai stiu ce sa fac? Am 31 ani. Va multumesc.

    0
    0

  • maria pe 16 Nov 2007, 09:25
    colesterol afurisit

    nu este suficient sa renuntam la carnea in untura si la jumari. Sotul meu nu mananca asa ceva de 2 ani de zile, este f. atent la greutate, nu mananca dulciuri si totusi are colesterolul mare. Stresul este un f. mare dusman al al colesterolului

    0
    0

  • maria pe 16 Nov 2007, 06:51
    seminte coriandru

    multzumesc pt.retzeta, dar scrieti-o complet, in cata apa se fierb semintele ?

    1
    0

  • arghirescu alina pe 16 Nov 2007, 00:53
    si mai e ceva.....important !

    este de subliniat neaparat ca majoritatea femeilor au probleme cu tiroida ! sa stiti ca e foarte important sa faceti analizele pentru ca am facut o reactie in lant de la tiroida autoimuna si numeni nu mi a spus ca are stransa legatura cu sanii,colesterol si oase !din suflet va sfatuies controlati tiroida ca e hoata nu spune nimic cand e afectata dar .....eu am avut san secretant, operat si iar secreta,colesterol mare si tineam regim, m am ingrasat, iar acum oasele !si inca ceva eram mereu cu herpes,diferite probleme de piele de care nu mai scapam ! nu mai spun depresii si plans !acum sunt in tratament din mai dar mai dureaza ca organismul sa se echilibreze

    0
    0

  • simona pe 15 Nov 2007, 10:53
    colesterol afurisit

    intr_ adevar,stresul este raspunzator de cea mai mare parte a bolilor!traim in secolul in care putem sa acordam mai multa atentie mincarurilor,sa renuntam la carnea in untura si la jumari,dar oare e suficient?

    0
    0

  • MARIA pe 15 Nov 2007, 07:31
    eicuta_ro@yahoo.com

    lapte nedregresat nu e bun, laptele nepasturizat e bun ALEGE!

    0
    0

  • mamyna pe 1 Nov 2007, 14:30
    colesterol

    numai faptul ca te stresezi gandindu-te la colesterol il mentine ridicat,eu am avut si am inca un nivel destul de marea(adica la limita de sus)oricit tratament am tinut si alopat si naturist.mereu oscileaza chiar daca maninc cit de cit sanatos(adica neprajit,fara grasimi saturate,folosesc toate uleiurile recomandate cele virgine dar stresul....tot il mentine ridicat.fac miscare multa gimnastica,merg mult pe jos muncesc fizic,eu cred ca numai faptul ca ma gindesc la colesterol el tot creste...

    0
    0

  • samia pe 25 Aug 2007, 01:16

    un articol bun ,dar ar fi si mai bine daca am afla despre mai multe alimente care sunt bune ptr colesterol si care nu.

    0
    0

  • nelu duta pe 2 Aug 2007, 15:36

    cam slab articolul

    0
    0

  • Adri pe 26 Iun 2007, 10:43
    Remedii naturiste care scad colesterolul "rau"

    UNTUL se regaseste atat la capitolul "Vitamine" cat si la capitolul "alimente de evitat". In concluzie mancam unt sau nu?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod