Regulile alimentatiei sanatoase



6.  Mese regulate


Daca te straduiesti sa mananci sanatos, dar faci asta o data pe zi… degeaba! O viata sanatoasa, din punct de vedere alimentar presupune trei mese pe zi, la ore potrivite. Este obligatoriu un mic dejun bogat in glucide si proteine, un aport suficient de grasimi la pranz si o cina lejera, care sa completeze necesarul de proteine si alti nutrienti. La aceasta, adauga doua gustari care sa fie “injectii” cu vitamine – adica fructe si legume.

7.  Bea!


Organismul are nevoie de minimum 1,5 litri de lichide pe zi pentru a functiona normal. In perioadele calde sau in conditii de efort fizic, aceasta cantitate trebuie sa creasca pana la 3, chiar 4 litri de lichid.
A bea un pahar de apa la fiecare doua ore, nu este o fita, este o regula fundamentala care iti protejeasa sanatatea.

8.  Fa miscare!


Teoretic, toata lumea stie cat de mari sunt beneficiile pe care le aduce starii de sanatate fizica si psihica putina miscare. In fapt, foarte putini respecta aceasta regula. Sunt suficiente 30 de minute de miscare pe zi pentru ca efectele pozitive sa se vada in starea ta de sanatate. Diferenta intre a face sau a nu face miscare este o chestiune care tine doar de putina vointa. Poti merge o statie de tramvai pe jos, poti urca sau cobori pe scari, poti alege sa uiti de scarile rulante, poti sa mergi o zi pe saptamana, in parc, cu bicicleta, sau pur si simplu, pe jos! Miscarea tonifica sistemul cardiovascular, previne diabetul si osteoporoza, tine in frau tulburarile digestive si stimuleaza tonusul psihic.
In conditiile in care acestea sunt doar o parte dintre avantaje, cat de greu poate sa fie sa faci miscare, in fiecare zi, 30 de minute...

9.  Nu iti schimba radical stilul de viata


Evident, este de preferat sa-ti schimbi stilul de viata, daca schimbarea presupune un mod mai sanatos de alimentatie, de exemplu. Specialistii sustin ca modificarile nu trebuie sa fie insa radicale si nici extrem de severe. Obiceiurile alimentare fac parte din viata ta, asa ca a te priva de unele dintre acestea iti poate crea un major disconfort psihic. Schimbarile trebuie sa fie treptate, mici, dupa principiul pas cu pas.
Renunta la un fel de mancare in favoarea unui fruct, incearca sa mananci dimineata. Oricum, simplul fapt ca tinzi catre ceva mai bun este un mare pas inainte.

10.  Moderatie si echilibru


Aceasta este, probabil, cea mai importanta dintre reguli, pentru ca intr-un fel le include si le sustine pe toate celelalte. Echilibrul in viata de zi cu zi este calea spre o viata sanatoasa. Echilibru inseamna si mese regulate, si portii decente pentru tine si familia ta. Moderatie inseamna mancare sanatoasa, zi de zi, nu doar in cursul dietelor! Mai trebuie spus ca, tot in ideea de moderatie si echilibru, vine si principiul ca nu exista aliment bun sau aliment rau, ca fiecare in parte are beneficiile si rolul lui, daca este mancat echilibrat.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • anir pe 13 Mar 2010, 10:12
    va multumesc

    super!!!!!!!!!! va multumesc mult pentru aceasta informatie!

    1
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod