Psihonutriția reface legătura dintre alimente, minte și spirit

Prin combinarea informațiilor legate de nutriție și psihicul uman se creează posibilitatea de a ameliora starea de sănătate pe termen lung. Psihonutriția reflectă esența fiecărei persoane de la stilul alimentar până la minte, suflet, inimă, corp și spirit.
Creierul tău funcționează nonstop. Trebuie să aibă grijă de gândurile și mișcările tale, să-ți regleze respirația și bătăile inimii și să-ți perfecționeze simțurile tot timpul zilei, chiar și atunci când dormi. Acest lucru înseamnă că va avea nevoie de „combustibil” adecvat care va proveni din ceea ce mănânci. Psihonutriția pune accentul pe legătura directă dintre ceea ce mănânci și structura creierului, funcțiile cerebrale și starea de spirit.

 
Ce este psihonutriția?

Reprezintă o abordare inovativă, care are drept obiectiv tratarea tulburărilor alimentare, a fluctuațiilor de greutate, a obezității și neutralizarea imaginii negative despre propriul corp. Având în vedere faptul că o stare bună de sănătate nu se limitează la efectul imediat al meniului ales, psihonutriția evidențiază legătura profundă dintre ceea ce gândim și simțim și abilitatea organismului de a prelua nutrienții furnizați.
 
Cercetările realizate în ultimii 20 de ani au relevat următoarele idei:
- stresul reduce capacitatea organismului de a lupta împotriva bolilor și infecțiilor;
- depresia poate cauza dureri și probleme digestive;
- imaginea negativă de sine poate declanșa tulburări alimentare.
În acest context experții în psihonutriție se focalizează pe modul în care gândurile și sentimentele afectează felul în care mâncăm, ce alegem, cantitatea consumată, ritmul digestiei, gradul de asimilare și metabolizare a alimentelor.

 
Psihonutriția evidențiază că nu suntem doar o colecție de procese chimice

Vitaminele și mineralele nu sunt suficiente pentru a ne proteja și a ne face să ne simțim bine. Nevoile fiecărei persoane sunt mult mai complexe și includ prietenia, dragostea, socializarea, frumusețea, mișcarea sau râsul.
Toate aceste lucruri ne „hrănesc” la nivel profund, dincolo de alimentele pe care le mâncăm. Numai în momentul în care există o conexiune între un meniu benefic și o stare emoțională pozitivă apare sentimentul de liniște interioară și îți poți valorifica pe deplin potențialul.

 
Modalitatea „corectă” de a mânca definită în diete nu este potrivită pentru orice persoană

Nu există o dietă perfectă care îți garantează sănătatea, indiferent câte persoane cunoscute o promovează. Experții în psihonutriție te sfătuiesc să nu te limitezi la mâncatul aparent corect, ci să mergi mai departe pentru a-ți analiza în paralel și emoțiile.
Nu te lăsa ghidat exclusiv de meniurile pe care le vezi în cărți sau online pentru că este posibil să nu fie adecvate pentru nevoile organismului tău la nivel fizic sau să vină în contradicție cu etapa din viață în care te afli, sezonul de afară, climatul în care trăiești ori nevoile tale emoționale. 

 
Psihonutriția nu ignoră proprietățile alimentelor sau ale suplimentelor 

Nu este vorba despre o centrare exclusivă pe partea psihologică, ci despre acordarea unei importanțe egale compoziției nutritive, descoperirilor științifice și sentimentelor. Psihonutriția te ajută să metabolizezi viața ca întreg.
Prin analiza vitezei cu care mănânci, a motivului care te-a făcut să te așezi la masă sau a mărimii porției vei evita stresul, obiceiurile alimentare nocive și impresia de constrângere. Vei avea din nou o imagine pozitivă despre propriul corp, iar relația cu mâncarea nu va mai fi una toxică, marcată de excese și sentimente de vinovăție și regret.

 
Cum poți aplica și tu aceste principii?

Începe prin a fi mai atent la modul în care te afectează ceea ce mănânci, nu doar în momentul în care savurezi preparatele respective, ci mai ales după câteva ore și a doua zi. Observă cum reacționezi la stres, ce nivel de energie ai, dacă îți este ușor să înveți ceva nou, dacă adormi mai repede sau ai parte de insomnie. Foarte multe persoane mănâncă pentru a reduce anxietatea sau agitația fără să-și dea seama că alimentele nocive pot crea oboseală acentuată, stres cronic și fluctuații ale stării de spirit pe termen lung.
Elimină alimentele procesate și zahărul timp de 2-3 săptămâni și analizează felul în care reacționează organismul tău.
De asemenea, poți testa cum reacționezi la un aliment benefic în condiții de stres față de momentele în care ești calm. Este posibil ca efectele să fie diferite având în vedere variația nivelului de serotonină. Acest neutrotransmițător reglează somnul și apetitul, echilibrează starea de dispoziție și reduce durerea. 95% din necesarul de serotonină este produs la nivelul tractului gastrointestinal. Astfel, sistemul digestiv nu influențează numai felul în care se prelucrează vitaminele, ci transmite impulsuri spre creier pentru ghidarea emoțiilor.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod