Produsele lactate: cum le selectezi, le conservi si le consumi?

Consumate separat sau in combinatie cu alte alimente - laptele, iaurtul si branza - sunt la fel de nutritive. Descopera beneficiile produselor lactate, precum si modalitatile de a le selecta, conserva si a le prepara.


De ce sa consumi produse lactate?


Cu toate ca multe alimente sunt bogate in calciu, produsele lactate sunt in topul listei. O dieta cu un consum ridicat de lactate reduce riscul de aparitie a numeroase boli, inclusiv osteoporoza.

Pe langa calciu, produsele lactate iti asigura necesarul de proteine, complexul de vitamine B, seleniu, zinc, fosfor, potasiu si magneziu. In general, laptele este o sursa buna de vitamina D, care favorizeaza absorbtia calciului in organism.

Produsele lactate integrale contin multe grasimi (in special saturate) si calorii.
De aceea este indicat sa le consumi pe cele degresate, care aduc aceleasi beneficii organismului, dar mai putine grasimi si calorii.


Cum sa le selectezi

  • Alege produsele sarace in grasimi sau chiar cu 0% grasimi. Citeste cu atentie etichetele alimentelor si cauta sa vezi cate grame/per portie sunt precizate la totalul de grasimi si la cele saturate. Compara si cu alte produse;
  • Atentie mare la termenul de valabilitate;
  • Cumpara produsele lactate cu specificatia "a se pastra la rece", numai daca sunt reci in momentul achizitionarii.
    Unele produse nu necesita sa fie pastrate la rece in magazine, cum ar fi laptele la cutie.


Cum sa le pastrezi

  • Este indicat ca in maxim doua ore sa pui produsele lactate cumparate la frigider. Pasteurizarea - incalzirea la o temperatura ridicata, urmata de o racire brusca - distruge bacteriile daunatoare. O pastrare neadecvata a produsului poate genera aparitia altor bacterii, afectand astfel calitatea compozitiei. Asadar, pastreaza aceste produse la frigider sau congelator pana in momentul folosirii;
  • Impacheteaza bine branza dupa ce ai folosit o bucata din ea.
    Daca observi ca s-a format mucegai sau o pojghita la suprafata ei, curat-o si impacheteaz-o intr-o alta folie/punga;
  • Ghideaza-te dupa termenul de valabilitate afisat pe ambalaj! De exemplu, branza de casa, laptele, smantana si iaurtul rezista cateva saptamani in frigider. In schimb, untul si margarina rezista cateva luni bune.


Cum sa le consumi

  • Nu consuma laptele si branza nepasteurizate. Cele mai multe produse pe care le gasesti in magazine sunt pasteurizate si etichetate ca atare.
  • In cazul unei petreceri, cand este nevoie sa le pastrezi afara o perioada mai mare de timp si la o temperatura mai ridicata, pune o tava cu gheata sub alimente.
    Inlocuieste gheata pe masura ce se topeste.
  • In cazul in care tii produsul din lapte mai mult de doua ore la temperatura camerei, arunca-l.


Mai  multe lactate in dieta ta!

  • Cumpara intotdeauna lapte si branzeturi cu cat mai putine grasimi.
  • Ai pofta de smantana sau iaurt peste cartofi? Atunci alege produsul cu un continut scazut in grasimi. O alternativa ar mai fi branza proaspata nesarata.


 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • raluca crisan pe 18 Nov 2006, 14:01
    de ce nu mancam smantina?

    nici eu nu inteleg de ce nu mancam smantana? ceu care santem slabi ar trebui sa putem manca smaantana cu 20/ grasime

    0
    0

  • daniela pe 16 Nov 2006, 11:08
    de ce nu grasimi?

    nu inteleg de ce se atrage asa des atentia asupra consumului de grasimi din lactate. persoanele care au probleme cu greiutatea se pot feri de ele, dar restul? cei care nu au un colesterol scazut nu pot consuma de exemplu smantana cu 20% grasime? de ce nu?

    0
    0

  • mariana pe 14 Nov 2006, 12:40
    interesant dar insuficient

    e foarte interesant acest articol,de mare folos,dar mai lipsesc multe,de ex cat calciu,vit d sau alte vitamine si proteine contin fiecare produs lactat si care este necesarul zilnic din fiecare aliment,pt un echilibru zilnic,ar mai fi interesant de stiut daca suntem raciti daca putem consuma lactate deoarece am ''auzit'' ca nu e bine ca dezvolta bacteriile.va multumesc,astept alte articole despre produse lactate si despre legume,fructe daca se poate stii si cand,chiar si remedii naturiste,tratarea diferitelor boli cu ajutorul lor.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod