Postul Paştelui: 7 secrete ca să-l ţii fără să-ţi facă rău

Postul poate funcţiona în calitate de cură de dezintoxicare, dar poate avea uneori şi efecte neplăcute asupra organismului. Cu puţină pregătire şi câteva sfaturi uşor de urmat, poţi tine post fără neplăceri pentru corpul tău. Pune în aplicare 7 secrete ca să ţii post fără să-ţi facă rău, pentru a-ţi proteja organismul în această perioadă.

Postul poate funcţiona în calitate de cură de dezintoxicare, dar poate avea uneori şi efecte neplăcute asupra organismului. Cu puţină pregătire şi câteva sfaturi uşor de urmat, poţi tine post fără neplăceri pentru corpul tău. Pune în aplicare 7 secrete ca să ţii post fără să-ţi facă rău, pentru a-ţi proteja organismul în această perioadă.

 

 

1. Renunţă înainte de post la excesul de grăsimi, sare şi zahăr

Pentru a-ţi ajuta organismul să se obişnuiască mai uşor cu noul regim alimentar, renunţă progresiv la alimentele cu exces de grăsimi, sare şi zahăr, chiar înainte să începi să ţii post. O masă cu conţinut ridicat de zahăr în seara dinaintea începerii postului provoacă de cele mai multe ori o scădere puternică a glicemiei în sânge a doua zi, urmată de migrene.

2. Caută proteine vegetale de calitate

Dacă ai renunţat temporar la proteinele de origine animală, este important să înlocuieşti aportul caloric pierdut cu proteine vegetale de calitate. Tofu este o alegere bună pentru cei cărora le place gustul de soia, iar alunele şi nucile au un conţinut nutritiv important.
Orezul brun, fasolea şi conopida îţi pot completa cu succes regimul alimentar de post.

3. Alege carbohidraţii complecşi

Alimentele care ţin de foame cel mai bine şi oferă corpului nutrienţi pentru o perioadă mai lungă de timp sunt cele cu conţinut ridicat de fibre. Pastele, pâinea, cerealele integrale, fructele şi legumele rădăcinoase oferă o senzaţie de saţietate mai puternică şi îţi păstrează glicemia la un nivel rezonabil pentru o perioadă mai lungă de timp.

4. Planifică-ţi mesele şi gustările

Poate cel mai important secret al unui post fără probleme de sănătate este planificarea meselor şi a gustărilor. Pregăteşte-ţi din timp câteva gustări atunci când pleci la serviciu, ca să nu consumi produse alese doar pentru eticheta "de post" care nu îţi oferă cu adevărat echilibrul de nutrienţi necesar pentru ca postul să nu-ţi afecteze organismul.

5. Bea multă apă, evită cofeina şi alcoolul

Riscul de deshidratare poate fi mai mare în zilele în care ţii post şi nu îi oferi corpului lichidele necesare. Bea cât mai multă apă sau ceai de plante.
Evită sucurile acidulate şi băuturile care conţin cofeină şi alcool. Stomacul poate fi afectat de aceste băuturi care grăbesc deshidratarea şi, alături de epuizare, pot duce chiar la un leşin.

6. Nu mânca în exces

Mesele copioase pot avea un efect negativ asupra organismului, chiar dacă sunt compuse doar din alimente de post. Încearcă să găseşti în primele zile de post un echilibru între conţinutul nutritiv necesar şi mărimea porţiilor. Dacă mănânci prea mult la o singură masă, poţi suferi mai târziu de o cădere de glicemie neplăcută.

7. Redu-ţi activitatea pentru postul negru

Dacă în zilele de post obişnuit se recomandă mai puţin efort, în zilele în care ţii post negru, repausul şi reducerea activităţii fizice sunt obligatorii. Lipsit de aportul caloric obişnuit, corpul nu mai poate face faţă tutoror activităţilor obişnuite şi, ca să nu ţi se facă rău şi să nu ai probleme cu stomacul este recomandat să eviţi stresul şi efortul în aceste zile.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ANDREI pe 16 Mar 2012, 09:12
    nu e asa!

    EXISTA Post de BUCATE si de PACATE! Altfel e doar o cura de slabire ...a constiintei! Mandria e cel mai mare pacat asa ca lasati cititoarele cu SFATURI DE 2 BANI (2 LEI E MULT PT.ASA UN ARTICOL GOL DE SENS). asta e SECRETUL , nu cele 7 enumerate: http://ro.orthodoxwiki.org/Maria_Egipteanca http://ro.orthodoxwiki.org/Maria_Egipteanca

    4
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod