Pacate nutritionale

Citesti toate cartile, cumperi cele mai potrivite vitamine, stii toate cuvintele cheie dupa care sa te uiti pe etichetele alimentelor. Dupa toate standardele, oricum ai privi lucrurile, la capitolul regim alimentar ar cam trebui sa ai numai 10. Si cu toate astea, multi nutritionisti sunt de parere ca cei mai multi dintre noi nu mancam atat de corect pe cat suntem de convinsi ca o facem.

In cele ce urmeaza vom enumera cateva dintre cele mai des intalnite greseli nutritionale pe care le facem si probabil ca nu realizam ca le facem, impreuna cu modalitati practice de a le evita.

Greseala Nr. 1: Presupunerea ca alegerile tale sunt mai bune decat sunt de fapt

De la sucurile din fructe pana la supele de legume (la pachet), de la croissantele de la micul dejun si pana la painea cu seminte, este foarte usor sa credem ca alegerile noastre sunt mai bune decat in realitate. Daca pe o eticheta scrie paine cu sapte feluri de seminte, sigur ca suna foarte sanatos, dar tot acolo trebuie sa citim precizarea "faina integrala", altfel nu este neaparat cea mai sanatoasa alegere.

La fel, multa lume crede ca a consuma un pachet cu supa de legume este totuna cu o farfurie de supa facuta in casa din legume proaspete, fara sa mai realizeze cat de putini nutrienti sunt in supa din plic si cat de multe elemente nutritive s-au pierdut o data cu procesarea industriala.


O alta greseala obisnuita este substituirea fructelor de catre sucurile din fructe. Desigur, sucurile din fructe sunt mai sanatoase decat bauturile carbogazoase dulci. Dar ele sunt si surse concentrate de zahar, care nu-ti dau nici pe departe acelasi nivel de elemente nutritive pe care le obtii de la fructul intreg. Iar in cazul in care incerci sa slabesti, un pahar cu suc nu-ti va aduce niciodata aceeasi senzatie de satietate ca si fructul, aducandu-ti in schimb mai multe calorii.

Solutia: Pe cat posibil, ar trebui sa se consume numai alimente proaspete si cat mai putin procesate. Chiar si atunci cand le mancam in cantitati mici, este foarte probabil sa obtinem un grup echilibrat de nutrienti. Iar atunci cand cumparam alimente ambalate, trebuie sa fim la curent cu informatiile nutritionale de pe eticheta. Nu trebuie sa presupunem ca un anumit aliment este de la sine in categoria celor sanatoase, doar pentru ca asa am auzit sau pentru ca asa suna reclama.

Greseala Nr. 2: Neclaritatile cu privire la carbohidrati

Datorita popularizarii, in ultima vreme, a unor diete bazate pe un nivel scazut al carbohidratilor, s-a ajuns la ignorarea unor aspecte mai putin cunoscute in legatura cu acestia.

Exista carbohidrati care sunt foate buni (asa cum exista si altii mai putin buni), de care creierul si intreg organismul au nevoie zilnic.
Dar eliminarea acestor carbohidrati benefici, nu este singura greseala care se face in mod obisnuit. Cel putin la fel de mare este eroarea de a considera ca orice aliment ce nu contine carbohidrati este sanatos si poate fi consumat in orice cantitate. Un fenomen similar s-a petrecut cu dietele fara grasimi care au fost la moda cu ani in urma.

Solutia: Nu trebuie eliminat din cadrul regimului alimentar nici un grup de alimente. Mai mult decat atat, ar fi bine de stiut care sunt carbohidratii cu efectul cel mai bun asupra propriului organism.

Greseala Nr. 3: A manca prea mult

Chiar si atunci cand umplem farfuria cu alimente sanatoase, fara grasimi si fara carbohidrati, suntem pe cale sa facem una dintre cele mai comune greseli, aceea de a supraestima cantitatea de alimente necesare organismului nostru. Specialistii sunt de parere ca foarte multe persoane considera ca nu trebuie sa se ridice de la masa decat atunci cand sunt satule, astfel incat foarte multi dintre noi ne-am pierdut capacitatea de a evalua corect cantitatea de alimente suficienta pentru buna functionare a organismului. Specialistii avertizeaza asupra impresiei gresite ca putem consuma cantitati mai mari atata timp cat respectam, din punct de vedere calitativ, restrictiile dietei stabilite.


Solutia: Trebuie sa se tina cont in permanenta de marimea portiilor. E de preferat sa cantarim si sa masuram portiile, cel putin la inceput, pana cand se "formeaza ochiul" in legatura cu felul in care trebuie sa arate o anumita cantitate dintr-un produs. Si nu trebuie luate drept reper portiile din restaurante, acolo existand o tendinta fireasca de a le mari exagerat.

Greseala Nr. 4: A nu manca destul sau nu destul de des

Desi a manca prea mult si a manca prea putin par a fi greseli contradictorii, ele sunt, de fapt, strans legate. Daca nu mancam la intervale regulate in timpul zilei, riscam sa dezechilibram nivelul zaharului si al insulinei din sange, iar acest lucru poate favoriza depunerea de grasime si incetinirea metabolismului, ceea ce se traduce, pana la urma, prin crestere in greutate.

Solutia: Trebuie mancat cate ceva la fiecare 3-4 ore si sa nu ne infometam niciodata intre mese programate la intervale prea mari.

De asemenea, excluderea exercitiilor fizice este o eroare de nutritie oarecum indirecta, pentru ca nu tine de ceea ce mestecam, insa acestea au un rol foarte important in felul in care se metabolizeaza ceea ce am consumat.

Increderea in tot ceea ce se citeste si se spune despre nutritie si cure de slabire poate fi un alt tip de eroare nutritionala.
Citim de multe ori un material despre o dieta, explicatiile si argumentele ni se par a fi pline de sens si incepem chiar sa aplicam acel program alimentar. Dar nu ne punem intrebarea daca semnatarul acelui material este dietetician, daca are educatie si o diploma in acest sens, daca planul alimentar respectiv are baza stiintifica solida, daca a fost experimentat pe 20 sau 2000 de persoane (pentru ca nu e deloc acelasi lucru), daca rezultatele au fost publicate intr-o revista de specialitate... si lista poate continua. De asemenea, expertii spun ca nu exista o dieta care sa se potriveasca tuturor persoanelor. Si atunci apare nevoia de personalizare a programului alimentar si, deci, de a ne adresa unui specialist care sa ia in calcul toti parametrii si caracteristicile noastre si impreuna cu acesta sa atingem obiectivul urmarit cu succes si fara riscuri.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod