Nutriţia echilibrată la copii, în timpul sărbătorilor

Orice mămică trebuie să ţină cont, chiar şi de sărbători, de nevoile nutriţionale ale copilului său, astfel încât să nu fie supuşi unor excese care ar putea determina dereglări ale sistemului său digestiv încă incomplet dezvoltat.
Odată cu apropierea sărbătorilor începi să te aprovizionezi cu bunătăţi pentru masa festivă. Orice mămică trebuie să ţină cont, chiar şi de sărbători, de nevoile nutriţionale ale copilului său, astfel încât să nu fie supuşi unor excese care ar putea determina dereglări ale sistemului său digestiv încă incomplet dezvoltat.

Salata de boef, sarmalele, cârnaţii, toba sunt alimente nelipsite de pe masa de sărbători, însă acest tip de nutriţie nu este deloc adecvat copiilor.
In aceasta perioada de dezvoltare rapida, micutii au nevoie de o alimentatie bogata in vitamine si minerale, special adaptata varstei lor.

Aperitiv


Micuţul tău nu este încă pregătit pentru meniul greu al Sărbătorilor, de aceea ar trebui să se limiteze la a gusta din aperitivele uşurele preparate de tine. Îi poţi oferi brânzică dulce cu verdeaţă frecată cu puţină smântână, ouă umplute sau numai gălbenuşul lor frecat cu brânză, salată de boeuf un pic schimbată, fără maioneză, pate făcut în casă, supe.
Ai grijă ca mezelurile şi pâinea să nu ajungă în farfurioara lui, şi evită să îi oferi preparate tradiţionale precum cârnaţi, caltaboşi, tobă – le va putea gusta abia după 6 anişori.

Carne de porc


Carnea de porc este nelipsită de pe mesele noastre în perioada Sărbătorilor, însă dacă ai un prichindel mai mic de 4-5 ani va trebui să găseşti câteva alternative. Pentru el poţi prepara peşte slab fiert cu legume, sau cărniţă de curcan cu garnitură de orez.

Desert


Orice mămică ştie cât de pofticioşi şi curioşi pot fi micuţii lor, mai ales în materie de dulciuri. Şi cum de Sărbători pregăteşti tot soiul de prăjituri delicioase, ţine cont şi de piticul tău şi prepară deserturi uşoare pe care să le poată savura întreaga familie: budinci cu lapte sau prăjituri cu fructe.
Dacă puiul tău nu a împlinit încă un anişor, poţi găti pentru el budinci cu lapte formulă, sau poţi prepara iaurturi gustoase cu fructe ori cereale amestecate cu fructe.

Acum că ţi-ai făcut o idee despre meniul de sărbători, ţinând cont şi de nevoile micuţului tău, poţi merge liniştită să faci cumpărăturile pentru masa festivă.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod