Nucile Macadamia – Beneficii pentru sănătate

Crocante și cu o savoare specială, nucile Macadamia sunt uneori alese înaintea migdalelor sau a nucilor obișnuite. Dar oare sunt mai sănătoase?
Nucile Macadamia sunt un sortiment aparte, cu un gust special, însă la fel de crocante ca și celelalte varietăți de nuci. Dacă te uiți strict la numărul de calorii și la cantitatea de grăsimi ai putea fi tentată să le excluzi definitiv din meniul tău, dar aceste nuci îți asigură multiple beneficii pentru siluetă și sănătate.

 
Profil nutrițional

Nucile Macadamia provin din arborii Macadamia, localizați inițial exclusiv în Australia, dar care s-au răspândit între timp în multe alte colțuri ale lumii, inclusiv în Hawaii. Aceste nuci au o coajă tare care este înlăturată în timpul preparării. Cel mai adesea nucile Macadamia sunt consumate coapte sau prăjite. Sunt vândute în pachete de mici dimensiuni, ca gustare consistentă între mese, sau ambalate la un gramaj mai mare pentru a putea fi utilizate la gătit. De asemenea, nucile mărunțite sunt utilizate și drept topping delicios pentru înghețată sau salate de fructe.
Principalele beneficii obținute prin consumul de nuci Macadamia se referă la varianta crudă.
Din acest motiv este foarte important să verifici eticheta de fiecare dată pentru a te asigura că alegi nucile crude. Dacă acestea au fost prăjite în ulei sau conțin sare sau zahăr adăugate beneficiile vor fi mai reduse, iar numărul de calorii ar putea fi mult mai mare decât te aștepți.
O porție de nuci Macadamia de 30g conține 235 de calorii, 25g de grăsimi, din care 3,5g de grăsimi saturate, 100mg de sodiu, 4g de carbohidrați, 3g de fibre, 1g de zahăr și 2g de proteine. Dacă alegi nucile în ciocolată, la fiecare 30g vei consuma 167 de calorii, 11g de grăsimi, din care 1g de grăsimi saturate, 202mg de sodiu, 13g de carbohidrați, 2g de fibre, 3g de zahăr și 6g de proteine. 
Există, de asemenea, și făina de nuci Macadamia, care este utilizată în cadrul rețetelor fără gluten. 30g de făină conțin 205 calorii, 21g de grăsimi, din care 3g de grăsimi saturate, 7mg de sodiu, 4g de carbohidrați, 3g de fibre, 1g de zahăr și 2g de proteine. 

 
Beneficii pentru sănătate

Nucile Macadamia au un conținut ridicat de grăsimi, dar cea mai mare parte sunt grăsimi mononesaturate. Acestea fac parte din categoria grăsimilor „bune”, care reduc nivelul de colesterol de tip LDL (colesterolul „rău).
Din acest motiv este recomandat să alegi întotdeauna alimente cu o proporție redusă de grăsimi saturate. Nucile conțin și o cantitate importantă de fibre, contribuind la obținerea unei greutăți ideale și la reducerea apetitului. În acest fel vei reuși să diminuezi consumul de calorii, iar reconturarea siluetei nu va fi atât de dificilă în condițiile în care poftele nu-ți mai dau târcoale tot timpul.
În același timp nucile Macadamia sunt o sursă importantă de tiamină și mangan, fortificând organismul în sezonul rece și prevenind îmbolnăvirile.

 
Mărimea porției

Deși sunt utile pentru a fi mereu în formă, aceste nuci trebuie consumate într-o cantitate limitată. 30g sunt suficiente pentru a obține beneficiile fără să consumi prea multe calorii. Combinația de fibre și proteine din nucile Macadamia te va ajuta să reziști mai ușor până la următoarea masă, iar dulciurile sau prăjiturile nu vor fi la fel de tentante.
Este adevărat că sunt sănătoase, însă nu trebuie să pierzi din vedere faptul că excesul de calorii, chiar dacă provine din alimente benefice, contribuie în continuare la obezitate.
Fii mereu atent la câte nuci consumi și în niciun caz nu da drumul la televizor în timp de deschizi o pungă de nuci. În acest fel vei consuma mult prea multe în timp ce te uiți la un film sau la emisiunile preferate. Specialiștii îți recomandă să măsori porția înainte de a le consuma. Dacă ai un cântar de bucătărie este foarte simplu și rapid, iar silueta nu va avea deloc de suferit. 
Nu este indicat să alegi amestecurile de nuci și fructe confiate pentru că în cele mai multe cazuri conțin ulei și sare adăugate. 

 
Cum se păstrează nucile Macadamia

După ce cumperi nucile le poți păstra într-un loc răcoros până deschizi punga. Odată ce ai început punga mută nucile într-un recipient etanș și păstrează-le în frigider. Dacă le păstrezi la rece le vei putea consuma într-un interval de maximum 6 luni, iar dacă le pui în congelator vor putea fi utilizate timp de un an.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod