Munca si silueta ta

Stii cate calorii consumi prin meseria pe care o practici? Stii cemiscari trebuie sa faci pentru a te elibera de cele acumulate? Urmarestesfaturile dr. Ovidiu Bradescu, medic specialist al Spitalului Cantacuzinodin Bucuresti, si vei afla cum este corect sa mananci si ce trebuie sastii despre caloriile acumulate si despre cele consumate.

Necesarul caloric zilnic trebuie adaptat varstei, sexului, diferitelorstari fiziologice (sarcina, lactatie), activitatii profesionale siparticularitatilor de metabolism.
Dieta tine in mare masura de activitateaprofesionala.
Activitatile fizice usoare, cum ar fi cele de avocati, medici, profesori,functionari, informaticieni, arhitecti, necesita un consum caloric decirca 30-35 de calorii/kg. corp. Pentru activitatile fizice medii, cumar fi studentii, militarii, comerciantii, cheltuiala calorica este de35-40 calorii/kg. corp/zi. Pentru activitatile fizice intense, cum arfi sportul de performanta si munca forestiera consumul caloric estede 40-45 calorii/kg. corp/zi.
Pentru activitatile fizice exceptionale(maraton, box, canotaj) se consuma peste 45 calorii/kg corp/zi.

La calculul caloric trebuie luata intotdeauna in considerare greutateaideala. Daca greutatea o depaseste pe aceasta, se scade din necesarulcaloric cate 500 de calorii.

O alimentatie sanatoasa trebuie sa fie echilibrata din punct de vederenutritiv, astfel incat sa existe o proportie optima intre principiilealimentare folosite ca surse calorice dar si o repartizare armonioasaa tipurilor de alimente.
In alimentatia de zi cu zi, accentul ar trebui sa se puna pe derivateledin cereale, legume, fructe proaspete, consum moderat de carne sibranzeturi fermentate, un consum redus de grasimi de origine animala sievitarea consumului de dulciuri.
Indicatia medicului ar fi ca fiecare saevite alimentele rafinate, elaborate ca mod de preparare, cu un continutmare de grasimi.

Iata cateva activitati fizice si consumul lor de calorii: un minut deactivitate de birou consuma 3 calorii. Un minut de mers alert consuma5 kcalorii iar unul de mers pe bicicleta consuma 5,5 calorii. Un minutde tenis inseamna 7 kcalorii in minus, iar unul de inot rapid sau ski(ori dans) consuma cele mai multe calorii, adica 15.
Recomandarea medicului este ca fiecare persoana sanatoasa sa faca zilniccirca 30-45 de minute de efort fizic usor sau moderat.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • rebeca pe 18 Iun 2008, 20:14
    cum fac ca sa ma ingras??

    am 15 ani, am doar 37 de kg si 1,64 m inaltime....sunt foarte slaba si as vrea sa pun pe mine inca vreo 7-8 kg, dar nu stiu cum....am incercat numeroase vitamine si tratamente, dar niciunul nu a dat rezultate....as vrea sa stiu cam cate calorii sa mananc pe zi ca sa ma ingras....si alimentele care m-ar ajuta mult la acest lucru...Va rog mult!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod