Ministerul Sănătăţii: 6 reguli să nu faci toxiinfecţie

Majoritatea cazurilor de toxifinfecţie alimentară apar în urma consumului de mâncare incorect gătită sau păstrată în condiţii neigienice. Ca să ne ferim de îmbolnăviri, autoritatea sanitar-veterinară a scos un ghid util pentru gospodine.

Majoritatea cazurilor de toxifinfecţie alimentară apar în urma consumului de mâncare incorect gătită sau păstrată în condiţii neigienice. Ca să ne ferim de îmbolnăviri, autoritatea sanitar-veterinară a scos un ghid util pentru gospodine.

 

Statisticile arată că mai mult de jumătate ditre persoanele care ajung la medic cu toxiinfecţie alimentară sunt cauzate de nerespectarea unor reguli esenţiale în siguranţa alimentară. "Alimentele se pot contamina din mediul înconjurător (praf, microbi), pe parcursul procesului de creştere (fructe, legume) sau în timpul preparării lor (contaminează atât bucătarul cât şi consumatorul)", explică medicul generalist Andreea Tripac pentru site-ul topsanatate.ro

Ce simptome apar în toxiinfecţie alimentară?


Potrivit specialistei, principalele semne şi simptome ce apar în intoxicaţia alimentară sunt cele gastrointestinale:

  • diaree;
  • greaţă;
  • vărsături;
  • durere abdominală (crampele intestinale);
  • febră ridicată (38-39 grade Celsius);
  • dureri musculare;
  • complicaţii sangvine şi renale severe;
  • paralizie nervoasă şi musculară.


Trebuie să te îngrijorezi şi să apelezi la ajutorul unui medic dacă durerile abdominale nu sunt diminuate după scaunele dese.

De asemenea, dr. Tripac avertizează că dacă vărsăturile durează mai mult de o zi sau dacă diareea durează mai mult de 2-3 zile trebuie să mergi urgent la medic.

 

Pentru gospodine: măsuri de prevenire

 


Ghidul scos de autoritatea sanitar-veterinară va fi distribuit şi în sptitale. Iată câteva dintre regulile de bază cuprinse în el:

 

1. Dacă ai făcut o ciorbă, trebuie să o introduci în frigider după cel mult o oră. Scufundă oala cu ciorbă în chiuveta cu apă rece, schimbă mai multe ape pentru a favoriza răcirea rapidă.

2.

Bananele nu se ţin în frigider pentru că se vor altera mai repede şi în plus, se dezvoltă compuşi toxici care favorizează arsurile la stomac.

3. Nu cumpăra ouă din piaţă unde sunt ţinute la temperatura de afară. Oul devine periculos şi după ce este ţinut o oră afară din frigider.

4. O conservă desfăcută nu se mai păstrează pentru că este favorizată alterarea alimentului. Fie o consumi pe toată, fie goleşti conţinutul într-un recipient ermetic.

5. Nu cumpăra bucăţile de carne care au lăsat zeamă şi o vezi scursă în tava pe care este aşezat produsul.
Este deja în stare de fermentare.

6. Întreţine curăţenia tuturor suprafeţelor bucătăriei. Nu tăia pe acelaşi tocător bucăţi de carne crudă şi legume.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod