Menţine-te în formă şi după menopauză!

Instalarea menopauzei implică o serie de schimbări şi un risc crescut pentru diverse afecţiuni cât şi pentru obezitate. Micile schimbări din dietă şi stilul de viaţă te vor ajuta să faci faţă mai bine acestei perioade şi să eviţi problemele de sănătate.
Instalarea menopauzei implică o serie de schimbări şi un risc crescut pentru diverse afecţiuni cât şi pentru obezitate. Micile schimbări din dietă şi stilul de viaţă te vor ajuta să faci faţă mai bine acestei perioade şi să eviţi problemele de sănătate.  
 
Încetarea menstruaţiei este primul semn vizibil al menopauzei, care apare de obicei între vârsta de 40-60 de ani, când ovarele încetează să mai producă estrogen şi progesteron (hormoni responsabili de ciclul menstrual lunar). Poate fi însoţită de simptome care, pentru majoritatea femeilor, sunt: bufeurile, însoţite frecvent de transpiraţii abundente. Câteva schimbări în dietă te pot ajuta să uşurezi simptomele deranjante ale menopauzei şi să reduci riscul de afecţiuni specifice menopauzei, precum osteoporoza sau bolile cardiovasculare.
Iată câteva alimente care, dacă până în prezent le-ai neglijat, la această vârstă nu trebuie să lipsească din dieta ta, oferite de specialiştii de la EverydayHealth.
 
Lactatele. Menţinerea sănătăţii osoase devine foarte importantă după ce ai trecut de o anumită vârstă şi asta din cauza riscului crescut de osteoporoză. Pe lângă faptul că pot contribui la menţinerea oaselor puternice, oamenii de ştiinţă susţin că lactatele te pot ajuta să pierzi din kilograme şi să te menţii la o greutate sănătoasă. Lactatele semi sau degresate reprezintă metoda ideală de a asigura necesarul de calciu şi vitamina D pentru oase sănătoase.
 
Cerealele integrale.
Bolile cardiovasculare reprezintă una dintre principalele cauze de deces la femei, iar riscul creşte odată cu înaintarea în vârstă. Dacă până acum nu ai pus accent pe alimentele dovedite a fi sănătoase pentru inimă, acum este timpul s-o faci. Cerealele integrale reprezintă, potrivit specialiştilor de la Asociaţia Americană pentru Inimă, unul dintre cele mai bune alimente care au grijă de inimă ta. Încearcă să le introduci cât mai mult în dieta ta şi optează pentru alimente ca pâinea integrală, cerealele integrale pentru micul dejun sau orezul brun.  
 
Peştele gras. Un alt aliment recomandat de specialiştii pentru sănătatea inimii sunt peştii graşi, care trebuie să facă parte din meniu de cel puţin 2 ori pe săptămâna.
Acizii graşi omega 3 din acest tip de peste poate reduce riscul de afecţiuni cardiovasculare şi este găsit în macrou, somon, ton sau hering. Există şi studii care asociază consumul de omega 3 cu oase mai puternice şi o reducere a pierderii osoase după menopauză.
 
Măreşte consumul de legume şi fructe. Atât legumele cât şi fructele reprezintă aliaţi importanţi în lupta împotriva bolilor cardiovasculare după instalarea menopauzei. Pe lângă faptul că îţi protejează inima, sunt sărace în calorii şi grăsimi, ajutându-te să te menţii la greutate sănătoasă. De asemenea, anumite fructe şi legume conţin potasiu care te ajută să-ţi controlezi tensiunea.
 
Nucile.
Cercetările efectuate au arătat că odată cu înaintarea în vârstă, creşte şi riscul de diabet. Un studiu condus pe aproximativ 49.000 de femei aflate în postmenopauză a descoperit că nucile pot reduce riscul de diabet şi boli cardiovasculare.  
 
Fasolea. Ai nevoie de cel puţin 25 g de fibre pe zi, potrivit Asociaţiei Americane pentru Inimă, iar fasolea reprezintă o bună sursă de fibre. De asemenea, cercetările au arătat că o dietă bogată în fasole te poate ajută să controlezi nivelul de zahăr din sânge.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dani pe 14 Sep 2010, 12:56
    ..........

    Draga mea Daissy citeste ..tu toate articolele si vei intelege toti temeni de care ai nevoie...nu citi numai un articol si te superi pe cei care l=au scris ..se vade ca citesti cam putin...SUNT sfaturi bine venite pt toate femelie care se respecta....nu trebuie sa-i crticam ci sa le urmam....bunele recomandari...numai bine tuturor....

    0
    0

  • Daissy pe 14 Sep 2010, 09:16
    dupa menopauza

    Stimata Alina Popescu, ma bucur sa citesc asemenea articole cu informatiile despre si pentru cele la sau dupa menopauza. Dar, asa cum am mai spus si in alte comentarii, explicati si termenii de specialitate folositi. Da, eu imi recunosc ignoranta, nu stiu ce inseamna omega 3 si altele. E ceva grav? Sau adresati-va cu sfaturi si femeilor de peste 50 de ani. Sau pentru astfel de varste nu mai sunt sfaturi? Eu am 61 si imi doresc sa arat bine, inca,.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod