Manganul

Numarandu-se printre elementele indispensabile, manganul este un oligoelement despre care se vorbeste din ce in ce mai mult, datorita importantei sale in indeplinirea multor functii ale organismului.
Doza zilnica recomandata: 2-5 mg.

Surse
  • Cum alimentele constituie intotdeauna cea mai buna solutie, iata-le pe cele care contin cel mai mult mangan: sucul de ananas fara zahar (un singur pahar contine circa 3 mg), legumele verzi, cerealele integrale, nucile, semintele, legumele uscate, frunzele de ceai si ghimbirul.


Roluri si caracteristici ale manganului
  • Participa la sinteza colagenului, substanta recunoscuta pentru capacitatea sa de a regenera pielea. Colagenul este un material de natura conjunctiva, rezistent, care serveste la formarea diferitelor tesuturi din corp (oase, cartilagii).
    La punctul de intalnire intre doua oase, colagenul are rol de cuzinet in formarea articulatiei, de aceea administrarea manganului previne artroza.El contribuie si la rezistenta osoasa;
  • Participa la metabolismul glucidelor, steroizilor si al catorva hormoni;
  • Asigura echilibrul anumitor functii neurologice, cum ar fi memoria;
  • Creste potentialul de procreare masculin;
  • Activeaza producerea laptelui matern;
  • Elibereaza organismul de agentii poluanti, gratie proprietatilor sale antioxidante.


Note utile
  • Suplimentele apreciabile de calciu si fosfor reduc efectele manganului;
  • Fumatorii activi si pasivi, marii consumatori de alcool, precum si locuitorii oraselor mari, unde poluarea este omniprezenta, trebuie sa-si supravegheze aportul de mangan.


Informatiile au fost preluate din cartea "Terapia prin vitamine", Maude Bouchard, Editura Niculescu, Bucuresti, 2003, www.niculescu.ro
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • radion paulina pe 24 Nov 2007, 01:10
    Mangan dializa

    Pacientii dializati sufera de demineralizare osoasa si e bine de stiut ca manganul ajuta la mineralizarea osoasa si a cartilajelor un pahar de suc de ananas natural fara zahar are 3 mg de mangan ratia zilnica fiind de 2 -5 mg vezi te rog ce legume si fructe contin mamgan. SUNT INCANTATA DE ACEASTA INFORMATIE .

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod