Infectii ale tractului urinar? Ai nevoie de vitamina C

Alimentatia sanatoasa joaca un rol important in mentinerea sanatatii. Cand dieta nu ofera organismului vitaminele si mineralele necesare, apar problemele de sanatate.
Alimentatia sanatoasa joaca un rol important in mentinerea sanatatii. Cand dieta nu ofera organismului vitaminele si mineralele necesare, apar problemele de sanatate.

Este cunoscul faptul ca anumite carente pot fi foarte periculoase, insa si o usoara reducere a nivelului de vitamine sau minerale din organism pot influenta semnificativ starea de sanatate. Specialistii de la DailyMail enumera cateva dintre problemele provocate de carentele de vitamine si minerale.

Crampe musculare? Ai nevoie de magneziu.
Acest mineral joaca un rol important in transmiterea mesajelor de la nervi catre muschi. Il poti gasi in: cereale integrale, fructe uscate, ciuperci sau nuci.

Ochi congestionati? Cauza poate fi deficitul de vitamine B. Vitaminele B ajuta la reglarea cantitatii de lichid din globul ocular. Aspectul de ochi inrositi este dat de inflamarea suprafatei ochiului cu sange, iar cauza poate fi deficitul de vitaminele B2 si B6.
Consuma lactate, peste si carne (in special ficat).

Infectii ale tractului urinar? Consuma alimente bogate in vitamina C
. Desi nu se apeleaza de obicei la vitamine pentru tratarea sau prevenirea infectiilor tractului urinar, studiile arata ca vitamina C ajuta la reducerea numarului de bacterii "rele" din tractul urinar. Consuma citrice, brocoli si legume de culoare rosie, precum tomatele.

Extremitati reci? Carenta de seleniu poate fi cauza. Seleniul controleaza functiile tiroidei, iar pentru un metabolism sanatos si o buna circulatie trebuie sa asiguram toti nutrientii necesari pentru functionarea buna a tiroidei. Il poti gasi din plin in nuci, linte, crustacee.

Piele uscata? Vitamina A poate fi solutia. Aceasta vitamina reprezinta un ajutor important in mentinerea supletii pielii, lupta impotriva radicalilor liberi si contribuie la formarea unor noi celule la nivelul pielii. Uleiul de peste, ouale, lactatele, fructele si legumele de culoare rosie si portocalie reprezinta surse importante de vitamina A.


Respiratie urat mirositoare? Ai nevoie de vitamina C. Aceasta te ajuta sa scapi de excesul de mucus si toxine care provoaca mirosul neplacut. Insa aceasta vitamina nu reprezinta un tratament, iar efectele dureaza aproximativ o ora. O poti gasi in cantitati mari in citrice, brocoli si legume de culoare rosie.

Letargie? Suplimentele de fier ajuta.
Deficitul de fier provoaca starea de letargie si lipsa de energie. Femeile sufera frecvent de deficit de fier in perioada menstruatiei. Pentru a creste nivelul de fier din organism, consuma carne rosie, fructe uscate si galbenus de ou.

Insomnii? Consuma cat mai mult magneziu. Acest mineral creste efectul triptofanului, aminoacid necesar in producerea melatoninei, hormon care afecteaza ritmul de somn - veghe. Il poti gasi in: cereale integrale, fructe uscate, ciuperci sau nuci.


Carentele de vitamine si sanatatea orala


Lipsa anumitor vitamine din dieta ta poate avea consecinte grave asupra dintilor si gingiilor tale. Persoanele in varsta sunt cei care sufera cel mai des din cauza deficitului de vitamine, intampinand probleme in asimilarea nutrientilor din alimente.


Vitamine B.
Dintre simptomele carentei de vitamine B face parte si senzatia de arsura in cavitatea bucala, in special la nivelul limbii. Persoanele cu acest deficit pot intampina probleme si in inghitirea alimentelor, iar limba o pot simti umflata. Carenta de vitamine B poate contribui si la aparitia afectiunilor:
Cheilita angulara (inflamatie dureroasa si fisuri la colturile gurii);
Stomatita aftoasa recurenta - Anemia, care poate fi provocata si de deficitul de vitamine B, creste riscul aparitiei acestei afectiuni;
Candidoza orala cronica;
Glosita atrofica.

Fier.
Simptomele deficitului de fier sunt similare cu cele ale vitaminei B: senzatie de arsura in cavitatea bucala; infectii; limba se inroseste si se umfla; apar inflamatii si tesutul oral se deschide la culoare.

Vitamina C.
Acesta vitamina ajuta la sintetizarea colagenului, o proteina care intareste oasele, cartilajele, muschii si vasele de sange.
Carenta poate provoca sensibilitate gingiilor, acestea sangerand usor.

Vitamina D
"lucreaza" impreuna cu calciul pentru mentinerea sanatatii oaselor. Deficitul de vitamina D poate afecta oasele si poate provoca boli gingivale. La o varsta frageda, carenta poate afecta formarea dintilor.

Vitamina K
ajuta la producerea proteinelor care permit inchegarea sangelui. Persoanele cu un deficit de vitamina K pot suferi sangerari excesive dupa o extractie, sau chiar dupa o simpla curatare a dintilor iar vindecarea ranilor poate dura foarte mult.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod