Iaurtul, prietenul digestiei

În ritmul alert în care trăim, alimentația corectă este o condiție pentru menținerea sănătății, de aceea trebuie să învățăm să îi acordăm acest rol central în viața noastră. Ceea ce mâncăm poate deveni motorul energiei noastre sau dușmanul stării noastre de bine.
Fiecare dintre noi are “preferatele” sale când vine vorba de mâncare. Trebuie doar să avem grijă ca dieta să conțină nu doar “plăceri vinovate” sau alimente “greșite” (foarte bogate în grăsimi, zahăr sau sare), ci și alimente “bune” din punct de vedere nutrițional. Iaurtul este unul dintre alimentele cele mai prietenoase cu sistemul digestiv, ajutând la re-echilibrarea dietei, în raport cu excesul de grăsimi şi glucide din alimentele „greșite”. Totodată, iaurtul este mai ușor de digerat decât laptele din care este obținut pentru că bacteriile de fermentare ajută digestia lactozei, pe care unii dintre noi o tolerăm mai greu. Mai mult decât atât, datorită bacteriilor vii pe care le conține, iaurtul contribuie la menținerea echilibrului florei intestinale, influențând astfel funcționarea sistemului digestiv și sănătatea în ansamblu.
 
De ce este atât de importantă flora intestinală? Flora intestinală sau microbiomul, cum îi mai spun specialiștii, conține microrganismele din intestinul gros și se află într-o relație simbiotică cu organismul, astfel încât n-am putea duce o viaţă normală dacă aceasta n-ar funcționa corespunzător.
Mai mult decât atât, cercetarile recente pun în evidență efecte noi ale florei intestinale, atât de complexe încât aceasta a ajuns să fie considerată ca un nou organ al corpului omenesc. Deși pare greu de crezut, un adult are o floră intestinală care numără de 10 ori mai multe celule (bacterii) decât numărul celulelor din propriile ţesuturi, aceasta putând ajunge să cântărească până la 2kg, depășind astfel greutatea creierului.
 
Cercetările științifice în domeniu au demonstrat faptul că acest microbiom influenţează o serie de afecțiuni importante, printre care obezitatea, bolile inflamatorii intestinale, tulburările gastro-intestinale, dar și unele tipuri de cancer și boli de ficat. Tocmai de aceea, tot mai mulți oameni de știință și specialiști se concentrează pe studiul florei intestinale și pe modalitățile prin care aceasta intervine în menținerea unei bune stări de sănătate.
 
Importanța consumului de iaurt a fost discutată pe larg și la primul eveniment global dedicat iaurtului, „Yogurt Summit”, desfășurat anul acesta la Boston, SUA, unde au fost dezbătute noi metode de cercetare în privința florei intestinale și rezultatele obţinute în ultimii ani cu privire la beneficiile iaurtului pentru echilibrul florei intestinale.
 
În ciuda multiplelor beneficii ale iaurtului, studiile realizate recent arată că România este pe ultima poziție la nivel european, din punct de vedere al consumului de iaurt.
Conform statisticilor, un român consumă în medie 1 produs lactat proaspăt pe săptămână, față de francezi – 5 produse pe săptămână, bulgari – 3 produse pe săptămână și polonezi – 2 produse pe săptămână.
 
În contextul în care tot mai mulți români se confruntă cu probleme de sănătate provocate sau favorizate de alimentația nesănătoasă și lipsa de mișcare, Danone, cel mai mare producător român de iaurturi, a lansat „ 1 iaurt pe zi”, o campanie de informare și educare pe termen lung despre beneficiile pe care le poate aduce consumul zilnic de iaurt. “1 iaurt pe zi” se concentrează în primul rând pe consumul zilnic de iaurt, dar amintește și alte principii simple ce stau la baza unor deprinderi alimentare corecte, prin care se poate îmbunătați calitatea vieții.


Campania se va derula în perioada noiembrie 2013 - decembrie 2014 și include, printre altele, cursuri de nutriție pentru tineri și copii, fiind bine cunoscut faptul că obiceiurile bune se deprind la vârste tinere.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod