Iaurt integral ce inseamna

Iaurt integral: ce înseamnă și de ce să-l consumi mai des

După ce ani la rând oamenii au ales în special iaurturile cu un conținut scăzut în grăsimi sau fără grăsime, în prezent tot mai multe persoane descoperă iaurtul integral și beneficiile sale.
Alegerea iaurtului integral poate fi o revelație și pentru papilele tale gustative. Are un gust mai bogat și o textură mai cremoasă decât cel mai cremos iaurt cu conținut scăzut în grăsimi pe care l-ai gustat. Dar ce este, de fapt, iaurtul integral?

Iaurt integral: ce înseamnă


Dacă ai avut bunici la țară și ai gustat laptele bătut sau „prins” făcut în casă, atunci gustul laptelui adevărat îți este cunoscut. Iaurtul integral este obținut din lapte integral, adică laptele în cea mai naturală formă a sa. În general, iaurtul din comerț este obținut din lapte degresat sau parțial degresat. Pentru ca nivelul grăsimilor să fie standardizat, din lapte sunt eliminate grăsimile astfel încât să se obțină nivelul dorit de grăsime.

Iaurtul integral este realizat din lapte integral, adică laptele care are un nivel de grăsime de aproximativ 3,5%. În ceea ce privește vitaminele, mineralele și proteinele, iaurtul integral și cel degresat au aceeași compoziție, singura diferență fiind conținutul de grăsime.

Care sunt beneficiile iaurtului integral?


Grăsimile de origine animală au fost considerate mult timp drept grăsimi care au efecte negative asupra sănătății.
Însă studii recente au arătat că aceste grăsimi, inclusiv cele conținute în produsele lactate, nu sunt atât de nocive pe cât se credea, iar unele dintre ele au de fapt efecte benefice asupra organismului.

„În cadrul studiilor observaționale am remarcat o asociere clară între consumul tuturor tipurilor de iaurt și un risc mai mic de obezitate și diabet de tip 2”, a declarat pentru healthline.com medicul Mario Kratz, membru al Centrului de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson. „Atunci când am analizat diferite tipuri de lactate, am observat rezultate promițătoare oferite de iaurt, comparativ cu alte produse lactate”, spune medicul.

Există multe teorii cu privire la ceea ce face ca iaurtul să fie benefic pentru sănătate. O explicație ar putea fi conținutul de proteine, despre care experții consideră că previne creșterea în greutate prin faptul că oferă o senzație de sațietate pentru mai mult timp.
Dar ar putea fi și alți factori, este de părere medicul. Printre aceștia se numără probioticele (bacteriile bune din iaurt) sau complexul de micronutrienți, vitamine, minerale și acizi grași (produsele lactate conțin aproximativ 400 de tipuri de acizi grași).
 

Citește și: Când să nu mâncăm grepfrut. De ce este contraindicat 

 
Unele grăsimi care se găsesc în produsele lactate, numite sfingolipide, sunt benefice pentru sănătatea inimii. Însă efectele lor asupra sănătății depind de alimentele din care le procuri. Untul, de exemplu, are cea mai redusă cantitate de sfingolipide comparativ cu smântâna sau brânza, deci efectele sale benefice asupra inimii sunt reduse și în același timp crește nivelul colesterolului „rău”, numit LDL.

Nu se cunoaște cu exactitate ce tip de iaurt - integral sau degresat - prezintă un avantaj nutrițional mai mare. „Există puține dovezi care să arate că iaurtul cu conținut redus de grăsimi este mai bun pentru sănătate”, spune medicul.

În cadrul unui studiu s-a descoperit că persoanele care consumă produse lactate cu un conținut mai mare de grăsimi au un nivel al trigliceridelor la fel de bun precum al celor care consumă lactate cu nivel redus de grăsime.
Iar alte studii au arătat că un consum de produse lactate integrale este asociat în cazul copiilor cu risc mai mic de acumulare a kilogramelor în plus.

Cu toate acestea, cercetările nu arată direct că un consum regulat de iaurt sau alte tipuri de lactate te fac mai sănătos, spune Kratz. Este posibil ca oamenii care mănâncă iaurt să fie mai sănătoși pentru că aleg iaurtul în locul altor gustări mai puțin sănătoase, precum dulciuri sau chipsuri.

Alege iaurt integral simplu


Nu toate iaurturile sunt sănătoase. Nivelul de zahăr și grăsimi variază de la un brand la altul, de aceea trebuie să verifici tabelul valorilor nutriționale de pe ambalaj. Studiile au arătat că persoanele care consumă în mod regulat iaurt acumulează mai puține kilograme în plus de-a lungul timpului comparativ cu cei care nu mănâncă iaurt. Iar cei care aleg iaurtul îndulcit acumulează mai multe kilograme în plus decât cei care mănâncă iaurt simplu.
Iaurtul cu arome sau fructe conține cea mai mare cantitate de zahăr, de aceea este de preferat să optezi pentru iaurtul simplu.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod