Ghidul cerealelor - Cum să le consumi corect

Te fascinează varietatea de cereale și nu vrei să te limitezi doar la grâul integral? Iată ghidul cerealelor pentru ca tu să poți selecta ingredientele potrivite pentru fiecare rețetă.
De la orezul brun până la hrișcă, există foarte multe cereale benefice care pot face parte din meniul tău zilnic, diversificându-ți gama de vitamine și minerale și creând noi rezerve de energie. Dacă folosești ghidul cerealelor îți va fi mult mai ușor să alegi produsele potrivite atunci când mergi la cumpărături, iar timpul pe care-l petreci în bucătărie va deveni o adevărată plăcere, îmbinată cu noi arome și gusturi speciale. De multe ori poți redescoperi rețete de care ai uitat care, prin înlocuirea unor ingrediente-cheie, pot reveni în topul preferințelor tale.

 
Iată ghidul cerealelor, bazat pe caracteristicile fiecărui sortiment:

 
1. Quinoa

Are un gust apropiat de cel al nucilor, ușor amărui. Este un ingredient versatil, potrivindu-se atât cu sucul de lămâie, cât și cu mirodeniile din bucătăria cu specific asiatic sau cu frunze proaspete de pătrunjel, oregano și tarhon.
Poți folosi quinoa atunci când pregătești pilaf, salate, umpluturi pentru plăcinte cu legume sau pe bază de carne, precum și la supe, tocănițe, budincă sau alte deserturi.

 
2. Amarant

Are o consistență gelatinoasă și o aromă ușor picantă. Se potrivește foarte bine cu porumb, ardei iute, nuci, miere, ciocolată sau scorțișoară.
Dacă nu ai folosit până acum amarant este momentul să încerci. Gustul aparte va fi pe placul tuturor și cu siguranță vei include acest ingredient în tot mai multe rețete. Folosește amarantul la tocănițe (combinat cu orez integral), supe, ciorbe, salate și pentru prepararea terciului.

 
3. Hrișcă

Este foarte consistentă și se combină foarte bine cu alimente care au un gust dulceag sau sărat în mod natural, de exemplu miso, sfecla roșie rumenită la cuptor, fructele de mare și ciupercile. De asemenea, hrișca este utilă când vrei să obții o consistență cremoasă la aluaturi sau pentru supele-cremă pentru a nu folosi făină în exces. Dacă pui hrișcă în aluat clătitele vor deveni mai pufoase decât de obicei, iar salatele vor fi mai consistente. Încearcă să consumi hrișcă și la micul dejun, amestecată cu puțină miere, semințe de in și floarea soarelui.

 
4. Chia

Semințele de chia au un gust neutru, care se potrivește cu aproape orice variantă de rețetă. Dau o textură plăcută aluaturilor dulci sau sărate și sunt potrivite pentru dressing-urile de la salate, smoothie-uri, supe sau plăcinte.
Vei obține o aromă specială dacă vei combina semințele de chia cu fructe confiate, nuci crude, fulgi de ovăz sau ciocolată neagră rasă.

 
5. Orez integral

Este ușor dulceag și gustul lui amintește de savoarea nucilor. Pentru a obține preparate deosebite combină orezul integral cu legume rumenite la grătar, smochine, curmale, ananas confiat, migdale crude, fistic, nuci Macadamia, nuci caju, brânză feta sau tofu și ulei de susan. Este consistent și te va ajuta să ții apetitul sub control dacă-l adaugi la salate sau faci o budincă de orez integral, înlocuind varianta clasică. De asemenea, poți alege orezul integral și pentru umpluturi sau când pregătești sarmalele de post ori pe cele tradiționale.

 
6. Mei

Este untos și are un gust asemănător cu cel al porumbului. Meiul se potrivește cu parmezan și brânză feta, porumb, suc de lămâie sau fructe de pădure. Îl poți folosi pentru a prepara salate, pilaf, budincă, ciorbe, tocănițe, deserturi sau o nouă variantă de mămăligă.

 
7. Ovăz

Ovăzul are o consistență cremoasă și un gust dulceag. Pentru a-i evidenția savoarea combină-l cu brânză Cheddar, nuci, migdale, ciocolată, sirop de melasă, zahăr brun sau lapte.
De asemenea, dacă folosești ovăz în aluat, plăcintele și prăjiturile se vor menține fragede mai mult timp, păstrate în frigider. Poți înlocui pesmetul cu tărâțele de ovăz și vei avea un plus de fibre, în timp ce savurezi un preparat delicios.

 
8. Kamut

Cu gust de nuci și textură untoasă, kamutul îți aduce o doză importantă de fibre și vitamine. Se potrivește atât cu alimentele dulci, cât și cu cele sărate, de exemplu cu legume pregătite la cuptor sau cu semințe de pin. Folosește kamut la pilaf, supe și umpluturi pentru plăcinte, iar făina de kamut este utilă pentru pregătirea pâinii, a pastelor și a covrigilor.

 
9. Spelta

Este o cereală ideală pentru dieta mediteraneană, datorită gustului de nuci și a texturii consistente, asemănătoare cu pastele al dente. Se potrivește în mod special cu măsline negre, oregano, roșii coapte, busuioc, brânză feta și vinete. La deserturi poți combina spelta cu nuci Macadamia, ciocolată, stafide și curmale. De asemenea, făina de spelta poate fi utilizată pentru a face pâine, paste sau biscuiți.

 
10. Orz

Gustul dulceag și aromat transformă orzul într-un ingredient versatil, care poate fi utilizat în numeroase rețete. Orzul se potrivește cel mai bine la carnea de miel, ciuperci, soia și miso.
Îl poți folosi pentru a prepara pilaf, ciorbe, tocănițe sau budinci.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod