Gateste sanatos

Gatitul este o activitate utila, dar in acelasi timp si placuta, daca se implica familia si prietenii. Indiferent de ocazie, locatie si parteneri, este important sa te feresti de bacteriile daunatoare, cauzatoare de toxiinfectii alimentare.
Carnea reprezinta o buna sursa de proteine, vitamine si minerale, ca fier,seleniu, zinc, si vitamina B. Este una dintre principalele surse de vitamina 12, care este gasita doar in produsele animale precum carnea si laptele.


De la magazin - acasa

La cumparaturi, alege carnea congelata si verifica eticheta cu termenul de valabilitate. Separa carnea cruda cumparata de celelalte produse din cosul de cumparaturi. Pentru a preveni o contaminare, care se intampla in cazul in care cand carnea cruda sau sucul de la carne intra in contact cu alte produse, separa carnea in pungi de plastic.

Du-te acasa imediat dupa cumparaturi. Carnea congelata se poate altera in cateva ore.
Acasa pune carnea in congelator imediat.    


Decongeleaza in siguranta

Dezghetarea completa a carnii este recomandata si pentru a se gati mai usor. Foloseste frigiderul pentru o dezghetare lenta si sigura, sau poti dezgheta pachetele de carne in apa rece. Poti folosi si microundele, doar daca carnea va fi gatita imediat.


Marinatul

Carnea poate fi marinata pentru cateva ore sau zile, pentru a fragezi sau pentru a capata mai multa aroma. Marinarea se face in frigider si nu pe masa din bucatarie. Daca doresti sa refolosesti marinata folosita cu carnea cruda, fierbe-o inainte, pentru a distruge bacteriile.


Transportul

Cand transporti mancarea intr-un alt loc, pastreaz-o la racoare pentru a evita sporirea bacteriilor.


Pastreaza totul curat

Ai grija ca tacamurile si celelalte ustensile sa fie curate.
Pentru a preveni toxiinfectiile alimentare, nu folosi aceleasi ustensile atat pentru carnea cruda cat si pentru cea gatita. Bacteriile daunatoare aflate in carnea cruda o pot infecta si pe cea gatita.

Daca gatesti in afara casei, afla inainte daca acolo se gaseste o sursa de apa curata. Daca nu, ia cu tine apa pentru gatit si curatenie.


Termina de gatit

Gateste la o temperatura sigura pentru a distruge bacteriile. Nu incepe sa gatesti, pentru a termina mai tarziu.


Pastreaza hrana calda, la cald

Dupa gatit, pastreaza mancarea la cald pana va fi servita.


Resturile

Resturile trebuie puse la rece imediat. Scapa de orice rest de mancare care a stat afara din frigider la o temperatura mai ridicata.
 

Carnea la gratar mareste riscul aparitiei de cancer?

Unele studii efectuate au sugerat ca exista o legatura intre hrana preparata la temperaturi inalte (precum: carnea preparata pe gratar, in tigaie sau fiarta) si cancerul.
Consumul moderat din alimente preparate astfel insa, nu pune probleme de sanatate.

Pregateste carnea la microunde imediat inainte de a o pune pe gratar, pentru a elibera din sucurile ce se pot revarsa pe carbuni, si a face o flacara. Pune carnea pe centrul gratarului si muta carbunii spre margine pentru a impiedica grasimea si sucul sa se scurga pe ei.


Prajeste-o bine!

1. Consuma carne doar daca a fost gatita la o temperatura sigura, nu mai putin de 70 grade.
2. Singura metoda prin care poti fi sigur ca aceasta a fost gatita la temperatura necesara de a distruge bacteriile, este sa folosesti un termometru digital.
3. Culoarea nu este un indicator sigur care sa ne arate daca hrana a fost preparata la temperatura necesara eliminarii bacteriilor.
4.
Consumand carne de culoare roz sau rosie, fara sa verifici temperatura la care a fost facuta, reprezinta un mare risc de toxiinfectie.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • georgica pe 9 Apr 2007, 15:35
    carnea

    SUBIECTUL ESTE INTERESANT SUNT MULTE DE RETINUT

    0
    0

  • ana pe 6 Apr 2007, 00:42
    alimentatie

    se fac foarte multe cacofonii care ar putea fi evitate, in rest sunt perfect de acord recomandarile dvs.

    0
    0

  • denisia elena nagy pe 5 Apr 2007, 13:05
    gateste sanatos

    sunt sugestii,sanatoase si educative,multumesc

    0
    0

  • Dina Elisabeta pe 5 Apr 2007, 08:06
    Confirmare

    Aceste sfaturi sunt bine venite si ne ajuta pe toti. Personal, le stiam, le aplicam, dar nu strica niciodata sa ni le reamintim - poate ne-a scapat ceva.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod