Fobia de sandvișuri. Ce este și de ce apare

Oamenii se tem de multe lucruri: înălțimi, păianjeni, ace, întuneric sau de vorbitul în public. Pe lângă toate acestea există și fobia de sandvișuri. Este reală!
Deși pare un lucru neobișnuit, fobia de sandvișuri este întâlnită în cazul persoanelor care consideră că aspectul și combinația de ingrediente sunt respingătoare sau chiar amenințătoare. Totul a început atunci când vedeta pop Jesy Nelson a recunoscut că „simplul gând de a așeza diferite ingrediente pe pâine mă sperie”. Reacția comunității online a variat între impresia că este un lucru absurd și grupurile de persoane care au recunoscut că au aceeași fobie când văd un sandviș. 
Există sute de exemple în grupurile de discuții online în care se dezbate modul în care această fobie afectează distracția și timpul petrecut cu familia sau prietenii în aer liber sau cum apar dificultăți când sandvișurile sunt în imediata apropiere, fiind consumate de colegii de serviciu. Numărul ridicat de persoane care afirmă că ar putea ajunge la lacrimi numai pentru că au văzut un sandviș transformă această fobie într-un fenomen real, care poate afecta serios viața socială.
De exemplu, aceste persoane pot ajunge să evite reuniunile profesionale dacă în cadrul lor se consumă sandvișuri, iar dacă această fobie apare în cazul copiilor părinții vor trebui să fie mult mai atenți la modul în care constituie meniul celor mici. Teama indusă de vederea sandvișurilor este de multe ori comparată cu frica indusă de un păianjen. Chiar dacă regretă că nu pot consuma această gustare și au impresia că ratează ceva delicios, cei care suferă de fobia de sandvișuri se vor îndepărta rapid în momentul în care le zăresc.
Din păcate de multe ori se consideră că nu vor decât să atragă atenția asupra lor, dar specialiștii au concluzionat că această fobie este reală.

 
De ce apare fobia de sandvișuri?

„În cele mai multe cazuri această fobie determină persoanele în cauză să facă eforturi speciale pentru a evita situațiile în care sunt în apropierea sandvișurilor. Majoritatea persoanelor pot trăi liniștite într-un mediu cu multe sandvișuri, însă fobia poate fi recunoscută imediat prin reacția la vederea preparatului”, explică dr. Matthew Goldfine, expert nutriționist. Dacă este vorba numai despre o aversiune la un anumit ingredient persoana în cauză poate consuma fără probleme sandvișurile care nu conțin alimentul-problemă. 
În unele cazuri, intoleranța la un anumit ingredient foarte des folosit cum este maioneza sau ketchup-ul poate fi confundată cu fobia de sandvișuri. Din moment ce se găsesc în majoritatea sandvișurilor servite persoana în cauză poate avea impresia că suferă de această fobie, dar în momentul în care observă un sandviș fără acele ingrediente ar putea să-l consume fără probleme.
„Reacțiile emoționale sunt și ele foarte importante. Dacă persoana plânge la vederea sandvișului este posibil să-l asocieze cu un eveniment traumatic din copilărie, cum ar fi faptul că a fost forțată de multe ori să mănânce ceva ce nu-i plăcea.
Dacă stările de anxietate apar de fiecare dată și afectează negativ viața socială trebuie neapărat să ceară ajutorul unui specialist”
, recomandă dr. Goldfine.
Deși unele tipuri de fobie pentru sandvișuri pot fi legate direct de un eveniment din copilărie, există și varianta unei stări de anxietate generalizate fără o cauză clară. În acest cazuri este posibil că trauma să nu fie legată de consumarea unui aliment, ci mai degrabă de gestul părinților de a nu lăsa copilul să se ridice de la masă până când nu a mâncat tot, indiferent despre ce aliment este vorba.
În afară de amintirile neplăcute, un alt factor care poate declanșa această fobie este și o teamă de necunoscut, care apare atunci când nu se cunosc dinainte ingredientele din sandviș. Uneori, chiar dacă știu ce este în sandviș cei care suferă de fobie nu îl pot consuma pentru că nu văd clar ingredientele atunci când mușcă. O soluție ar putea fi renunțarea la felia de pâine de deasupra pentru a elimina îngrijorarea cu privire la componentele sandvișului.
O altă problemă ar putea fi textura pâinii. Dacă ingredientele umezesc pâinea, iar persoana a avut deja experiențe neplăcute se va gândi imediat că s-ar putea întâmpla la fel și va respinge rapid sandvișul. 

 
Cum se pot diminua simptomele

„În cazul fobiilor, indiferent dacă este vorba despre mâncare sau despre orice altceva, contează foarte mult să fii expus la factorul pe care îl consideri amenințător.
Pe măsură ce petreci mai mult timp în apropierea lucrului care te deranjează îți vei da seama că nu este atât de grav. În cazul mâncării, poți neutraliza fobia prin contactul cu o varietate de alimente. Gustă ceva de cel puțin trei ori înainte de a decide că nu îți place”
, spune dr. Goldfine. 
Nu va fi deloc ușor să te apropii de sandvișuri dacă ai o fobie, dar poți porni de la ingrediente care îți plac. De exemplu, dacă îți place puiul la rotisor poți pune fâșii de carne pe o felie de pâine. Nu adăuga și a doua felie și totul va fi în regulă. „Dacă te sperie sandvișurile începe cu o variantă simplă, de exemplu carne de pui sau ardei copți, apoi poți adăuga și alte ingrediente treptat. Încearcă să te obișnuiești, dar nu te forța să mănânci dacă nu-ți place. Este în regulă să respingi anumite preparate culinare”, adaugă dr. Goldfine. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Cum reacționează corpul tău la un atac de anxietate

De ce e bine să-ți faci patul în fiecare zi

6 probleme fizice pe care ți le cauzează stresul

Intoxicație alimentară sau gripă - Care sunt diferențele?

6 semne care arată că suferi de astm sever

5 moduri în care să-ți stimulezi metabolismul imediat după ce te trezești

De ce răcești mai des decât alții

De ce ar trebui să poarte boxeri bărbații

4 pași ca să reduci petele și ridurile provocate de soare

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

Cancerul capului și gâtului, o afecțiune mai puțin cunoscută, omoară jumătate dintre pacienții diagnosticați în stadii avansate

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

Asta înseamnă curaj: O familie cu patru copii și-a vândut casa și străbat țara cu o rulotă

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

Greșeli pe care le faci la cumpărături și care îți distrug dieta

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Laptele de cocos - Ce beneficii are pentru sănătate?

Cum să rămâi energică dacă ești o mamă care lucrează

Mâncarea franțuzească: 7 sfaturi ca să gătești sănătos

Efectele unei sarcini cu tripleți asupra corpului. Imaginile incredibile postate de o mamă din Danemarca

Studiu. Lipsa somnului îți afectează sănătatea mai mult decât crezi

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Cum să folosești ce ți-a rămas dintr-un pui - Economie în bucătărie

Modalități de ars calorii pentru leneși

7 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea thailandeză

Quinoa - Ce beneficii are pentru sănătate

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

Cum să faci un smoothie sănătos și delicios de fiecare dată