Esti dependenta de zahar?

Painea, mezelurile, sosurile, conservele, semipreparatele si majoritatea alimentelor procesate contin zahar, intr-o oarecare masura. Iar in conditiile in care zaharul este o substanta care da dependenta, nici nu este de mirare ca tot mai multe persoane ajung sa devina dependente
Painea, mezelurile, sosurile, conservele, semipreparatele si majoritatea alimentelor procesate contin zahar, intr-o oarecare masura.

Iar in conditiile in care zaharul este o substanta care da dependenta, nici nu este de mirare ca tot mai multe persoane ajung sa devina dependente.


Daca pe langa aceste alimente pe care le consumi zilnic, mai adaugi si cateva dulciuri sau sucuri, nivelul de zahar din sange poate atinge cote alarmante, iar nevoia de a consuma constant se instaleaza foarte usor.

Dependenta de zahar este o problema mult mai raspandita decat se crede. De exemplu, americanii consuma in jur de 20 - 30 de lingurite de zahar zilnic.


Cele mai grave probleme de sanatate care apar din cauza consumului excesiv de zahar sunt obezitatea, hipertensiunea, problemele cardiace, diabetul, sindromul colonului iritabil, deficientele de atentie si de memorie, hiperactivitatea, anxietatea si depresiea.

In ciuda riscurilor pe care le presupune, consumul de zahar este in plina crestere, tocmai din cauza dependentei pe care o da aceasta substanta.

Zahar indeplineste toate criteriile pentru a fi o substanta ce creeaza dependenta:

  • stimuleaza eliberarea unor neurotransmitatori la nivelul creierului, precum dopamina si serotonina, asa cum se intampla si in cazul in care consumi alcool, cocaina sau alte droguri.
  • este consumat compulsiv, in ciuda efectelor negative si a intentiei de stopa consumul
  • persoanele care il consuma constant dezvolta toleranta la efectele sale
  • consumatorii "inraiti" rezista cu greu fara alimentele bogate in zahar
  • cand este stopat consumul, pot aparea simptome asemanatoare sevrajului

Dependenta de zahar are radacini atat fizice, cat si emotionale.
Prin urmare, pentru a scapa de ea, ai nevoie de o abordare pe ambele planuri. Principiul de baza este ca pe masura ce mananci mai putin zahar, cu atat mai putin vei resimti pofta de dulce.

Iata cateva strategii care te pot ajuta sa renunti la consumul excesiv de zahar:


  • Evita sa iti aprovizionezi dulapul de alimente cu biscuiti, dulciuri, ciocolata, siropuri. De asemenea, ar fi o idee buna sa renunti la folosirea zaharului in cafea, ceai etc., cel putin pentru o vreme.

  • Mananca suficiente alimente sanatoase incat sa iti potolesti foamea. Gustarile sanatoase, precum fructele, morcovii, ardeiul gras, rosiile sau fructele uscate te ajuta sa previi pofta de dulce.

  • Consuma trei mese pe zi, care sa includa carbohidrati complecsi (legume, cereale integrale si fructe), proteine slabe (carne de pasare, peste, produse lactate) si grasimi sanatoase (nuci, seminte, ulei de masline, peste).
    Acest meniu te ajuta sa mentii constant nivelul zaharului din sange. Reducand fluctuatiile, reduci si pofta de dulce.

  • Cand iesi in oras, asigura-te ca nu iti este foarte foame, mai ales daca vor fi si foarte multe dulciuri prin preajma. Mananca sanatos inainte sa pleci de acasa.

  • Fa exercitii in mod regulat, plimbari in aer liber si dormi suficient.

  • Invata sa identifici pofta de dulce care apare din cauza stresului si anxietatii, si nu din cauza foamei. Gestioneza situatiile stresante altfel decat prin mancare.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ank pe 21 Aug 2010, 16:38
    zahar

    din punct de vedere emotional, nevoia de zahar (de dulce) atrage atentia asupra faptului ca exista undeva in interior, o nevoie de "a ne simti iubiti". - www.astro-mercur.eu

    0
    0

  • adem pe 21 Aug 2010, 11:40
    Zahar

    Eu sunt dependenta de dulce.. Noroc ca nu se vede pe mine :)).Ma mai opresc cand iau suplimente de Crom forte. Incercati si voi cu Crom, la mine are efect.

    0
    0

  • ioa pe 20 Aug 2010, 17:30
    lipsa de zinc

    Daca ai incerca sa iei niste suplimente de zinc s-ar putea sa iti treaca pofta de zahar pentru ca pofta de dulce e asociata de cele mai multe ori cu lipsa zincului din organism. :P

    0
    0

  • valy pe 20 Aug 2010, 10:21
    despre zahar

    de ce in anumite perioade ale unor zile simt nevoia accentuata de a inghitii aproximativ 50-100 gr.zahar dupa care imi dispare pofta de dulce(zahar, nu alimente cu zahar).va multumesc anticipat pentru raspuns.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod