Dr. Oz: 3 legume care-şi păstrează proprietăţile şi atunci când sunt gătite

O dietă bazată pe un consum ridicat de produse proaspete ar trebui să fie o prioritate pentru oricine. Dr. Oz te ajută să descoperi legumele care sunt mai sănătoase atunci când le găteşti!
Auzim tot mai des despre diete care mizează pe consumul exclusiv al produselor în stare crudă. Însă, trebuie să ştii că unele legume au mai multe vitamine atunci când sunt gătite, în vreme ce altele îşi pierd din nutrienţi dacă le expui unor temperaturi ridicate. Celebrul Dr. Oz împreună cu un specialist te ajută să cunoşti legumele care sunt mai nutritive când sunt gătite.

Exista unele legume care sunt mai sănătoase atunci când sunt consumate în stare crudă, cum ar fi usturoiul sau broccoli, însă Dr. Oz ne avertizează cu privire la anumite legume care îşi sporesc proprietăţile atunci când sunt gătite.


Iată care sunt legumele cu o bogăţie de nutrienţi atunci când sunt prelucrate termic:


1. Spanacul

Chiar dacă şi spanacul crud este foarte sănătos pentru corp, trebuie să ştii că prin gătirea lui, calciul din conţinutul său devine mai uşor absorbabil de către organism. Spanacul este o sursă importantă de calciu care este esenţial pentru sănătatea oaselor, de aceea este recomandat să-l consumi atât crud în salate, dar şi fiert la abur.

Evită să-l fierbi în apă, deoarece îşi pierde din nutrienţi. Mai degrabă prepară-l la abur sau înăbuşit sub capac, dar fără să adaugi deloc apă. De asemenea, reţine că nu are nevoie de mai mult de 5 minute de preparare şi-l poţi asocia cu o bucată de peşte, carne slabă, quinoa, orez brun sau paste integrale.



2. Morcovii

Morcovii cruzi sau sucul proaspăt stors de morcovi sunt opţiuni numai bune pentru sănătatea ta. Însă, ştiai că atunci când găteşti morcovii spălaţi bine şi nedecojiţi, aceştia eliberează mai mult betacaroten (vitamina A), esenţial pentru organism.

Aşadar, nu ezita să consumi supă-cremă de morcovi, sote-uri, ciorbe, pateuri combinate cu morcovi fierţi, dar şi sucuri proaspăt stoarse de morcovi, măr şi sfeclă roşie.


3. Ceapa

Ceapa conţine un flavonoid, numit chercetină, care are proprietăţi antiinflamatorii, susţine Dr. Oz. Atunci când ceapa este preparată termic îşi sporeşte cantitatea de flavonoizi, iar dacă alegi sortimentele de ceapă galbenă sau roşie cu atât mai bine.
Spre deosebire de aceste soiuri, ceapa albă are o cantitate mai mică de flavonoizi. Înceacă să nu laşi ceapa pe foc mai mult de 5 minute, deoarece după acest interval începe să piardă din nutrienţi. Încearcă să eviţi prăjirea ei în ulei, ci mai degrabă adaugă şi puţină apă pentru a o înăbuşi.

Acum că ai aflat care sunt alimentele care au un plus de nutrienţi atunci când sunt gătite, nu trebuie să uiţi nici de cele care sunt mai sănătoase atunci când sunt consumate în stare crudă. Astfel că este recomandat să incluzi în dieta ta zilnică usturoi (relaxează vasele de sânge şi protejează inima), sparanghel (conţine mult acid folic, important pentru sănătatea creierului), broccoli (conţine substanţe anticancerigene) şi ardei roşu (au multă vitamina C).
Acestea trebuie să fie consumate în stare crudă, deoarece au mai mulţi nutrienţi care se pierd atunci când sunt expuse la temperaturi ridicate.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alexandra pe 4 Iun 2013, 13:12
    rosiile!

    ati uitat de rosii!

    3
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod