Diferente nutritionale intre sexe

Printre multe alte deosebiri, nevoile nutritionale ale femeii si ale barbatului difera si ele. Exista o serie de nutrienti care trebuie furnizati in cantitati diferite celor doua sexe, cum ar fi: calciul, fierul, acizii grasi esentiali omega-3 sau proteinele.

Calciul este important pentru femei, in special pentru scaderea riscului osteoporozei. O dieta bogata in calciu si vitamina D s-a dovedit a scadea incidenta fracturilor. In plus, calciul are rol important in reglarea tensiunii arteriale. Asadar, femeia adulta trebuie sa aiba un aport zilnic de 1000 mg de calciu iar dupa menopauza, acest aport creste la 1200 mg.

Osteoporoza este si inamicul barbatului; de aceea si acesta trebuie sa aiba calciu in dieta in mod constant.
Studiile arata ca o nutritie care asigura suficient calciu scade incidenta cancerului de prostata la barbati. Cantitatea zilnica de calciu recomandata pentru barbatii de toate varstele este de 800 mg.

Fierul este un element mai important pentru femei, datorita pierderilor din timpul menstrei lunare. Simptomele deficientei de fier sau anemiei sunt: oboseala, lipsa de concentrare si dificultatea de a respira. Diagnosticarea anemiei se face doar de catre medic iar suplimentarea cu fier se face tot la recomandarea si in doza prescrisa de catre medic. Pentru femeile care au varsta mai mica de 50 de ani, se recomanda 18 mg de fier pe zi iar dupa menopauza doza este de 8 mg pe zi.
Barbatii au si ei nevoie de fier, dar nu in cantitate atat de mare, deoarece studiile au aratat ca o dieta prea bogata in fier a fost asociata cu cresterea incidentei infarctului miocardic la barbati. O cantitate de maxim 8 mg de fier pe zi este suficieta pentru a asigura nevoile organismului lor.

Acizii grasi omega-3 sunt un tip de grasime nesaturata care s-au dovedit a avea un rol important in reducerea nivelului trigliceridelor, cresterea componentei benefice a colesterolului (HDL), prevenirea formarii trombilor (cheagurilor), etc. Pentru sanatatea gravidei, a fatului si, in general a femeii dar si a copilului, acizii grasi omega-3 trebuie furnizati atat din peste (cod, macrou, sardine, somon), cat si din nuci sau seminte de in.
Nu exista o cantitate de acizi grasi omega 3 oficiala care ar trebui ingerata zilnic, insa prin consumarea de 3 ori pe saptamana a unei portii de peste se pot acoperi nevoile organismului in raport cu acest nutrient.

Proteinele sunt substantele care dau energie, ajuta tesuturile sa creasca si sa se regenereze. Din cauza dietelor hiperproteice la moda, din pacate se consuma prea multe proteine. Este stiut faptul ca excesul de proteine favorizeaza eliminarea calciului si deci pentru femei riscul osteoporozei creste. Asadar, o femeie nu are nevoie de mai mult de 1 g de proteina per kg corp per zi. Barbatii insa au un necesar mai mare de proteine zilnic, in primul rand pentru ca ei au o greutate corporala mai mare.
Sportivii de ambe sexe si gravidele au nevoie de un aport mai mare de proteine.Iata, asadar, ca nevoile nutritionale reprezinta un alt criteriu de diferentiere a femeilor de barbati si un alt argument in favoarea apartenentei lor la doua planete diferite: femeile sunt de pe Venus iar barbatii de pe Marte.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod