De ce să te oprești din a bea suc

Băuturile carbogazoase par uneori să trezească o poftă de necontrolat în noi, mai ales când suntem agitate sau stresate.
Un suc rece și acid ne răcorește și ne face să răsuflăm ușurate. În spatele acestei senzații, însă, se petrec lucruri de care nu ai să fii foarte încântată, chiar și în cazul variantelor fără zahăr.
 
Într-un studiu pornit în 1948 și continuat pe parcursul mai multor generații, s-au constatat niște diferențe uluitoare între cei care consumă și cei care nu consumă sucuri. S-au atins două concluzii, una în direcția băuturilor cu zahăr, iar cealaltă vizând băuturile ”de dietă”. 

Ce băuturi alegem? Cu zahăr sau fără?

În cazul băuturilor cu zahăr, rezultatele corelării problemelor de sănătate sunt mai mult decât amenințătoare. Trecând de probleme cu masa corporală, vorbim de multiple semne de îmbătrânire accelerată a creierului, de micșorarea volumui fizic al acestui organ, o memorie episodică mai slabă și un hipocam micșorat.
Toate aceste fenomene sunt factori de risc pentru Azheimer. 
 
În cazul băuturilor acidulate fără zahăr, s-a constatat că acei pacienți care au băut chiar și un singur suc de genul acesta pe zi au fost de trei ori mai expuși la posibilitatea de a face un atac cerebral sau a dezvolta demență.
 
Deși nu discutăm de o relație de cauză-efect, ci doar de o corelare, este totuși izbitoare concluzia acestor studii, mai ales dacă ne amintim că un organism sănătos pornește de la sistemul digestiv, pe care trebuie să îl ținem la un PH cât mai alcalin.
Cu cât eliminăm mai des sau chiar total băuturile și mâncărurile acide, cu atât mai redus este riscul de a ne slăbi imunitatea și de a dobândi boli funcționale.
 
Ținând cont că omenirea a consumat altfel de băuturi pe o durată mai lungă (cafea, apă, vin, de pildă), efectele lor asupra sănătății au apucat să fie deja testate și dovedite în timp. Băuturi acidulate bem însă de mai puțin de un secol, iar cele fără zahăr de și mai puțin timp de atât. Nu este oare mai înțelept să nu devenim subiecții unor astfel de studii, punând rămășag pe propria sănătate?
 
De asemenea, în cazul nostru, al femeilor, consumul de băuturi acidulate conduce la balonare mai frecvent decât în cazul bărbaților, cei mai mari consumatori de bere.
Constipația sau un sistem digestiv tulburat au adesea drept cauză consumul de suc, așa că nu mai bine luăm o decizie din dragoste față de noi însene și aruncăm doza aia la gunoi?

adnana-costandache
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod