De ce să nu folosești un cuțit metalic pentru a tăia un avocado?

Știai că tipul de cuțit pe care îl alegi poate afecta cât de mult îți place o salată cu avocado sau nu?
Majoritatea persoanelor taie direct avocado fără să se gândească prea mult ce fel de cuțit utilizează, dar tipul de lamă poate avea un rol important când vine vorba despre cât de repede cealaltă jumătate va deveni maronie când o păstrezi la rece după aceea. La fel ca și vinetele și merele, avocado conține o enzimă care face ca miezul să oxideze în momentul în care intră în contact cu aerul. „Procesul de oxidare este un fenomen natural, care va avea loc oricum și este imposibil de prevenit”, spune dr. Nick Stellino, nutriționist. „Cu toate acestea cuțitele cu lama metalică, mai ales cele care conțin cupru sau fier, vor face ca reacția de oxidare să se manifeste mult mai rapid față de cele din plastic sau material ceramic”, continuă acesta.
Alegerea unui cuțit din material ceramic sau din plastic nu va menține avocado verde mai multe zile, dar îți poate asigura ore suplimentare în care miezul va arăta în continuare proaspăt, înainte să înceapă să se decoloreze și că capete nuanța maronie.
În cadrul studiilor realizate s-a comparat viteza procesului de oxidare în cazul folosirii unui cuțit metalic și a unei variante cu lamă ceramică. În același interval de timp în cazul lamei metalice au apărut pete maronii pe cealaltă jumătate de avocado, iar la utilizarea unei lame ceramice nu au apărut decât urme foarte deschise, care au ocupat o suprafață mult mai redusă.  
„Durata necesară pentru ca avocado să înceapă să oxideze depinde și de cât de copt este înainte de a fi tăiat. Dacă este deja foarte copt și moale oxidarea va avansa rapid, dar dacă este încă tare nuanța caracteristică nu va apărea la fel de repede”, spune dr. Stellino.

 
Contează și tehnica de tăiere

Felul în care tai un avocado poate influența procesul de oxidare, așa că merită să fii atent și la tehnică. Cea mai mare greșeală este să elimini sâmburele.
„Se întâmpă foarte des pentru că majoritatea persoanelor se grăbesc, dar nu este bine să arunci sâmburele când tai un avocado. În general se folosește o linguriță pentru a-l da deoparte, expunând și mai mult din miezul proaspăt la lama cuțitului. Dacă procedezi astfel ritmul oxidării va crește și vei avea mai puțin miez de utilizat la final. Mai bine folosește cuțitul pentru a prinde sâmburele de sus și a-l ridica fără să atingi miezul. Contează și cât de bine ascuțit este cuțitul pe care îl folosești. Cu cât poți tăia cu o precizie mai mare, cu atât vei evita irosirea miezului, vei păstra o parte mai mare din avocado intactă și vei încetini procesul de oxidare”, explică dr.
Stellino.
Dacă intenționezi să încerci un cuțit cu lama ceramică trebuie să știi că există unele diferențe față de varianta clasică. „Acest tip de cuțit taie pâinea imediat, ca și cum ar fi unt. La fel se întâmplă și cu legumele, fructele, peștele sau carnea fără oase. Trebuie să ții, însă, cont că acest cuțit nu poate fi utilizat pentru a deschide conserve, borcane sau sticle și nici nu va tăia oase sau alimente înghețate pentru că lama ceramică este mult mai subțire decât cea metalică”, spune dr. Lindsay Lowe, nutriționist.
„Indiferent ce tehnică sau ustensile alegi să folosești, avocado va fi oricum afectat de oxidare. Dacă procedezi cu multă grijă poți avea la dispoziție maximum 48 de ore pentru a-l consuma din momentul în care l-ai tăiat.
Folosește o pungă etanșă pentru a păstra cealaltă jumătate de avocado și pune-o la frigider cât mai repede posibil”
, recomandă dr. Stellino.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod