De ce sa consumam constant produse lactate?

Daca un copil creste si se dezvolta cu lapte, de ce nu am continua acest obicei sanatos de a consuma produse lactate pe tot parcursul vietii? Avem toate motivele pentru ca laptele si iaurtul constituie o sursa excelenta de proteine si calciu cu rol in cresterea imunitatii, mai ales impotriva bolilor infectioase.
"O valoare calorica etichetata pentru un adult cu o anumita activitate medie este de 2000 calorii din care glucidele trebuie sa reprezinte 5%, lipidele 25% si restul sa fie acoperit de proteine de calitate. In ultimul secol, felul in care ne hranim s-a schimbat radical prin consumul de produse cu multe calorii si valoare nutritiva scazuta, uneori chiar carentate. Aceasta conduita alimentara a dus la cresterea incidentei unor boli determinate sau favorizate de stilul de viata. Vorbim despre obezitate, diabet zaharat, hipertensiune arteriala si chiar cancere digestive", explica dr. Julieta Cristescu, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice la Institutul Paulescu din Bucuresti.


Iaurtul contine mai mult calciu decat laptele

Iaurtul este un produs universal acceptat, cu o compozitie completa care reuseste sa ne satisfaca placerea de a consuma ceva bun.
Spre deosebire de lapte, el are o cantitate mai mare de calciu care este mai usor absorbit de organism. Iata de ce este recomandat sa-l consumam zilnic:

1. Contine macronutrienti: glucide, lipide si proteine "care aduc necesarul de aminoacizi esentiali. Prin adaosul de fermenti creste posibilitatea de metabolizare a proteinelor", ne spune dr. Julieta Cristescu;

2. Contine o cantitate importanta de calciu. Dr. Cristescu a subliniat faptul ca nu conteaza cantitatea de calciu dintr-un produs, ci procentul care este asimilat, iar in aceasta privinta iaurtul are un avantaj net: calciu mai usor absorbabil decat cel din lapte. Alaturi de o alimentatie echilibrata, exercitiul fizic integrat in viata noastra are rolul de a favoriza absorbtia calciului, iar iaurtul este un factor esential care ajuta la fixarea lui;

3.
Contine fermenti lactici prin procesul tehnologic, cu rol in activitatea biotica a florei microbiene intestinale.


De ce este termenul de valabilitate atat de mare?

Daca iaurtul are ca materie prima lapte european de calitate superioara (care contine sub 100.000 de germeni/ml spre deosebire de laptele romanesc care are peste 1 milion de germeni/ml) este un standard in toata lumea ca produsele sa aiba o valabilitate de 28 pana la 30 de zile. De asemenea, exista un regulament al Ministerului Sanatatii care interzice folosirea conservantilor in produsele lactate acide si albe. Prin urmare, daca este pastrat la temperaturi de 4 - 6 grade Celsius si fiind un produs acid, iaurtul constituie un mediu neprielnic pentru dezvoltarea bacteriilor.


Ce faci daca ai intoleranta la lactoza?

Lactoza are nevoie de o enzima - lactaza - la nivel intestinal care sa o dizolve.
In functie de gradul deficitului de enzima, consumarea produselor care contin lapte pot provoca: greata, crampe, balonare, gaze intestinale sau diaree, dupa numai 30 minute de la consumare. "Lactaza se dezvolta odata cu alimentatia. Iaurtul poate sa amelioreze acest inconvenient, deoarece are capacitatea de a actiona lactaza intestinala, fiind un produs predigerabil mult mai bine tolerat decat laptele proaspat", adauga dr. Cristescu.


Sfatul specialistului
Dr. Julieta Cristescu, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice la Institutul Paulescu din Bucuresti

"Iaurtul este un produs universal acceptat, cu o compozitie completa care reuseste sa ne satisfaca placerea de a consuma ceva bun. Un consum zilnic de 150 ml de iaurt, 200 ml de lapte si intre 75 - 100 gr de branza mai putin grasa reprezinta o indicatie intr-o alimentatie echilibrata.
Un iaurt acopera o parte din ratia calorica si poate inlocui cu succes alte produse bogate in grasimi. Iaurtul, sursa de calciu si proteine, alaturi de fructe si legume, bogate in vitamine si fibre, reprezinta o solutie pentru o alimentatie corecta, prevenirea si combaterea unor afectiuni, precum obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala si cancerele digestive".
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Oana pe 18 Mai 2009, 11:04
    intrebare

    Stiu ca este interzis laptele si nu sunt deloc recomandate lactatele in cazul endometriozei. Cum se poate inlocui, in aceste cazuri? Multumesc.

    0
    0

  • Borda Zelia pe 16 Mai 2009, 11:55
    De ce sa consumam constant produse lactate?

    Mie mi se pare un articol foarte bun ! Gustul iaurtului este foarte bun si constituie o masa usoara, excelenta, gusoasa si nutritiva. In acelasi timp ne ajuta la sanatate ! Eu stiam toate acestea, dar cat de bine si util este sa-ti mai aduca aminte cineva sau sa-i invete pe cei ce nu stiu !

    0
    0

  • mihaela pe 15 Mai 2009, 10:07

    Doamna dr a spus carbohidrati 55%, sunt convinsa ca e o mica greseala.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod