De ce nu trebuie să mănânci unt de arahide: 6 motive

Untul de arahide se află în topul alegerilor pentru gustări atât pentru copii, cât și pentru adulți, dar se pare că nu este atât de sănătos cum se credea. Află de ce specialiștii încep să devină sceptici în privința acestui ingredient crocant.
Indiferent dacă preferi untul de arahide cremos ori pe cel crocant, precis te poți gândi la foarte multe variante pentru a-l integra în cadrul unei gustări sau chiar la mesele principale. Deși până acum era privit pozitiv și recomandat inclusiv în cadrul dietelor, au fost descoperite motive pentru care untul de arahide ar putea intra pe „lista neagră” a alimentelor. Mult timp a fost considerat o sursă benefică de proteine și grăsimi nesaturate, dar riscurile care i se asociază ar putea depăși avantajele preconizate.

 
Iată de ce nu este recomandat să consumi unt de arahide:

 
1. Ar putea conține grăsimi trans

De fiecare dată când cumperi unt de arahide trebuie să verifici eticheta cu atenție. Nu te uita numai la tabelul cu valorile nutriționale, ci mai ales la lista de ingrediente. Cu cât numărul de componente este mai redus, cu atât mai bine.
Există foarte multe mărci generice de unt de arahide și trebuie să selectezi atent pentru a putea identifica produsele potrivite. Problema este că ingredientele sunt de regulă scrise foarte mic, dar nu te lăsa intimidat. 
Evită orice produs care conține grăsimi trans ori zahăr adăugat. Aproximativ 90% dintre unturile de arahide de la supermarket vor avea ingrediente nepotrivite, așa că este mai bine să mergi la un magazin cu specific naturist. Din păcate grăsimile hidrogenate, zahărul sau sarea ar putea fi în spatele gustului bun. Contează foarte mult să alegi untul de arahide natural pentru a învăța să savurezi aroma reală, delicioasă și mult mai utilă pentru sănătate.

 
2. Și untul de arahide natural poate fi periculos

Credeai că ești în siguranță dacă ai ales un produs 100% natural? În niciun caz. Riscurile vor fi de alt tip.
Mărcile de unt de arahide care nu includ decât alune și puțină sare sunt clasificate drept naturale sau organice pentru că prezintă produsul în forma nemodificată cu diferite ingrediente suplimentare. Cu toate acestea, untul de arahide natural îți poate periclita sănătatea pentru că există un risc foarte ridicat de contaminare cu particule de mucegai, tocmai pentru că nu este procesat deloc.
În mod ironic se consideră că tot ce este natural te va feri de problemele de sănătate, dar în această situație lucurile nu stau deloc așa. Vestea bună este că toate variantele de unt de arahide sunt testate pentru a se detecta nivelul de toxine înainte de a ajunge pe rafturile magazinelor.

 
3. Alergii

Ești alergic la untul de arahide? Nu, alergia este declanșată de fungii aflați în interiorul arahidelor. Arahidele se află printre cauzele majore ale reacțiilor alergice, iar aceste simptome sunt legate de aflatoxina din arahide, care poate cauza leziuni la nivelul ficatului.
De asemenea, acest compus are potențial cancerigen, iar eliminarea untului de arahide din dieta zinică te poate expune unui risc mai redus de substanțe nocive.

 
4. Arahidele sunt adesea contaminate cu pesticid

În afară de aflatoxină, există și alte inconveniente când vine vorba de consumul de unt de arahide. Variantele care nu sunt marcate drept organice sunt contaminate cu pesticide, fiind un motiv serios de îngrijorare pentru că arahidele au o coajă subțire, care poate permite elementelor toxice să pătrundă în interior.

 
5. Un exces de Omega-6

Omega-6 sau acidul linoleic este un component important pentru funcționarea normală a inimii și a creierului, asigurând o doză constantă de energie, dar în momentul în care se consumă prea mult se pot declanșa inflamațiile.
Din acest motiv fiecare sandviș cu unt de arahide ar putea deveni problematic deoarece 30g de unt de arahide conțin 4.000mg de Omega-6 și va fi foarte dificil să consumi o cantitate egală de Omega-3 provenită din pește, semințe de in și nuci.

 
6. Oxalații accentuează riscurile

Arahidele conțin și oxalați, iar în momentul în care consumi frecvent unt de arahide concentrația de acid oxalic poate depăși nivelul normal. Dacă ai calculi biliari sau ai avut pietre la rinichi este recomandat să eviți untul de arahide.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod