De ce este în regulă să-ți lași copilul să mănânce paste tot timpul

Folosește puterea pastelor în favoarea ta pentru a-ți ajuta copilul să-și diversifice meniul fără să i se pară că i se interzic anumite alimente.
Îți faci timp pentru a găti cina după o zi aglomerată, ai grijă să incluzi proteine și legume pentru a echilibra conținutul de nutrienți și deodată vezi cum copilul își umple farfuria cu paste și nu mănâncă nimic altceva. Îți sună cunoscut acest scenariu? Mulți părinți sunt îngrijorați din cauza preferinței copiilor de a consuma preparate bogate în carbohidrați cum sunt tăiețeii, pâinea, orezul, pastele sau piureul de cartofi.
Poate că următorul pas logic ți se pare să impui o limitare a mărimii porțiilor cu obiectivul de a-ți încuraja copilul să consume alimente mai variate și un plus de nutrienți. Din păcate restricționarea alimentelor nu funcționează la copii la fel ca și în cazul adulților.
Cei mici vor avea pofte intense dacă li se interzice un anumit preparat și până la urmă vor reuși să găsească o cale de a obține ceea ce își doresc. 

 
Sunt carbohidrații nocivi pentru copii?

Nu neapărat. Carbohidrații sunt ușor de digerat și pot fi utili în meniul copiilor din următoarele motive:

 
1. Copiii sunt atrași de alimente dulci sau bogate în amidon

Este un lucru logic în cadrul procesului de creștere și dezvoltare a organismului, iar acest tip de alimente reprezintă o sursă eficientă de energie pentru corpul și creierul celor mici.

 
2. Limitarea carbohidraților nu este întotdeauna recomandată pentru copii

Deși mulți adulți decid să consume mai puțini carbohidrați nu se recomandă acest lucru și pentru copii, cu excepția cazului în care această modificare este indicată de medicul pediatru. În primul rând carbohidrații furnizează energie și vor fi acceptați chiar și de cei mai mofturoși sau pretențioși copii, iar în al doilea rând prea multe fibre ar putea umple stomacul copilului înainte de a prelua toate vitaminele și mineralele de care are nevoie.
Este util să încerci să creezi un raport de 1 la 1 între carbohidrați și restul alimentelor când vine vorba despre alimentația copiilor. 

 
3. Carbohidrații nu sunt inutili

Deși majoritatea opțiunilor bogate în amidon cum sunt pastele și cartofii nu au o reputație prea bună și sunt considerate calorii irosite, să știi că nu sunt lipsite complet de nutrienți. De exemplu, cartofii sunt o sursă bună de fibre și vitamina C, dacă nu îi decojești înainte să îi gătești. În plus, știai că o singură porție de paste conține 30% din necesarul zilnic de proteine al unui bebeluș? Dacă iei în considerare că multe alimente bogate în amidon sunt fortificate cu vitamine și minerale îți vei da seama că nu irosești nimic dacă lași copilul să le mănânce când îi este poftă.
Obiectivul tău nu trebuie să fie excluderea acestor alimente din meniul copilului, ci diversificarea modului de preparare.
Este foarte ușor să cazi într-o capcană și să gătești pastele în același stil tot timpul, chiar dacă sunt hrănitoare. Dacă vrei să previi carențele nutriționale este bine să variezi restul de ingrediente pentru ca, odată cu pastele care îi plac atât de mult copilul că guste și din legume, carne slabă, pește sau fructe de mare. 
Poți încerca și salatele care includ pastele, mai ales dacă ai observat că cel mic nu este deloc atras de legumele crude. În cazul în care copilul preferă orezul alb și pastele din făină albă este momentul să experimentezi și cu varianteșle integrale. Copilul nu va remarca schimbarea în mod special, iar modificarea de culoare poate fi explicată prin utilizarea nucșoarei, scorțișoarei sau turmericului pentru a nu provoca o reacție de teamă sau respingere.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod