De ce devine apa de cocos roz?

Apa de cocos este adesea recomandată de nutriționiști datorită beneficiilor pe care le aduce organismului, dar dacă deodată devine roz? Se poate consuma sau este un semn că este ceva în neregulă?
Nuanța surprinzătoare a apei de cocos a lăsat foarte multe persoane nedumerite, fie pentru că se așteptau ca lichidul să fie mereu transparent, fie pentru că au crezut că proprietățile băuturii au fost alterate. Potrivit sondajelor de opinie, majoritatea consumatorilor care au văzut culoarea roz sau chiar mov a apei de cocos pe rafturile magazinelor cu specific naturist s-au întrebat dacă ar putea conține ceai sau o aromă nouă ori dacă felul în care a fost transportată a afectat negativ conținutul nutrițional.
În general reacția este una de respingere, chiar și persoanele care intenționau să cumpere acest produs fiind îndepărtate de nuanța considerată ciudată. Cu toate acestea, dacă te vei uita cu atenție la mai multe magazine de acest tip vei observa că apa de cocos este foarte rar perfect transparentă și că prezintă diferite tonuri de roz, de la foarte deschis până la mov.
Dacă vei citi și lista de ingrediente vei constata că nu conține coloranți, ceai sau alte ingrediente care i-ar putea modifica nuanța. Tenta de roz este rezultatul unui proces natural de oxidare, care are loc în momentul în care antioxidanții din componența apei de cocos iau contact cu lumina naturală.

 
Ce creează nuanța de roz din apa de cocos?

Dacă deja te-ai obișnuit să bei apă de cocos pentru a-ți reveni după antrenamentele solicitante sau pentru o doză suplimentară de energie în zilele aglomerate să știi că nuanța neobișnuită nu reprezintă un motiv pentru a renunța la ea. Această băutură menține nivelul optim de hidratare, reglează tensiunea arterială, reduce nivelul de colesterol și elimină toxinele care pot cauza acneea sau alte afecțiuni dermatologice.
„La fel cum se întâmplă după ce ai tăiat un măr felii și vezi că încep să devină maronii dacă le lași la temperatura camerei, procesul de oxidare în cazul apei de cocos funcționează similar, în cazul celei netratate cu diferiți conservanți.
Culoarea apei extrase din nuca de cocos începe să se modifice chiar din acel moment. După cum oxidarea nu modifică proprietățile nutritive ale mărului, nici schimbarea culorii apei de cocos nu va afecta gustul sau beneficiile pentru sănătate. Din contră, ar trebui să te îngrijorezi dacă vezi pe raft o apă de cocos perfect transparentă, deși este clar că a trecut mult timp de la extragerea ei”
, spune dr. Josh Axe, nutriționist.

 
Cum rămâne cu apa de cocos transparentă?

Atunci când vezi la raft o apă de cocos transparentă înseamnă fie că a fost extrasă de curând sau că a fost procesată la o temperatură foarte ridicată ori utilizând ingrediente chimice care o mențin transparentă. Potrivit specialiștilor, ar trebui să eviți apa de cocos care a fost prelucrată în acest mod pentru că nu vei obține beneficii pentru organism, ci chiar ai putea să consumi mai multe ingrediente care îți periclitează sănătatea.
„Obiectivul tău ar trebui să fie să consumi apă de cocos cât mai aproape de starea ei naturală, iar acest lucru înseamnă de obicei să preferi varianta care a devenit roz.
Gustul va fi mult mai bun pentru că în lipsa conservanților aroma naturală va deveni mai intensă pe măsură ce are loc oxidarea”
, spune dr. Axe.
În cadrul studiilor realizate s-a observat că apa de cocos roz are un gust mai intens, în timp ce mărcile care conțin conservanți încearcă să imite gustul natural, dar de multe ori obțin o aromă artificială.

 
Ce fel de apă de cocos ar trebui să cumperi?

Atunci când alegi ce fel de apă de cocos vei consuma este bine să utilizezi următoarele criterii:

 
1. Verifică lista de ingrediente și evită orice produs care conține acid citric și arome „naturale”

„Această etichetare ambiguă lasă loc interpretărilor și cel mai adesea reprezintă un pretext pentru a folosi o varietate de ingrediente nedeclarate precis. În momentul în care nu știi exact ce înseamnă un anumit lucru de pe lista de ingrediente abandonează produsul și caută o alternativă”, spune dr.
Axe.

 
2. Evită apa de cocos provenită din concentrat

În acest caz poți fi sigur că este un produs procesat la temperaturi ridicate și că nu vei obține beneficiile dorite. 

 
3. Pentru apa de cocos roz verifică termenul de valabilitate

O vei găsi de obicei la frigider și va avea un termen de valabilitate destul de scurt datorită lipsei ingredientelor artificiale și a procesării minime. 
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod