De ce are parmezanul cristale crocante

Ai remarcat adesea că parmezanul conține niște cristale crocante? Descoperă ce sunt și dacă le poți consuma.
Parmezanul se potrivește de minune la pizza sau paste, dar și la gustări sărate ori la salate de fructe, ca ingredient surpriză.  Atât parmezanul ras, cât și bucățile mai mari conțin niște cristale crocante, pe care le vei remarca dacă te uiți cu atenție.

 
Este sănătos să consumi parmezanul care conține cristale crocante?

Aceste cristale dau aroma specifică parmezanului și apar ca urmare a modificării stucturii de grăsimi și proteine în cadrul procesului de maturare. Ele pot fi formate din tirozină, un aminoacid aromatic care face parte din cazeină. Cazeina este principala proteină a laptelui. O a doua posibilitate este ca aceste cristale crocante să fie constituite din lactat de calciu. Aceste element este format prin combinarea calciului și a lactozei. Aceste cristale activează papilele gustative și dau aromă brânzei. De asemenea, remineralizează smalțul dentar, albesc dinții și previn infecțiile.
Cristalele din brânză au și rolul de a normaliza digestia, reducând balonarea și producția de acid.

 
Care variantă de cristale este de preferat?

Cristalele de tirozină au o textură ușor diferită față de cele din lactat de calciu. Astfel, cristalele formate din tirozină se regăsesc numai în interiorul brânzei, sunt mai tari și de un alb intens. În schimb, cristalele de lactat de calciu pot fi remarcate atât pe exteriorul brânzei, cât și în interior. Nu sunt la fel de crocante ca varianta cu tirozină și adesea pot arăta ca un strat de mucegai alb la suprafața brânzei. Fiecare bucată de brânză pe care o alegi poate avea un tip de cristale sau chiar pe amândouă. Indiferent de ce tip sunt, cristalele adaugă savoare și individualizează fiecare sortiment de brânză.
Data viitoare când mergi la cumpărături, privește cu atenție sortimentele de brânză de la raft. Dacă până acum ocoleai petele albe crezând că este ceva în neregulă cu ele, ar fi bine să mai dai o șansă brânzeturilor maturate.
Porțiunile albite și micile cristale nu sunt decât consecințele obișnuite ale procesului de maturare în urma căruia brânza devine mult mai gustoasă. De asemenea, dacă ai intoleranță la lactoză trebuie să știi că numai acest tip de brânzeturi nu au efecte secundare.
Astfel, parmezanul poate face parte din meniul tău chiar dacă trebuie să eviți laptele sau iaurtul. Amestecă-l cu felii de măr și vei obține o gustare consistentă, care te va face să renunți mai ușor la dulciuri. La micul dejun consumă pâine prăjită cu piure de avocado și parmezan ras și nu va mai fi atât de greu să te scoli devreme, iar seara presară parmezan peste friptură și legume pentru un gust intens, care nu adaugă kilograme în plus. Parmezanul este o sursă excelentă de calciu, proteine, vitamina B12 și riboflavină. Previne fracturile, menține densitatea osoasă și îți dă un plus de energie.
De asemenea, este foarte util atunci când vrei să slăbești pentru că o cantitate redusă  face mesele consistente, fără să mai simți nevoia de chips-uri sau gogoși.
În trecut, producătorii evitau cristalizarea brânzeturilor pentru a nu avea reacții negative din partea cumpărătorilor, dar trebuie să știi că un număr ridicat de cristale sau stratul albicios, cu aspect de mucegai, intensifică aroma și îți garantează un gust mult mai bun. De asemenea, la concursurile organizate pentru alegerea celui mai deosebit tip de brânză, felul cristalelor, distribuția lor, precum și textura au devenit criterii foarte importante. 
Cristalele nu sunt un semn al degradării produsului, ci apar în urma procesului natural de maturare. Aromele complexe nu pot fi obținute decât prin această metodă și nu trebuie să te temi că brânzeturile sunt periculoase pentru sănătate. În general brânza maturată conține mai mult calciu decât cea proaspătă și ai nevoie de o cantitate mai redusă.
În același timp, brânza maturată este mai bine tolerată de organism, chiar și persoanele alergice putând să o includă în meniul zilnic.
Dacă nu te-ai obișnuit încă să consumi brânză de acest tip, un truc recomandat de specialiști este să iei masa cu ochii închiși și să rogi pe cineva să adauge puțină brânză la un moment dat. Nu deschide ochii decât după ce ai mâncat. Dacă vei avea șansa să experimentezi gustul înainte să ai o reacție de respingere față de aspectul brânzei, este foarte probabil că vei vrea să o incluzi cât mai des în rețetele pe care le prepari.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod