De ce ar trebui să mănânci cât mai des afine

Antocianina, antioxidantul care le oferă afinelor nuanța de albastru închis, are proprietăți puternic antiinflamatoare, care protejează celulele.
În afara acestor proprietăți miraculoase, afinele conțin foarte puține calorii, comparativ cu alte fructe. Există o mulțime de motive pentru care ar trebui să consumi afine cât mai des, fie că le alegi pe cele proaspete sau pe cele congelate.

Iată care sunt valorile nutriționale ale unei căni cu afine:

85 de calorii
0,5 g grăsimi
21 g carbohidrați
3,6 g fibre
15 g zahăr
1.1 g proteine
114 mg potasiu
24% din doza zilnică recomandată de vitamina C
5% din doza zilnică recomandată de vitamina B6

Beneficiile pentru sănătate ale afinelor


Reduc riscul bolilor cronice

Nu doar că au un conținut ridicat de vitamina C, dar afinele îi oferă organismului tău o mulțime de alte beneficii. În primul rând, reduc riscul bolilor cronice.
Antioxidanții din afine scad riscul apariției unei serii întregi de boli prin reducerea inflamației, responsabilă adesea pentru apariția unor afecțiuni grave.

Îmbunătățesc sănătatea creierului

Flavonoidele conținute de afine reduc riscul declinului cognitiv și cel de apariție a demenței prin stimularea circulației sanguine la nivelul creierului și protejarea celulelor creierului.

Mențin sănătatea inimii

Unele studii au făcut legătura între consumul de afine și scăderea circulației sanguine. Pentru că au un conținut ridicat de compuși polifenolici, care mențin sănătatea vaselor de sânge, afinele sunt considerate alimente care protejează inima.

Sunt afinele congelate la fel de sănătoase precum cele proaspete?

Bineînțeles, forma proaspătă a fructelor este întotdeauna de preferat, dar asta nu înseamnă că afinele congelate sunt de evitat. Poți consuma aceste fructe în orice sezon pentru că de obicei fructele culese pe timpul verii sunt congelate rapid, imediat după ce au fost recoltate, astfel încât să-și păstreze beneficiile pentru sănătate și să-și mențină aroma și gustul.

Te ajută afinele să slăbești?

Orice alimente te poate îngrășa dacă îl consumi în exces, dar când vine vorba de afine, acest lucru este dificil. O cană plină cu afine are numai 85 de calorii și până la nouă grame de fibre, o combinație care îți oferă satisfacția unei gustări dulci, cu un conținut minim de calorii.
Fibrele îți dau în același timp senzația de sațietate.

Afinele îți dau mai multă energie

Combinația de fibre solubile și insolubile din afine ajută la scăderea ratei de digestie din tractul gastrointestinal, ceea ce provoacă o eliberare mai lentă a zahărului în sânge și menținerea acestuia la valori stabile. Iar tot acest proces îți oferă mai multă energie, pentru mai mult timp. Din acest motiv, afinele sunt deosebit de benefice pentru persoanele care se confruntă cu diabet.

Cum să incluzi afinele în alimentația ta

În afară de fructele proaspete pe care le poți consuma la orice oră, mai poți include afinele în salate, în sosuri sau smoothie-uri. Le poți presăra peste clătite, în bolul cu cereale sau pe deserturile preparate în casă.
De asemenea, poți adăuga afine congelate în apa, pentru un plus de aromă și beneficii pentru sănătate.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod