Cum sa gatim si sa mancam sanatos?

Ferberea in abur, cel mai indicat mod de preparare


Daca vrei sa pastrezi toate vitaminele si mineralele din legumele prepaparate, prof. dr. Mencinicopschi ne asigura ca fierberea in abur este cea mai indicata metoda de preparare, care se potriveste atat pentru legume (unele precum cartoful si vanata putand sa fie gatite si in coaja pentru a asigura calitatea nutritionala aproape intacta), cat si pentru carnea de peste si crustacee (creveti, languste, homari) fara necesitatea unui adaos de grasime.
Unde gresim? Daca obisnuiesti sa adaugi apa scursa dupa prepararea alimentelor ar fi bine sa renunti la acest lucru.

Gandeste-te de doua ori inainte de a o folosi pentru ca in ea raman o parte din pesticidele cu care au fost tratate legumele. Iata avertismentul pe care il face prof.

dr. Mencinicopschi in cartea sa "In timpul fierberii in abur se extrag si o parte din contaminantii periculosi (pesticide, nitrati) si de aceea nu este recomandat sa se foloseasca apa rezultata pentru prepararea altor feluri de mancare daca alimentele nu sunt ecologice".

Ce vase se folosesc: vase suprapuse, perforate sau oala sub presiune (confectionata din otel inoxidabil alimentar, nicidecum din aluminiu). De asemenea, specialistul semnaleaza faptul ca prepararea alimentelor la oala sub presiune este foarte sanatoasa, deoarece datorita timpului scurt de preparare "distrugerile nutrientilor din alimente sunt limitate, pastrand mai bine chiar vitaminele".

 

La gratar, tigaie, Wok si cuptor


Sunt considerate cateva modalitati sanatoase pentru prepararea carnii si a legumelor.
Pentru Wok si tigaie, specialistul ne sugereaza sa folosim carnea feliata in bucati mai mici cu putin adaos de grasime in combinatie cu diverse legume.

Nu se acopera cu capac si se amesteca in continuu ingredientele.

Prin prepararea corecta a alimentelor pe gratar se pastreaza elementele nutritive si aromele, fara sa avem nevoie de grasime. Potrivit specialistului in nutritie "cele mai bune gratare sunt cele cu sursa de foc excentrica sau laterala (ca in cazul prepararii kebab-ului). Rotisorul cu radiatie infrarosie, gratarul de fonta sau ceramica sunt de asemenea indicate pentru acest mod de preparare".

Legumele preparate la cuptor isi pastreaza cel mai bine substantele minerale, explica specialistul.

 

De ce sa nu prajesti alimentele?


"Prin parjire, grasimile se degradeaza prin oxidare, hidroliza, polimerizare, generand substante extrem de toxice - cancerigene", avertizeaza prof. dr. Mencinicopschi.

Daca totusi vrei sa folosesti aceasta metoda de preparare, specialistul ne recomanda sa folosim uleiul nehidrogenat de palmier, uleiul de arahide, uleiul de masline sau untura.

O atentionare importanta: prajitul in ulei de floarea soarelui nu este recomandat.

 

4 recomandari sanatoase de la prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi

 

  • Alimentele amidonoase se gatesc la abur sau prin inabusire (astfel scazandu-le incarcatura glicemica, cu efecte benefice);
  • Nu e indicat sa consumam alimentele amidonoase (cartofi, fasole boabe, paine invechita, paste, orez, mamaliga) cand sunt fierbinti, imediat dupa preparare, ci dupa ce au fost racite si eventual reincalzite, pentru a le scadea incarcatura glicemica;
  • Adevaratele spaghete sunt cele italienesti, fabricate din grau dur si le recunoastem citind eticheta unde se specifica faptul ca ingredientul principal este grisul de grau dur. Spaghetele fierte "al dente" (6 - 10 minute in multa apa cu sare) si lasate sa se raceasca au un index glicemic si mai scazut (~35) cand sunt consumate in salate.
    (...) Pastele nu se vor consuma cu sosuri de carne sau carne tocata, ci condimentate cu ulei de masline extravirgin si ierburi aromate;
  • Prin transformarea materiilor prime in fulgi (cartofi, fasole, mazare), fainuri instant (puddinguri) determina cresterea dramatica a indexului glicemic tinzand sa atinga valori nocive ale glucozei. 
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ionica Mariana pe 17 Mar 2010, 20:45
    volumul doi cind apare ?

    am cumparat prima carte si este minunat expus ce ma interesa , dar vreau si al doilea voul , pe cin va aparea?

    0
    1

  • vio pe 7 Feb 2010, 18:59
    parere

    S a dus timpul cu gatitul ca ,,la mama acasa",eu am reusit sa mi schimb viata printr un stil sanatos,gatesc numai cu ulei de masline,carne de pui,peste ,vita,fructe,legume,ceaiuri si miscare ,plimbari si ex la bicicleta,iar cumparaturile le fac cu multa atentie,cartea e un ajutor real.Am reusit sa si slabesc si sunt f mandra de reusita ,varsta mea fiind ...a 3 a....multumesc pt carte ..

    0
    1

  • ssamara20 pe 6 Feb 2010, 16:55
    ....

    in primul rand oricat de sanatos am manca sau am gati nu ne fereste de boli! cel mai important este sa consumam fructele si legumele proaspete si spalate foarte bine! daca este sa ne gandim la mancare mai bine o prepari ca la mama acasa, am trait multi ani asa si nu a facut nimeni cancer sau diabet de la o ciorba sau o supa cu legume fierte,"prajitul in ulei de floarea soarelui nu este recomandat" dar cel in ulei de palmier e mai sanatos? cand se raceste se face ca untura...sa nu fie prajite in ulei, nici fierte unele alimente pot deveni periculoase mai ales carnea! dupa cum vedeti dr.Gheorghe de mai sus isi face reclama, cartea lui este la pretul de 49,90 ron, deci este normal sa promita minuni daca gatim cum spune el , daca nu o sa fim intoxicati, otaviti, o sa facem diabet, de la supa de gaina si de la friptura! Apoi printr-o coincidenta bizara iti va spune ce marca de oale sa folosesti ca nu te "otavesti" cu mancarea ce o gatesti :))

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod