Ou moale

Cum să fierbi un ou perfect

Dacă nu ai antrenamentul necesar, să fierbi un ou perfect poate să fie destul de greu. De câte ori nu ţi s-a întâmplat să iasă mult prea moale sau mult prea tare?

Dacă îţi plac ouăle fierte moi pe o felie de pâine prăjită, atunci sigur ai avut nenumărate încercări eşuate în a obţine un ou perfect. Cu siguranţă că ţi s-a întâmplat de foarte multe ori să rămâi doar cu gândul la acel ou perfect, cu gălbenuşul moale, dar cu albuşul făcut complet. Poate între timp, după mai multe încercări eşuate, ai reuşit să îţi stabileşti nişte reguli pe care le urmezi cu stricteţe pentru a obţine un ou perfect. Sau, poate că nu mănânci atât de des ou fiert şi uiţi mereu câte minute trebuie să-l laşi pe foc ca să iasă aşa cum îţi place.



Ca să nu mai aceste probleme şi să fierbi un ou perfect, un chef american a făcut un experiment interesant şi ne arată cum arată un ou în interior, după ce a stat la fiert un interval diferit de timp.

J. Kenji López-Alt, un chef american, citat de BrightSide, susţine că să fierbi un ou perfect este o ştiinţă şi că albuşul şi gălbenuşul au nevoie de o temperatură diferită de fierbere: albuşul se face cel mai bine la 80 de grade Celsius, iar gălbenuşul la 77 de grade Celsius.

Ca să ne arate cum arată interiorul unui ou care a stat la fiert un timp diferit, J.
Kenji López-Alt a făcut un experiment interesant: a lăsat mai multe ouă la fiert timp de 30 de secunde, după care a adăugat câteva cuburi de gheaţă pentru a scădea temperatura. Apoi la fiecare 30 de secunde a scos câte un ou pentru a vedea care este consistenţa lui.

Iată în fotografia de mai jos cum arată un ou care a fiert 1 minute, 3 minute, 5 minute, 7 minute, 9 minute, 11 minute, 13 minute şi 15 minute. Cele care au stat 5 sau 7 minute cred că îţi vor face cu ochiul şi începi deja să visezi cât de bine ai întinge cu pâinea prăjită în acel gălbenuş moale.

Cum se fierbe un ou perfect

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod