Cum să faci vinegreta și dressinguri delicioase pentru salate

Vrei să consumi mai des salate dar nu te atrage gustul legumelor sau al celorlalte ingrediente? Află cum să faci vinegreta și o serie de alte dressinguri pentru a armoniza aromele salatei.
Salatele sunt ideale pentru reconturarea siluetei, dar contează foarte mult și ce gust au. Dacă nu te atrag legumele, un dressing gustos poate transforma salatele în felul tău de mâncare favorit, în timp ce obții o doză suplimentară de vitamine și minerale. Legumele proaspete conțin multe fibre și te ajută să ai un tonus excelent, chiar dacă ai o zi aglomerată și stresantă. În plus, normalizează digestia, prevenind constipația, balonarea sau crampele abdominale. De multe ori secretul salatelor delicioase este tocmai dressingul. De aceea este foarte important să înveți cum să faci vinegreta și dressingul ideal pentru ingredientele alese. 
Poate ți se pare mai ușor să cumperi dressingul direct de la magazin, dar aceste produse nu sunt benefice pentru sănătate sau siluetă. În general conțin un exces de sare sau zahăr și pot crește semnificativ totalul de calorii al salatei. Astfel, ți-ai putea compromite dieta în timp ce-ți imaginezi că iei o masă sănătoasă. Dacă vrei să previi momentele neplăcute este indicat să-ți faci chiar tu dressingul.
Poți experimenta cu o varietate de ingrediente până vei găsi combinația care îți place cel mai mult. În plus, vei avea dressingul mereu la îndemână și nu va mai trebui să faci un drum în plus până la magazin.

 
Iată cum să faci vinegreta și alte dressinguri care schimbă total gustul salatelor:

 
1. Vinegreta clasică

Este un preparat specific bucătăriei franțuzești. Reteta tradițională prevede 3 părți de ulei combinate cu o parte de oțet. Ține cont de această regulă de bază și amestecă ingredientele într-un mojar. De obicei se recomandă 120ml de ulei de măsline extravirgin, 40 ml de oțet din vin alb și ¼ linguriță din condimentele tale preferate. Rozmarinul, cimbrul, măghiranul, șofranul, oregano sau ghimbirul pot fi utilizate pe rând, creând o savoarea aparte salatelor pregătite de tine. De asemenea, nu este obligatoriu să respecți proporțiile clasice. Dacă preferi un gust mai acru poți pune cantități egale de oțet și ulei și poți crește cantitatea de condimente până la ½ linguriță.

 
2. Uleiurile

Poți diversifica și individualiza gustul fiecărei salate prin utilizarea altui ulei. Nu este nevoie să folosești ulei de măsline de fiecare dată.
Ai la dispoziție foarte multe sortimente sănătoase, cu gusturi deosebite. Uleiul de cocos, cel de rapiță, de orez, avocado, susan, alune sau nuci îți pot schimba total percepția pe care ai avut-o până acum asupra salatelor. 
Dintr-un preparat plictisitor, de regim, s-ar putea transforma în felul de mâncare preferat de întreaga familie datorită aromelor intense. De obicei este bine să diluezi uleiul cu o aromă puternică într-un alt ulei cu gust neutru, astfel încât să ai ocazia să simți și gustul celorlalte ingrediente, precum și condimentele sau ierburile aromatice adăugate. Astfel, uleiul de susan, cel de nuci, alune sau măsline, având un gust mai puternic pot fi diluate cu 20 ml de ulei de cocos sau orez. 

 
3. Tipul de oțet

În afară de oțetul din vin alb, poți experimenta și cu alte variante dispononibile. Poți încerca să folosești oțet de mere, oțet balsamic, oțet de vișine, din vin roșu, de zmeură, de orez și de malț. Depinde de tine cât de mult oțet folosești față de ulei, iar alegerea cu siguranță va fi influențată și de gustul mai acru sau mai dulceag al oțetului.
Bucătarii îți recomandă să ai în cămară 2-3 feluri de oțet pentru a putea experimenta diferite combinații de arome de fiecare dată când faci o salată. Chiar și cele mai simple ingrediente vor dobândi un gust aparte dacă realizezi dressingul adecvat, fără să adaugi calorii în exces.

 
4. Condimentele

Ai la dispoziție numeroase opțiuni pentru a crea gustul perfect al salatei tale:
- suc de lămâie sau coajă de lămâie: evidențiază prospețimea legumelor, dar va trebui să reduci cantitatea de oțet folosită pentru a evita un gust prea acru;
- zahăr brun, miere, sirop de arțar sau de agave: armonizează toate aromele și dacă ai pus din greșeală prea mult suc de lămâie sau oțet,  ½ linguriță de zahăr brun va salva situația;
- ierburi aromatice: în această categorie intră coriandrul, tarhonul, busuiocul, cimbrul, măghiranul, salvia și rozmarinul, care vor crea un gust special de fiecare dată. Este indicat să infuzezi uleiul pe care îl vei folosi timp de 2-3 ore cu ierburi aromatice pentru a crea o savoare inconfundabilă;
- muștar: este completarea ideală pentru salată, în special dacă folosești brânză sau cuburi de friptură slabă;
- usturoi tăiat mărunt: creează o aromă mai puternică, ideală pentru serile reci de toamnă.
Usturoiul stimulează imunitatea și este ideal pentru a preveni răcelile și gripa;
- sos de soia sau de ardei iute: sunt ingrediente tradiționale în cadrul bucătăriei cu specific asiatic și merită să le încerci măcar o dată pentru a experimenta cu arome neobișnuite, care îți vor încânta invitații. 
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod