Cum sa faci prajituri fara ingrediente animale?

Poti sa prepari in casa multe varietati de dulciuri fara oua si produse lactate. Afla ce ingrediente minune poti sa folosesti in locul lor!

Poti sa prepari in casa multe varietati de dulciuri fara oua si produse lactate. Afla ce ingrediente minune poti sa folosesti in locul lor!

 

Cu ce poti sa substitui ouale?


1. Seminte de in macinate si inmuiate in apa. Pentru fiecare ou pe care vrei sa-l inclouiesti amesteca 1 lingura de seminte de in macinate cu 3 linguri de apa pana ce compozitia va avea o consistenta cremoasa. Poti sa lasi macinisul cateva minute la inmuiat.

Semintele de in macinate sunt ideale daca vrei sa faci placinte, paine, prajiturele cu ovaz, vafe sau briose din tarate.

2. Piure de fructe: poti sa amesteci banane, sos de mere (facut din mere coapte), caise, pere, prune.

De exemplu, considera ca o jumatate de banana facuta piure inlocuieste 1-2 oua, iar 1 ceasca de sos de mere poate sa substituie un ou.

Aceasta varianta este ideala daca vrei sa prepari vafe, prajituri, placinta, negrese.

3. Otetul si praful de copt: 1 lingurita praf de copt stinsa cu 1 lingura de otet de mere. Poti sa folosesti aceasta combinatie daca prepari prajituri.

4. Curmalele inmuiate putin in apa te pot ajuta sa "legi" compozitia.

 

 

Cum inlocuiesti produsele lactate?


Este foarte simplu si sanatos in acelasi timp. Daca reteta pe care ai ales-o necesita lapte, poti sa inlocuiesti laptele de vaca cu cel vegetal din migdale, nuca, caju, orez sau alte nuci/alune/seminte.

Gasesti aici retete pentru prepararea laptelui vegetal.

Daca ai nevoie de unt/margarina este mult mai bine sa inlocuiesti aceste produse cu untul obtinut din diverse oleaginoase sau un avocado bine copt. Poti sa faci unt de nuca, arahide sau alte oleaginoase mixandu-le in robot cu/fara putin ulei de masline extravirgin sau ulei din seminte de in.

 

 

Cu ce inlocuiesti mierea de albine?


Siropul de agave, siropul de artar, siropul de orez brun sau zaharul brun sunt alternativele la care poti sa apelezi cand vrei sa indulcesti desertul tau preferat.

 

 

Reteta pentru negresa


Ca sa vezi cat de simplu poti sa te folosesti de aceste ingrediente si sa prepari un desert delicios in cel mai scurt timp, iate o reteta pentru negresa fara adaos de zahar. Bineinteles, ca ingredientele poti sa le schimbi in functie de preferinte.

Ingrediente
230 ml de sos de mere
1 banana pisata
1/4 ceasca ulei de masline extravirgin
1 lingura seminte de in macinate
6 linguri de apa
1 ceasca de faina alba
1/2 ceasca de cacao pudra
2 lingurite de esenta de vanilie/rom
3/4 lingurita praf de copt
1/4 lingurita sare de mare

Mod de preparare

  • sosul de mere il poti prepara in casa: pune la fiert 3 mere cu 200 ml de apa, acopera-le cu un capac pentru 15 minute si apoi le poti zdrobi pentru a obtine sosul;
  • se amesteca banana pisata cu semintele de in macinate, apa, uleiul, esenta de vanilie/rom si sosul de mere, dupa care se adauga treptate ingredientele uscate;
  • pune o foaie de copt peste tava si toarna compozitia in tava;
  • se coace in cuptorul incins aproximativ 30 de minute.
    Nu strica sa verifici negresa dupa 20 de minute, recurgand la vechiul truc cu betisorul introdus in prajitura, iar daca aceste iese curat inseamna ca desertul tau este gata;
  • se lasa putin la racit, dupa care se taie cuburi cu ajutorul unui cutit umezit in apa calda.

Credit foto: www.vegalicios.org; annaveda.blogspot.com
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Adyna pe 23 Feb 2012, 21:10
    mierea

    Mierea trebuie intr-adevar inlocuita in preparatele pregatite termic, pentru ca devine nesanatoasa la temperaturi inalte. Aveti grija si daca o topiti - sa nu treca de 40 grade.

    0
    0

  • florentina pe 22 Iun 2011, 17:05
    prajituri gustoase:-*:)

    sunt foarte bune prajiturile dar as vrea sa stiu daca exista retete de prajituri dar fara ingrediente animale.cine stie sami raspunda la intrebare.va rog

    1
    0

  • albertinaa pe 23 Iun 2010, 16:59
    dieta

    Buna fetelor!De curand am descoperit un site care s-ar putea sa va placa si voua...www.bucataruliscusit.ro

    1
    0

  • laura pe 21 Apr 2010, 21:33
    no offence!

    nu va suparati dar la ce bun sa inlocuiti mierea...adica, cat de produs animal este??? si cum ajuta "siropul de agave, siropul de artar, siropul de orez brun sau zaharul brun " cand normal este sa folosesti miere bio sau cel putin locala? dc sa incurajez consumul de fructe/legume extra sezon care costa bani buni si n-ar fi asta problema...dar consuma combustibil ca sa fie aduse si contribuie la poluare...eu cred ca exista si alte solutii mai earth friendly...dar ma rog, e problema de alegere...

    1
    0

  • jivu lucia pe 21 Apr 2010, 11:27
    Bravo !!! am dori si alte retete!!!

    cred ca o idee buna e sa folosesti avocado cind vrei sa substitui untul.....e bine sa avem cit mai multe variante...... articolul e foarte bun si ar trebui sa ne preocupe preparea unor deserturi sanatoase pentru noi si mai ales pentru cei mici!!!! sper sa reveniti cu tema asta!!!!!

    3
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod