Cum să consumi semințele de chia corect

Auzi foarte des de beneficiile lor, dar consumi semințele chia corect? Află mai multe despre efectele pozitive ale acestor semințe și cum să le mănânci în siguranță.
Semințele de chia au devenit foarte populare în ultima vreme și nu ai cum să mergi într-un magazin naturist și să nu vezi măcar o pungă de semințe de acest tip. Deși sunt o sursă excelentă de fibre și acizi grași de tip Omega-3, este foarte important să consumi semințele de chia corect pentru a preveni riscurile.

 
Cum să consumi semințele de chia corect: Studiu de caz

Un bărbat în vârstă de 39 de ani a fost internat de urgență după ce a consumat o lingură de semințe de chia și a băut un pahar de apă după aceea. La scurt timp după ce a băut apa bărbatul a observat că nu mai poate înghiți nimic, nici măcar propria salivă. În urma intervenției de la spital medicii au constatat că semințele de chia formaseră o masă compactă care bloca esofagul pacientului.

 
Cum s-a întâmplat acest lucru?

Deși o lingură de semințe de chia pare o cantitate redusă, aceste semințe expandează rapid dacă sunt combinate cu lichid. Astfel, în prezența apei semințele au format o substanță foarte consistentă, cu o textură densă de gel și au blocat esofagul.
Medicii au încercat să deplaseze semințele, dar nu au reușit, fiind nevoiți să folosească un instrument special pentru a mărunți masa de semințe, în cadrul unei operații care a durat mai multe ore. 

 
Cum să consumi semințele de chia corect

Deși cazul semnalat este un risc apărut foarte rar, nu este recomandat să se consume semințele de chia simple, uscate. Pot absorbi o cantitate foarte mare de lichid și vor bloca esofagul, mai ales dacă persoana în cauză are deja dificultăți la înghițit. Potrivit specialiștilor, volumul semințelor de chia poate crește de 27 de ori, în combinație cu lichidul, așa că nu trebuie să subestimezi cantitatea consumată. Este indicat să consumi semințele de chia numai după ce au expandat. În această fază vor fi ușor de digerat și vei beneficia de nutrienții din componența lor.

 
Beneficiile semințelor de chia

Aceste semințe conțin o cantitate importantă de proteine, acizi grași de tip Omega-3, fibre și antioxidanți. 
„Semințele de chia sunt atât de populare pentru că asigură o cantitate foarte ridicată de nutrienți la un gramaj redus. Previn afecțiunile cardiovasculare, creșterea nivelului de colesterol și hipertensiunea arterială.
Beneficiile acestor semințe sunt asemănătoare cu cele ale semințelor de in, însă este mult mai comod să folosești semințele de chia pentru că nu trebuie să le râșnești pentru a obține toți nutrienții”
, explică dr. Lindsey Duncan, specialist nutriționist.
Consumul de fibre este foarte important pentru o digestie optimă. Necesarul zilnic este de 20-35g de fibre, dar majoritatea adulților nu consumă decât 12-15g. Având în vedere că semințele de chia conțin 11g de fibre la fiecare 30g, nu va fi deloc greu să întrunești totalul dacă le incluzi în meniul zilnic.
 
„Fibrele sunt esențiale pentru un organism fortificat, mai ales pentru slăbire și evitarea durerilor abdominale sau a constipației. Încetinesc digestia și reduc apetitul, astfel încât vei reuși să consumi mai puține calorii în fiecare zi”, spune dr.
Duncan.

 De asemenea, semințele de chia conțin și acizi grași de tip Omega-3. „Aceste grăsimi sănătoase mențin elasticitatea pielii, previn apariția ridurilor și dau strălucire tenului”, potrivit dr. Duncan. Acizii grași de tip Omega-3 te ajută să previi aspectul tern al tenului și să contracarezi stresul în mod eficient. În zilele foarte aglomerate când ți se pare că nu vei avea timp să rezolvi toate problemele apărute consumă semințe de chia pentru a avea un tonus excelent și a putea să găsești soluții mai rapid pentru fiecare aspect complicat. Și dacă ai probleme cu acneea este bine să adaugi semințele de chia pe lista de alimente utile. Reduc inflamațiile și accelerează vindecarea leziunilor, fără cicatrici. Nu va mai trebui să petreci mult timp pentru a acoperi acneea cu machiaj, ci vei fi gata de o nouă zi chiar dacă nu ai aplicat decât balsam de buze. 

 Semințele de chia sunt ideale pentru a elimina mai repede kilogramele în plus, dar trebuie consumate cu prudență, mai ales dacă ai avut mereu probleme la înghițit. 
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod