Cum poate fi prevenita anemia prin alimentatie

Anemia este o conditie in care sangele este de o calitate mai slaba decat de obicei, deoarece contine mai putina hemoglobina decat este necesar pentru o stare buna de sanatate. Hemoglobina transporta oxigenul, absorbit din aer in plamani, catre toate tesuturile si organele din organism. Cand hemoglobina este in cantitate mai mica decat normalul, tesuturile functioneaza prost si acest lucru este foarte important cand e vorba de sistemul muscular si de creier.

Nivelele adecvate de hemoglobina sunt in mod deosebit necesare in timpul sarcinii asa incat fatul sa se poata dezvolta cum trebuie; altfel, noul nascut va avea o greutate scazuta la nastere si devine usor malnutrit. Anemia in cursul sarcinii favorizeaza totodata multe complicatii precum sangerarea excesiva inainte, in timpul si dupa nastere. Femeile anemice sunt de 5-10 ori mai mult expuse pericolului de a deceda la nastere comparativ cu cele care nu sunt anemice. Pentru nou nascuti, chiar si o anemie medie poate duce la o dereglare permanenta in dezvoltarea creierului si a capacitatii de invatare. Astfel ca, efectele anemiei sunt dezastruoase pentru individ. Ele afecteaza de asemenea dezvoltarea socio-economica datorita performantelor scolare si a capacitatii de munca (fizica si intelectuala) reduse.

Cele mai importante cauze ale anemiei

Anemia datorata lipsei de fier - este cea mai raspandita forma a anemiei in lumea intreaga. Ea cauzeaza o reducere a concentratiei de hemoglobina si a numarului si formei hematiilor. Acest tip de anemie este produsa de un consum deficitar de fier, o absorbtie digestiva insuficienta a fierului sau o nevoie crescuta de fier (de exemplu cresterea, menstruatia si sarcina). Deoarece numai 10% sau mai putin din fierul continut in alimente este absorbit la nivelul intestinului, aproximativ 10 mg. de fier administrat zilnic asigura nevoile fiziologice. De exemplu, este recomandat ca femeile gravide sa beneficieze de 10-20 mg de fier din alimente (depinzand de varsta) pentru a mentine nivelul normal al hemoglobinei.

Anemia datorata deficientei de vitamina B12 - hematiile de la nivelul maduvei osoase nu pot sa se maturizeze corespunzator. Se datoreaza in majoritatea cazurilor unui deficit de absorbtie a vitaminei B12.

Modalitati de prevenire a anemiei

Simptome comune ale anemiei sunt: oboseala generala si letargia, dispneea, ameteli, slabirea vederii, dureri de cap, insomnii, palpitatii sau anorexie. Semnele fizice includ paloarea pielii si ale conjunctivei, paloarea mucoaselor si a unghiilor.

De asemenea, datorita faptului ca riscul anemiei este atat de mare in unele grupuri cum ar fi femeile gravide, profilaxia tratarii in masa (cu suplimente de fier) se recomanda fara a fi necesar vreun diagnostic. Atentie! Daca esti insarcinata, nu lua medicamente fara a consulta in prealabil un medic.

Pentru a preveni anemia este necesara consumarea de alimente bogate in fier precum carnea, pestele ficatul, carnea de pasare, ouale, legumele cu frunze verzi, dovleac, spanac, cartofii dulci, fasolea uscata, cereale sau fructe proaspete. Se recomanda adaugarea unei cantitati mari de frunze verzi la supe si gatitul in vase de fier (o par din fierul din compozitia vasului va trece in alimente).

In plus este importanta prezenta substantelor care intensifica absorbtia de fier. O astfel de absorbtie poate varia de la 2% la 40% depinzand de prezenta sau absenta intensificatorilor sau inhibitorilor absorbtiei fierului la mese. Efectul inhibitor sau intensificator al acestor substante apare atunci cand ele sunt consumate impreuna cu alimentele care contin fier. De exemplu, daca sucul de portocale este baut cu o ora sau doua dupa masa, are un impact minim asupra absorbtiei de fier. Acelasi lucru este valabil si pentru inhibitori.

Factori care intensifica absorbtia de fier
Carnea, carnea de pasare, pestele sau fructele de mare;
Vitamina C (acid asorbic) prezenta in fructe, sucuri, cartofi si alte legume (cu frunze verzi: varza, salata, etc);
Alimente fermentate sau germinate si condimentate (de exemplu sosul de soia). Fermentatia, gatitul sau germinatia are avantajul de a reduce cantitatea de fitati, substante inhibitoare a absorbtiei de fier.

Factori care inhiba absorbtia de fier
Fitatii prezenti in cereale, faina alba, legume, nuci si seminte. Pentru a depasi aceasta problema cerealele pot fi procesate prin fermentatie iar painea poate fi facuta din aluat cu drojdie;
Compusi fenolici care leaga fierul (tanin), cei mai puternici inhibitori ai absorbtiei continuti in ceai, cafea, cacao, infuzii de plante si anumite mirodenii;
Calciul sub diferite forme, laptele si produsele lactate.

Femeile pierd sange in timpul menstruatiei si al nasterii. Femeile gravide pierd fier pentru ca il transfera fatului. Femeile care nasc la intervale scurte nu au timpul necesar pentru refacerea rezervelor de fier. Aceasta face ca ele sa fie predispuse mai degraba la anemie decat cele care nasc la intervale mai mari. Din aceste motive, anemia apare mai ales la femei.
Acestea, in special cele care pierd sange la nastere, au nevoie de surse de alimente bogate in acid folic (ex.: ficat, legume cu frunze verzi si seminte de leguminoase).

Nou-nascutii la termen au o rezerva de fier care acopera nevoile pana la varsta de sase luni. Fierul din laptele matern este foarte bine absorbit. Asadar, anemia prin de deficienta de fier este foarte rara la copiii sugari alaptati la san. Laptele matern continua sa reprezinte o sursa buna de fier pana in al doilea an de viata. Dupa aceasta varsta, copiii au nevoie de o alimentatie bogata in fier pentru a-si crea o rezerva de fier si un nivel adecvat de hemoglobina. Mancarea pe care o consuma copiii care sunt inca alaptati sau cei care nu mai sunt, trebuie sa contina legume cu frunze verzi, fructe, fasole, mazare, ficat, carne si oua.
 

Comentariile 51-100 din 103

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • camelia pe 31 Iul 2009, 22:34
    anemie

    am facut analize si am hemoglobina10.ce tratament pot urma pt a ajunge la valoarea normala? multumesc:)

    10
    1

  • camelia pe 31 Iul 2009, 22:32
    anemie

    am facut analize pt ca nu ma simteam bine si mi-a iesit hemoglobina 10.ce tratament pot urma pentru a ajunge la valoarea normala a hemoglobinei? multumesc:)

    17
    3

  • Nico pe 25 Mai 2009, 17:52
    Anemie

    buna, sunt nico,am anemie de multi ani.simptomele anemiei sunt: dureri de cap ,ameteli,lipsa de concentrare,oboseala,slabiciune,dificultati respiratorii si uneori accelerarea batailor inimii,mainile si picioarele reci,lipotimie (lesin) in special in ortostatism (pozitia in picioare),respiram "greu" ,ciclu menstrual dereglat,lipsa menstruatiei sau menstruatie intarziata (amenoree);scaderea capacitatii de efort fizic,scaderea puterii de concentrare...eu le`am avut pe toate si inca mai am anemie :(( e

    22
    7

  • dana pe 25 Apr 2009, 19:47
    anemia

    buna sunt dana ,si am anemie de cativa ani dar nu mi revin de loc,ce trebuie sa folosec sa scap de anemia asta ? va rog ajutatima sa mi revin la normalnu iau de loc in greutate am 20 de ani si am 49 50 kg aa sunt de multa vreme

    21
    5

  • Ioana - Camelia pe 6 Apr 2009, 10:53
    hemoglobina

    tatal meu sufera de cancer pulmonar, face citostatice si de fiecare data cand se interneaza in spital are probleme cu hemoglobina, e sub 10. exista tratamente naturiste sau alopate care stimuleaza cresterea hemoglobinei? ce ar trebui sa manance?

    11
    1

  • rupedeal gabriela pe 16 Mar 2009, 12:12
    anemie

    am fost sa donez si mia spus ca am hemoglobina mica 12,39 este chiar mica as vrea sa stiu ce trebuie sa consum ce alimente .va multumesc.

    12
    0

  • CARINA 41 pe 12 Mar 2009, 11:47
    hemoglobina

    ce alimente ar trebui sa consum? a influentat scaderea valorilor hemoglobinei faptul ca am luat anatibiotice 10 zile ptr anexita?,cu care de altfel ma lupt in continuare (cu anexita)? Va multumesc .

    10
    5

  • nicoleta pe 4 Mar 2009, 18:35
    HGB

    Fiul neu are 2 ani. Rezultatele la anumite analize de sange sunt scazute: hemoglobina 11,4g/dl limita inf. fiind 11, 4, volumul mediu eritrocitar 70,60 fi limita inf fiind 70,65, hemoglobina eritrocitara medie 23,30pg linita inf 25, , trombocite 423 10*9/dl limite 150-450 10*9/dl , volumul mediu trombocitar 3,64 fi limite 7,4-11 fi. imi puteti spune va rog ce ar putea avea? celelalte rezultate de la hemoleucograma sunt in limite.ce sfat ne dati?

    18
    4

  • ioana pe 26 Feb 2009, 15:48
    ??

    unchiul meu a pierdut 60% din sange sin care a primit 1l la spital.....cum se poate completa restul prin alimentatie??vreau sa stiu ce ar trebui sa manance.....

    7
    2

  • Ella pe 28 Ian 2009, 15:29
    Anemie

    Am 41 de ani in urma analizelor mi s-a descoperit hemoglobina 8 asemenea restului de analize ale sangelui care au iesit sub limita.Cum se poate trata?

    21
    5

  • oxana pe 27 Ian 2009, 14:28
    anemia joasa

    am anemie 92.0 ce pot sami administrez pentru a o ridica?

    23
    9

  • geanina pe 24 Ian 2009, 12:54
    anemia

    am facut analizele si mi-a iesit ca sunt anemica.se pare ca este din cauza menstruatiei foarte abundente.se poate ajunge la leucemie din cauza anemiei?

    10
    7

  • stan alina pe 22 Ian 2009, 20:17
    nemia in srcina

    sunt insarcinata in 7 saptamani si mi-am facut analizele , mi-a iesit hemoglobina sub limitele normale adica 10,2 ;leucocitele 10,4 adica peste limita normala hgb(mhch)29,4 sub limita normala 32-36.cel mai mult anemia ma ingrijoreaza care nu stiu ce reactii are asupra copilului

    8
    1

  • ionela pe 20 Ian 2009, 17:39
    anemia

    eu sunt donatoare de sange si luna aceasta m-iau gasit anemie.va rog din suflet sa-mi spuneti cum se trateaza eficent si repede anemia si ce remedii naturiste pot folosi astept ras urgent .va multumesc

    5
    2

  • violeta pe 19 Ian 2009, 20:28
    anemie de la interferon?

    Eu sunt la a 6-a injectie cu pegintron(interferon) si printre multe alte reactii adverse neplacute pe care le am , anemia cred ca s-a instalat si imi provoaca f.mult rau. Ce alimente m-ar putea ajuta, tinand cont ca trebuie sa-mi menajez si ficatul

    8
    5

  • huzum doinita pe 13 Ian 2009, 21:57
    anemia

    vreau sa imi dati un sfat ce fructe si legume trebuie sa consum pentru o anemie avasata ,atat eu cat si fiica mea neam facut o serie de analize din care a reiesit ca avem lipsa mare de fier in corp din care rezulta anemie .va rog un raspuns urgent .

    8
    7

  • alina pe 3 Ian 2009, 18:05
    ??

    se moare de la anemie?

    19
    9

  • alina pe 3 Ian 2009, 18:04
    ??

    am 15 ani shi de cateva luni "nu mai sunt cum am fost" adik am semnele alea de anemie oboseala tot timpu si restu...asta inseamna k am anemie???:D

    5
    4

  • ana pe 1 Dec 2008, 13:12
    anemie

    Buna ziua ...am fost acuma cateva luni la medic si mia zs ca am anemie am observat ca am ameteli foarte des si dureri de cap ,iar menstruatia imi intarzie mar interesa si pe mn sa imi spuneti daca este ceva grav sau daca anemia se ia prin contact sexual?ast e-mail dumneavoastra .Va multumesc!

    3
    2

  • ionela pe 27 Nov 2008, 15:38
    anemie......

    scuze vroiam sa spun asta desppre fata mea!

    8
    0

  • ionela pe 27 Nov 2008, 15:37
    anemie......

    eu am 12 ani si am anemie de jumate de an si nu ma pot concentra la invatatura,eu ametesc in fiecare zi de si mananc tot ce recomanda!dati-mi un sfat va rog!!!!

    2
    0

  • cristina pe 5 Nov 2008, 11:47
    anemia feripriva

    In luna iunie 2008 am fost diagnosticata cu o grava anemie feripriva , avand hemoglobiona 5,1 si fierul 6.In urma punctiei sternale diagnosticul a fost "maduva hiperplazica cu deficienta majora de hemoglobinizare" Ca tratament am luat fier "Tot Hema". In prezent ma simt bine , dar cum nu mai iau fier iar am simptome de anemie. Unde trebuie sa ma adresez pentru o diagnosticare si un tratament eficient sau ce ar trebui sa fac

    3
    0

  • NICOLETA pe 30 Oct 2008, 16:33
    anemie

    PT DANY2008.tratamentul cu ferrogradumet este cel mai indicat in anemia feripriva.depinde de tipul de anemie pe care vi la stabilit.tratamentul nu e acelasi in anemie.in general cel maibun in anemia feripriva este sulfat feros dar tratamentul necesita o administrare indelungata in functie de valoarea analizei .dar hemoglobina, hematocritul,VEMS si fierul ce valori au?

    3
    4

  • any pe 30 Oct 2008, 16:24
    anemie

    PT constantin ce tip de anemie aveti ?sau care e cauza scaderii hemoglobinei?

    4
    1

  • any pe 30 Oct 2008, 16:21
    anemie

    pt nina hemoglobina este in limite normale nu aveti de ce sa va faceti probleme .

    2
    1

  • any pe 30 Oct 2008, 16:19
    anemie

    scuze era hematocritul pt limpezoiu

    0
    1

  • any pe 30 Oct 2008, 16:17
    anemie

    acest raspuns e pt limpezoiu.tratamentul depinde de tipul de anemie.in cazul anemiei feriprive se recomenda fier si vit c pt ai creste absorbtia.ce valoare are fierul si hematojavascript:comment_add()critul?

    0
    0

  • any pe 30 Oct 2008, 16:13
    anemie

    am 22 ani si am anemie feripriva(lipsa de fier ) am ten f palid palpitatii si senzatie de oboseala .acum urmez un tratament pe baza de fier (ferrogradumet) si iau un comprimat pe zi .Hb este 10,3 si fierul e 60 .dar tenul nu sia revenit la normal.....sunt alba si ateori capata o culoare mai inchisa sau galbena.ce ma sfatuiti?astept urgent un raspuns....

    0
    0

  • limpezoiu pe 29 Oct 2008, 23:37
    hemoglobina

    Am 26 ani,iar in urma unor analize facute hemoglobina este de 9,ce tratament se poate face pentru a creste hemoglobina?Multumesc

    3
    1

  • costel pe 28 Sep 2008, 10:07
    hemoglobina

    am 36 de ani.la analize mi-a iesit valoarea hb-17.va rog sa-mi scrieti ce se intimpla daca depaseste valoarea maxima normala. Pt.cei care au valori scazute stiu un tratament foarte bun care da rezultate foarte bune.0740513372 .Multumesc.

    0
    0

  • NINA pe 25 Sep 2008, 13:06
    Hemoglobina

    Am 37 de ani , in urma analizelor facute mia gasit hemoglobina 12,10. As vrea sa stiu din ce cauza e scazuta .E ceva grav ? Exista vreun tratament naturist pt cresterea hemoglobinei? Multumesc.

    2
    0

  • dany2008 pe 16 Sep 2008, 09:32
    Anemia

    in urma analizelor reiese ca am anemie,tratamentul cu Ferogradumed este corect? cu ce mai putem trata anemia? referitor la medicamente..

    0
    0

  • irina pe 15 Sep 2008, 20:05
    anemia

    iau sirop ferum haussman de aproape un an si am analiza de FE cam 60. Cum fac pauza de 2 saptamani am analiza de FE 28. Ce sa mai fac in acest caz?

    0
    0

  • constantin pe 14 Sep 2008, 11:57
    hemoglobina

    am 38 de ani si am hemoglobina 7,72.......ce as putea lua pentru a creste hemoglobina? multumesc

    1
    0

  • mihaela pe 4 Sep 2008, 15:58
    hemoglobina

    mi-am facut analizele si mi-a iesit hemoglobina 11,94, valorile normale fiind intre 12 si 17.am inteles ca hemoglobina e legata de cant de fier din organism insa fierul mi-a iesit bun 106,90, valorile normale fiind intre 50 si 170. de a putea lua pentru a creste hemoglobina? multumesc

    0
    0

  • mariana pe 23 Aug 2008, 08:34
    hemoglobina

    am 30 de ani hemoglobina de 8,3 datorita unor probleme renale, ce dieta alimentara imi recomandati? Multumesc

    0
    0

  • mihaela pe 9 Aug 2008, 22:27
    anemie?

    am 52 de ani hemoglobina 8.02, volum eritrocitar 64.12, hemoglobina eritrocitara medie 18.32, concentratia medie eritrocit 28.62, latimea distributiei eritrocitare 20.71 - sunt valori in afara limitelor normale (au in dreptul lor ! cu aceasta nota) va multumesc anticipat

    2
    0

  • colesniuc mihaela pe 14 Iul 2008, 12:33
    disperare

    mama mea are 70 ani diagnosticata de 11 ani cu ciroza hepatica ;ulcer gasrtic cu nisa -vindecabil iar acum am intrenat-o pe 12.07.2008 cu hemoglobina 6.5 ,scaun cu melena ,este la reanimare i se administreaza perfuzii, plasma .sange, are dureri, moral la pamant .Va rog un sfat urgent

    0
    0

  • Lacramioara pe 9 Iul 2008, 12:36
    anemia

    Sunt mama a doi copii ,unul de 8ani celalalt de 1,9luni in urma rezultatelor unor analize sunt anemica , doctorul de familie mi-a recomandat -acid folic si ferrogradumet , le-am luat dar tot asa ma simt, poate nu am luat suficient

    2
    0

  • valenti pe 21 Iun 2008, 11:50
    Hemoglobina

    Hemoglobina scazuta poate duce la leucemie?

    5
    3

  • ureche florin valentin pe 21 Iun 2008, 11:45
    HEMOGLOBINA

    As fi dorit sa vad si eu ce raspuns ati dat doamnei VIictoria din 16.03.2008,pt. ca si sotia mea are probleme cu hemoglobina,dureri de cap cel putin 1 data la doua zile.Mentionez nu a fost niciodata insarcinata.De aceea va rog sa imi spuneti ce alimente ar trebui sa consume,deci raspunsul pe care l-am solicitat la inceputul comentariului. Va multumesc. Cu respect, Ureche Florin - Valentin

    2
    0

  • ali pe 7 Iun 2008, 17:02
    anemia

    mama mea a aflat ca are anemie de vreo 3 ani,..................iar acum in urma unor analize a aflat ca are hemoglobina 4,ce inseamna asta?va multumesc

    0
    0

  • elene andreea pe 31 Mai 2008, 21:08
    anemia

    am 20 de ani...in urma unor anlize facute recent medicul mia zis k am hemoglobina foatre mica.nu prea am pofta de mancare dar totusi mananc fortat.am slabit foarte rau in ultimul timp..vreau sa stiu daca este ceva grav,ce tratament as putea urma k sa ma simt mai bine? va rog mult ajutati-ma

    0
    0

  • claudia pe 29 Mai 2008, 14:42
    anemia

    Am 21 ani....ten palid...si de la un timp m simt mereu obosita si ametita...am facut niste analize...si am anemie in ultimul grad...si mi-e teama s nu dau in leucemie...e posibil?ce masuri drastice ar trb s iau?va multumesc

    0
    0

  • marianabalescu pe 25 Mai 2008, 12:35
    anemia

    am facut analizele de curand si mi-a iesit hemoglobina 7,22 mi s-a spus ca toata formula sangelui este chimbata la ce duce aceasta si ce analize trebuie sa mai fac? este corect ca colesterolul sa fie sub 200 in acesta situatie?

    2
    0

  • cornel pe 16 Mai 2008, 12:27
    hemoglobina

    Am 35 de ani si am facut analizele. Hemoglobina au gasit-o la valoarea 18 si ceva ...limita stiu ca e de 17. Ce inseamna asta? Multumesc.

    1
    0

  • Amanda pe 10 Mai 2008, 22:09
    Anemie

    daca aveti hemoglobina sub limita normala, e indicat sa faceti o alta analiza, numita electroforeza hemoglobinei ce va da detalii despre structura globulelor rosii. pentru probleme hematologice va recomand consultatii la Institutul national de hematologie prof Nicolau - Str Constantin Caracas, tel 319.31. 62 sau cautati pe net. trebuie trimitere de la medicul de familie - in principiu, dar se poate merge si fara, mai bine sunati inainte. Medicii sunt specialisti hematologi si sunt foarte bine pregatiti. Multa sanatate!

    1
    0

  • iovita pe 22 Apr 2008, 21:09
    anemia

    am convingerea ca nimeni nu se hraneste asa cum ar trebui.asta se intampla mai ales din cauza faptului ca nu prea avem timp intr-o zi sa mancam tot ceea ce ar trebui:fructe,legume,lapte,oua,etc.in conditiile acestea e ok daca am face cure,periodic,cu tardyferon,spre exemplu?multumesc

    0
    0

  • vuap enghin pe 11 Apr 2008, 13:05
    hemoglobina

    azi am primit rez analizelor si mi sa spus ca am hemoglobina 8.nu stiu prea multe despre ea si deaceea am accesat site ul acesta.as dorii daca se poate sa aflu in ce stadiu sunt ,cat de grav este si mai ales cu o pot trata.simtomele mele sunt de o boseala,respiratie ingreunata la efort ceeace ma deranjeaza cel mai mult.cu multumiri anticipate.

    2
    1

  • alex pe 30 Mar 2008, 14:11
    am tenul palid si cred ca am si un pic de anemie

    am 22 de ani sunt barbat si am tenul palid ,cred ca de cand sunt mic am avut o culoare mai deschisa a tenului insa acuma cred ca este mai palid spre galben,am si cearcane un pic ----faza este ca de cateva luni mananc mai sanatos adik mai multe fructe si legume dar nu stiu care dintre acestea ma ajuta sa nu mai am un ten palid---si mai am o intrebare ceaiul verde este bun , va mutumesc si sper sa primesc raspunsuri la intrebarile mele

    0
    0
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod