Cum poate fi prevenita anemia prin alimentatie

Anemia este o conditie in care sangele este de o calitate mai slaba decat de obicei, deoarece contine mai putina hemoglobina decat este necesar pentru o stare buna de sanatate. Hemoglobina transporta oxigenul, absorbit din aer in plamani, catre toate tesuturile si organele din organism. Cand hemoglobina este in cantitate mai mica decat normalul, tesuturile functioneaza prost si acest lucru este foarte important cand e vorba de sistemul muscular si de creier.

Nivelele adecvate de hemoglobina sunt in mod deosebit necesare in timpul sarcinii asa incat fatul sa se poata dezvolta cum trebuie; altfel, noul nascut va avea o greutate scazuta la nastere si devine usor malnutrit. Anemia in cursul sarcinii favorizeaza totodata multe complicatii precum sangerarea excesiva inainte, in timpul si dupa nastere. Femeile anemice sunt de 5-10 ori mai mult expuse pericolului de a deceda la nastere comparativ cu cele care nu sunt anemice. Pentru nou nascuti, chiar si o anemie medie poate duce la o dereglare permanenta in dezvoltarea creierului si a capacitatii de invatare. Astfel ca, efectele anemiei sunt dezastruoase pentru individ. Ele afecteaza de asemenea dezvoltarea socio-economica datorita performantelor scolare si a capacitatii de munca (fizica si intelectuala) reduse.

Cele mai importante cauze ale anemiei

Anemia datorata lipsei de fier - este cea mai raspandita forma a anemiei in lumea intreaga. Ea cauzeaza o reducere a concentratiei de hemoglobina si a numarului si formei hematiilor. Acest tip de anemie este produsa de un consum deficitar de fier, o absorbtie digestiva insuficienta a fierului sau o nevoie crescuta de fier (de exemplu cresterea, menstruatia si sarcina). Deoarece numai 10% sau mai putin din fierul continut in alimente este absorbit la nivelul intestinului, aproximativ 10 mg. de fier administrat zilnic asigura nevoile fiziologice. De exemplu, este recomandat ca femeile gravide sa beneficieze de 10-20 mg de fier din alimente (depinzand de varsta) pentru a mentine nivelul normal al hemoglobinei.

Anemia datorata deficientei de vitamina B12 - hematiile de la nivelul maduvei osoase nu pot sa se maturizeze corespunzator. Se datoreaza in majoritatea cazurilor unui deficit de absorbtie a vitaminei B12.

Modalitati de prevenire a anemiei

Simptome comune ale anemiei sunt: oboseala generala si letargia, dispneea, ameteli, slabirea vederii, dureri de cap, insomnii, palpitatii sau anorexie. Semnele fizice includ paloarea pielii si ale conjunctivei, paloarea mucoaselor si a unghiilor.

De asemenea, datorita faptului ca riscul anemiei este atat de mare in unele grupuri cum ar fi femeile gravide, profilaxia tratarii in masa (cu suplimente de fier) se recomanda fara a fi necesar vreun diagnostic. Atentie! Daca esti insarcinata, nu lua medicamente fara a consulta in prealabil un medic.

Pentru a preveni anemia este necesara consumarea de alimente bogate in fier precum carnea, pestele ficatul, carnea de pasare, ouale, legumele cu frunze verzi, dovleac, spanac, cartofii dulci, fasolea uscata, cereale sau fructe proaspete. Se recomanda adaugarea unei cantitati mari de frunze verzi la supe si gatitul in vase de fier (o par din fierul din compozitia vasului va trece in alimente).

In plus este importanta prezenta substantelor care intensifica absorbtia de fier. O astfel de absorbtie poate varia de la 2% la 40% depinzand de prezenta sau absenta intensificatorilor sau inhibitorilor absorbtiei fierului la mese. Efectul inhibitor sau intensificator al acestor substante apare atunci cand ele sunt consumate impreuna cu alimentele care contin fier. De exemplu, daca sucul de portocale este baut cu o ora sau doua dupa masa, are un impact minim asupra absorbtiei de fier. Acelasi lucru este valabil si pentru inhibitori.

Factori care intensifica absorbtia de fier
Carnea, carnea de pasare, pestele sau fructele de mare;
Vitamina C (acid asorbic) prezenta in fructe, sucuri, cartofi si alte legume (cu frunze verzi: varza, salata, etc);
Alimente fermentate sau germinate si condimentate (de exemplu sosul de soia). Fermentatia, gatitul sau germinatia are avantajul de a reduce cantitatea de fitati, substante inhibitoare a absorbtiei de fier.

Factori care inhiba absorbtia de fier
Fitatii prezenti in cereale, faina alba, legume, nuci si seminte. Pentru a depasi aceasta problema cerealele pot fi procesate prin fermentatie iar painea poate fi facuta din aluat cu drojdie;
Compusi fenolici care leaga fierul (tanin), cei mai puternici inhibitori ai absorbtiei continuti in ceai, cafea, cacao, infuzii de plante si anumite mirodenii;
Calciul sub diferite forme, laptele si produsele lactate.

Femeile pierd sange in timpul menstruatiei si al nasterii. Femeile gravide pierd fier pentru ca il transfera fatului. Femeile care nasc la intervale scurte nu au timpul necesar pentru refacerea rezervelor de fier. Aceasta face ca ele sa fie predispuse mai degraba la anemie decat cele care nasc la intervale mai mari. Din aceste motive, anemia apare mai ales la femei.
Acestea, in special cele care pierd sange la nastere, au nevoie de surse de alimente bogate in acid folic (ex.: ficat, legume cu frunze verzi si seminte de leguminoase).

Nou-nascutii la termen au o rezerva de fier care acopera nevoile pana la varsta de sase luni. Fierul din laptele matern este foarte bine absorbit. Asadar, anemia prin de deficienta de fier este foarte rara la copiii sugari alaptati la san. Laptele matern continua sa reprezinte o sursa buna de fier pana in al doilea an de viata. Dupa aceasta varsta, copiii au nevoie de o alimentatie bogata in fier pentru a-si crea o rezerva de fier si un nivel adecvat de hemoglobina. Mancarea pe care o consuma copiii care sunt inca alaptati sau cei care nu mai sunt, trebuie sa contina legume cu frunze verzi, fructe, fasole, mazare, ficat, carne si oua.
 

Comentariile 101-103 din 103

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • BALAN CRINA pe 20 Mar 2008, 08:38
    ANEMIA

    Am 21 de ani si cel mai mult am avut hemoglobina cu tratament de 4 luni 12,10. Exista vreun tratament naturist pt cresterea hemoglobinei?

    0
    0

  • Victoria pe 16 Mar 2008, 13:31
    Anemia

    Sunt insarcinata cu al doi-lea copil care a venit mult prea repede decit ne asteptam, primul avand abia 1 an si o luna iar eu sunt insarcinata deja in a 16-a saptamana. In urma ultimelor analize, si din propriile constatari, sunt foarte anemica, nivelul hemoglobinei este foarte scazut, la fel si tensiunea. Zilnic ma trezesc cu dureri de cap, stare de oboseala continua, si fara nici un chef de a face ceva, sunt zile in care nici sa mananc nu vreau. ce as putea sa fac ca sa scap de aceasta stare, pentru ca nici nu vreau sa pun in pericol viata si sanatatea copilului pe care urmeaza sa-l nasc, dar nici pe a mea. As vrea sa stiu ce alimente pot sa mananc mai des ca sa re vin la nivelul normal al hemoglobinei. Si as vrea sa stiu daca vinul rosu ajuta la ridicarea acesteia, bineintels in cantitati mici. Va multumesc mult, astept un raspuns cat mai curand posibil.

    0
    0

  • Petrica Dragne pe 28 Feb 2008, 19:51
    Endocarita si anemia

    Am sotia internata cu hmoglobina sub 9 g/100.Cauza fiind nefunctionarea perfecta a valvei mitrale mecanice.(sotia are 4 intrventii pe cord valvele mitrala si aorta fiind mecanice)Infectia de la un molar a declansat endocardita ce a afectat buna funtionare a valvei mitrale.In acest caz exista o posibilitate de ameliorare a distrugerii globulelor rosii de proasta funtionare a valvei mitrale?Daca DA rog raspuns urgent! Va multumesc

    3
    0
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod