Cum ne schimbam obiceiurile de alimentatie?

Cei mai multi dintre noi suntem, fara sa ne dam seama, tributari unor obiceiuri pe care nici nu stim cum le-am deprins de-a lungul timpului. De exemplu, ne facem, de regula...

Cei mai multi dintre noi suntem, fara sa ne dam seama, tributari unor obiceiuri pe care nici nu stim cum le-am deprins de-a lungul timpului.

De exemplu, ne facem, de regula, cumparaturile uzuale la acelasi magazin, cu mici (si rare) exceptii pregatim cam aceleasi feluri de mancare si incercam (mai mult sau mai putin constient) sa pastram acelasi stil de viata cu care suntem familiarizati.

In principiu, nu este deloc un lucru rau; chiar daca rutina nu este intotdeauna benefica, isi are partile ei bune si una dintre acestea este ca ne induce un sentiment de siguranta, pe care ne straduim sa il pastram.

Ce te faci insa in privinta obiceiurilor alimentare? Nu intotdeauna le adoptam pe cele mai corecte si, cu cat trece timpul, cu atat ne vine mai greu sa ne dezobisnuim. Aceasta, chiar daca realizam ca nu este bine ce facem, dar ne vine greu sa renuntam la ceva ce face parte din modul nostru de viata.

De altfel, este unul dintre motivele pentru care multe dintre noi nu reusim sa ne mobilizam pentru a incepe sa tinem o dieta, sau o abandonam pe parcurs, sau la scurta vreme dupa incheierea acesteia constatam ca am "recuperat" kilogramele pierdute, daca nu chiar ceva in plus.

Vestea buna este ca nu exista obicei care sa nu poata fi abandonat - ingredientul principal fiind, bineinteles, vointa. Dar - si acum vine vestea mai putin buna - nu va fi deloc usor. Perpetuate, obiceiurile se transforma in adevarate modele de comportament si tocmai de aceea sunt greu de inlocuit.

Prin firea umana, suntem, in general, foarte refractari la tot ceea ce tinde sa ne scoata din mediul pe care il cunoastem si din rutina pe care am instituit-o. "Operatiunea", daca o putem numi asa, seamana cu actiunea de a defrisa un teren impanzit de buruieni si a planta numai legume si fructe.

Nu se poate intampla peste noapte, nu-i asa? Dar, daca te vei inarma cu rabdare si vei tine cont de o serie de recomandari, ai toate sansele sa reusesti. Nu ai motive de ingrijorare: te vei simti atat de bine apoi, incat te vei intreba cum ai putut sa traiesti pana a-ti schimba modul de viata.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod