Cum îți afectează creierul o cantitate prea mare de sare

O cantitate prea mare de sare poate cauza deficite cognitive, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Neuroscience.
Din fericire, aceste efecte negative pot fi inversate, iar noul studiu arată cum. Este bine cunoscut faptul că o cantitate prea mare de sare în dieta noastră crește riscul apariției bolilor cardiovasculare și hipertensiunii arteriale. Însă iată cum îți afectează mai exact creierul o cantitate prea mare de sare și ce poți face pentru a preveni această problemă!

Moduri în care îți afectează creierul o cantitate prea mare de sare


Este mai puțin cunoscut faptul că problemele legate de creier, cum ar fi afecțiunile cerebrovasculare, accidentul vascular cerebral și tulburările cognitive, sunt corelate cu sarea alimentară. După cum explică autorii noii cercetări, s-a sugerat că un mecanism posibil din spatele acestor efecte negative implică celulele endoteliale din interiorul vaselor de sânge cerebrale.
Celulele endoteliale aliniază vasele de sânge și sunt responsabile pentru reglarea tonusului vascular. Dar un aport alimentar ridicat de sare a fost asociat cu disfuncția acestor celule. 

Deși se știe că disfuncția epitelială poate provoca o multitudine de afecțiuni cronice, rămâne neclar exact modul în care disfuncția endotelială indusă de sare poate afecta creierul pe termen lung. Acest lucru este deosebit de important, dat fiind faptul că funcțile creierului se bazează foarte mult pe un flux constant de oxigen pentru a funcționa corespunzător. În lucrarea lor, oamenii de știință arată că sarea de masă în exces afectează intestinul, sistemul imunitar și, în cele din urmă, creierul.

Cercetătorii au hrănit un grup de șoareci cu echivalentul unei diete umane bogate în sare pentru o perioadă de 12 săptămâni.
După primele câteva săptămâni, disfuncția endotelială, precum și o reducere a fluxului sanguin către creier au putut fi observate la șoareci. În plus, testele comportamentale au relevat declinul cognitiv la rozătoare. Tensiunea arterială, totuși, a rămas neschimbată.

O descoperire importantă a fost creșterea numărului de celule albe din sânge TH17 la nivelul intestinului. La rândul său, numărul mare de celule TH17 a dus la o creștere a nivelurilor unei molecule proinflamatorii denumite plasma interleukină-17 (IL-17). Cercetătorii au putut, de asemenea, să identifice calea moleculară prin care nivelurile mai ridicate de IL-17 din sânge au dus la efecte negative cognitive și cerebrovasculare.
Oamenii de știință au vrut să vadă dacă rezultatele lor ar fi la fel și în cazul celulelor umane. Aceștia au tratat celulele endoteliale umane cu IL-17 și au obținut rezultate similare.

Schimbările dietetice pot inversa efectele negative


Vestea bună este că efectele negative ale dietei cu sare par a fi reversibile. Șoarecii de laborator care au revenit la o dietă normală după cele 12 săptămâni au prezentat rezultate încurajatoare. Efectele dăunătoare ale unei diete cu cantități mari de sare au fost anulate, fiind indicată reversibilitatea disfuncției vasculare și a insuficienței cognitive.

În plus, oamenii de știință au experimentat cu un medicament care a inversat, de asemenea, efectele sării în exces.
Aminoacidul l-arginină a avut același efect benefic asupra șoarecilor, ajutându-i să revină ușor la dieta normală.

Constatările sugerează că modificările stilului de viață sau o nouă clasă de medicamente ar putea ajuta pentru a compensa efectele negative ale unei diete bogate în sare.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod